Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Kınalı eller oyun konsolunda

        PINAR ERBAŞ/HT CUMARTESİ

        İçindeki çocuğu zapt edemeyen büyüklere duyurulur; yalnız değilsiniz. Sizin gibi hatta sizinle beraber

        oynamak isteyen pek çok insan var...

        Türkiye oyun pazarının hacmi yaklaşık 500 milyon dolara ulaşmış durumda. 30.3 milyonluk aktif internet kullanıcısının yaklaşık 21.8 milyonu düzenli oyun oynuyor. Bir gün içinde online oyunlarla toplam 39.000.000 saat geçiriyoruz. Facebook oyunları gibi sosyal oyun kategorisinde, oyun başına ortalama oturum süremiz 38.4 dakika. Ve bu rakamla dünyanın en uzun oyun oynama süresine sahip ülkeyiz... Bunlar Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde 15.000.000’dan fazla üyesi olan bir online oyun firması Joygame Pazarlama Direktörü Ozan Aydemir’in verdiği bilgiler. Dahası da var. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı Barış Özistek, 2013 yılında yüzde 50’nin üzerinde büyüme öngördüğünü söylüyor. “İnsanlar yaşlandıkları için oyunu bırakmazlar, oyunu bıraktıkları için yaşlanırlar demiş, İrlandalı yazar sevgili George Bernard Shaw. Bu sözden yola çıkacak olursak, şu anki tablo iyiye işaret demektir. Zira büyük, küçük herkes oyun başında. Üstelik sadece bilgisayar karşısında da değil...” Sadece + 18’ler için, onların gönüllerince oyun oynayabilecekleri ortamları yaratan mekânlar var. Mesela İstanbul’daki The Game For Big Kids ikinci yılını doldurmak üzere. Türkiye’nin bu ilk dijital eğlence mekânı, bir nevi oyun kulübü... 500 metrekarelik bir alanda yarış simülatörlerinden tutun da, hareketlerinizi puanlayan dans pistine, gitar hero destekli özel müzik odalarına kadar oyun dendiğinde akla gelebilecek hemen her türlü donanım var. 300 kişi aynı anda oyun oynayabiliyor. Point Hotel Barbaros’un içindeki mekânda kına geceleri bile düzenleniyor. Malum, otantik kına gecelerini geride bırakalı çok oldu! Bu tür organizasyonlar için ayrılan VIP salonlarında yine aynı oyunlar mevcut.

        OYUN ARKADAŞI HİZMETİ

        Olur da gündüz vakti bir “Unreal Tournament” oynayayım diye aklınıza eserse, “Bu saatte herkes iştedir, kimseyi yanıma çağıramam” diye düşünmeyin. Çünkü tek başına gelenlere oyun arkadaşı olmak için orada bekleyen bir ekip de var. Üstelik bu ekibin bir kısmı Oyungezer dergisi editörlerinden oluşuyor. Projenin yapım aşamasında da işin içindelermiş. Bu tür mekânlarda, arka fonda “Annesinin bir tanesini” türküsü eşliğinde ağlaşmak yerine, artık kınalı ellerle konsol başına geçiliyor...

        Türkler en çok hangi oyunları oynuyor?

        Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı Barış Özistek, merak edilenleri anlattı...

        Türkler en çok ne tür oyunlara rağbet gösteriyor? Bu konuda elinizde bir araştırma var mı?

        En çok FPS (First Person Shooter) dediğimiz aksiyon oyunlarına ilgi gösteriyorlar. İkinci sırada MMORPG (Fantezi rol yapma oyunları) oyunları geliyor. Okey de en popüler oyunlardan birisi.

        Oyun konusunda kadın ve erkek seçimlerinde farklılıklar var mı?

        Kesinlikle var. Aksiyon, MMORPG, yarış gibi oyunları ağırlıklı erkek oyuncular tercih ediyor. Dans, sosyal oyunlar, müzik oyunları gibi görselliği çok daha ön planda ve renkli olan kategorilerse ağırlıklı bayanlar tarafından tercih edilmekte.

        Online oyunları tercih edenlerin yaş aralığı nedir? Rakamsal verilere baktığımızda özellikle 18 yaş üstünün büyük ilgisi olduğunu görüyoruz. Bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

        Online oyunlar aslında 15 yaş ve üzerinde büyük ilgi görüyor. Özellikle 15-24 yaş aralığındaki gençlerin online oyunlara ilgisi büyük fakat gün geçtikçe her yaştan kişiler çok daha fazla online oyunlarda vakit geçiriyor. Aslında bu, dünyadaki doğal değişimin bir parçası diyebiliriz. İnsanlar artık çok daha fazla internette vakit geçiriyorlar, arkadaşlarıyla internet üzerinden sohbet edip birçok şey paylaşıyorlar. Online oyunlar da internet ekosisteminin en önemli parçası. Bir online oyuncu, her hafta ortalama 30-40 yakın arkadaşıyla görüşüyor. Takım ve klan gibi kurgular içerisinde insanlar çok daha yakın arkadaşlıklar kurup beraber eğlenebiliyorlar. Bunların bir sonucu olarak da oyunlara ilgi her geçen gün artıyor.

        Nedir bu oyun sevdası?

        Peki ama koca koca insanların bu oyun sevdasını nasıl açıklayabiliriz? Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı Barış Özistek, internette fazla vakit geçirmemize paralel olarak arkadaşlarımızla da bu yolla iletişim kurduğumuzu söylüyor. İşi bilgisayar karşısından taşıyıp kulüp havasına sokmakta da farklı bir alt metin yok aslında. Hazır “Dersler bitmeden o oyunun başına geçilmeyecek” diyen biri yokken biraz stres atmak, iki arkadaş görmek, en çok da eğlenmek... Bu kadar.

        Tematik partiler

        Dijital eğlence mekânında her ay tematik partiler de düzenleniyor. Kapıdan içeri girer girmez karşınıza çıkan mezarlığı, sağa sola serpiştirilmiş cesetleri, arabalı sinemaya çevrilmiş yarış simülatörlerini ve çılgınlar gibi dans eden yüzlerce zombiyi birarada görebilirsiniz. Bir ay önce zombilerle dolu olan mekân, bir diğer ay kılıç ve kalkanlarını kuşanmış ortaçağ savaşçılarını ağırlıyor. Cumartesi gecesi alternatif ne yapsam diyenlere alternatif sunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ