Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trafik Sigortalı-kimlikli, sabıkasız minibüs şoförlüğü dönemi

        Zafer SAMANCI / KONYA (AHT)

        Konya minibüscüler odası aldığı karar ile Türkiye'de bir ilke imza attı. Karara göre psikoteknik sağlık raporu olmayanlar artık şoförlük yapamayacak. Raporun ise tam teşekküllü devlet hastanesinde alınma zorunluluğu bulunuyor.

        Konya Minibüsçüler Odası, minibüs şoförlüğü yapacak kişilerden tam teşekküllü devlet hastanesinden psikoteknik sağlık raporu almayanlar ile yüz kızartıcı suçlardan sabıkası olan, affa uğrasa da TMK kapsamında ceza alanlar ve iki ölümlü kazaya karışanlar, son 5 yılda ehliyetine iki kez el konulanların minibüs şoförlüğü yapmamaları yönünde karar aldı. Oda, minibüste çalıştırılan tüm şoförlerin minibüsün sahibi tarafından sigortalarının yapılmasını şart koşarken, ayrıca minibüs sürücülerine kimlik de veriyor. Alman Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan ve yüksek lisans da yapan Oda Başkanı Muharrem Karabacak, aldıkları kararla Konya'daki minibüs esnafını Türkiye'ye örnek olacak hale getirdiklerini belirterek, "Başka illerde sabıka kaydı istenmiyor, iki kez de ölümlü kazaya karışsa şoförlük yapmaya devam edebiliyor. Biz halkın güvenliği için bu şartları getirdik. Son 2 ayda yüz kızartıcı suçlara ve en az iki ölümlü kazaya karışan kişileri şoförlükten men ettik ve şoför sayımız bin 520'den bin 230'a düştü" dedi.

        Konya Selçuk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan ve yüksek lisans da yapan Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Muharrem Karabacak, "Bizim oda olarak önerimiz üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından alınan karar gereği araçlarda çalışan şoförlere bir dizi kriterler getirdik. Buradaki amacımız mesleğin standartını yükseltmekle birlikte hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarmaktır" dedi. Hizmet verdikleri insanların huzur ve güveni için radikal kararlar zorunda olduklarını belirten Karabacak, "Yüz kızartıcı suçlardan sabıkası olanlar başta olmak üzere Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlardan affa uğramış olanlar dahil ve iki kez ölümlü kazaya karışanlar ile son 5 yıl içinde alkollü olarak veya hız kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle iki kez ehliyetine el konulanlar artık şoförlük yapamayacak" dedi. Uygulamanın yürürlüğe girdiğini dile getiren Karabacak, "Bu bizim olmazsa olmaz kurallarımızdan biridir. Açıkladığımız bu maddelerden sabıkası olanlar ya da affa uğrayanlar asla minibüslerimizde çalışamaz" dedi.

        "BİLGİLİ, KÜLTÜRLÜ ŞOFÖR ESNAFI OLUŞTURUYORUZ"

        Şoförlük mesleğini yapan kişilerin hem beden, hem ruh sağlığının tam anlamı ile yerinde olmasının şart olduğunu belirten oda başkanı Muharrem Karabacak, "Bizim mesleğimiz hata götürmez. Şoförlük yapan kişi bedenen sağlam olmak zorunda. Dikkatli ve refleksleri tam olmalı, bununla birlikte akşama kadar insanlarla birebir muhattap olduğu için çelik gibi sinirleri olmalıdır. Aksi halde taşıdığımız canlara zarar gelir" dedi. Minibüsçülük mesleğini yapmak isteyenlerin tam teşekküllü bir hastaneden bedenen ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduğunu gösteren bir rapor almak zorunda olduklarını ve bu raporun 5 yılda bir yenilenmesi gerektiğini de vurgulayan Karabacak, bu raporu alamayanların da minibüs şoförlüğü yapmalarına asla izin verilmeyeceğini dile getirdi. Bunların yanı sıra 3 yıllık şoförlük deneyimi şartını aradıklarını da sözlerine ekleyen Karabacak, "Artık her önüne gelen minibüs şoförü olamayacak. Bu şartlara uygun olanlar daha sonra kılık kıyafet ve davranış konusunda hizmet içi eğitim seminerlerinden geçirilecek. Tam anlamı ile bilgili, kültürlü bir şoför esnafı oluşturuyoruz" dedi. Bu kriterlere uygun olan şoför esnafına tanıtım kartı verileceğini de dile getiren Karabacak, şoförlerin sigortasız çalıştırılmasına da izin vermeyeceklerini söyledi.

        İKİ AYDA 290 KİŞİ ŞOFÖRLÜKTEN MEN EDİLDİ

        Karabacak, "Uygulamayı yürürlüğe koyduktan sonra iki ayda yüz kızartıcı suçlara ve en az iki ölümlü kazaya karışan kişileri şoförlükten men ettik ve şoför sayımız bin 520'den bin 230'a düştü" dedi.

        ŞİKAYET HATTI KURULDU

        Vatandaşın istek ve şikayetlerinin de kendileri için büyük önem arz ettiğini kaydeden Karabacak, "Kurduğumuz 444 03 09 hattımızda iki arkadaşımız görev yapıyor, gelen şikayetleri ve istekleri kayıt altına alarak günlük bize bildiriyor. Biz de gelen şikayet ve isteğe göre yönetim olarak değerlendirip karar alıyoruz" dedi. Karabacak, yapılan değişiklikler ile Konya'da bir ilke imza attıklarını ve Konya'daki minibüsçü esnafının Türkiye'ye örnek olacak bir hale geldiğini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ