Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Başbakanlık Air uçuşa hazırlanıyor

        Başbakanlık Havacılık Genel Müdürlüğü veya Başbakanlık Havacılık Daire Başkanlığı kurulması konusunda çalışmalar bitmek üzere. Başbakan ve bakanların kullanımında olacak uçakların “devlet hava aracı” unvanı taşımasıyla, uluslararası seferlerde sivil uçaklarla yapılan seyahat sorunları da ortadan kalkacak. Böylece inişkalkış izinlerinde (slotlar) “devlet hava aracı” tanımı kullanılacağından, “sivil uçak içinde başbakan var” bildirimleriyle zaman kaybedilmeyecek. Uluslararasımevzuatlar gereği bu uçaklara uçuş önceliği sağlanacak.

        Habertürk Gazetesi Ankara Haber Müdürü Bülent Aydemir’in ilk defa kamuoyuna duyurduğu haberle “Başbakanlık Air” kurulması yönünde önemlimesafe kaydedildiğini öğrendim. Ancak oluşturulacak yeni kurumla ilgili olarak bazı endişelerin giderilmesi için çalışmalar yapılıyor. Zira “başkanlık” olması halinde Devlet HavaMeydanları İşletmesi (DHMİ) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) gibi kuruluşlarla statü meselesi yaşanması söz konusu. Bu sebeple ağırlık kazanan düşünce “genelmüdürlük” ihdas edilmesi yönünde. Bunun kararı da kısa süre içinde verilecek. Çünkü yakında en büyük devlet aracı konumundaki Airbus 330-200, iç dizaynı bitmiş olarak Amerika’dan Ankara’ya gelecek. Geniş gövdeli, uzunmenzilli TC-TUR kuyruk tescilli A330-200’ün kabinmodifikasyonları ABD-Teksas’ta Gore Design şirketi tarafında yapılıyor. Fakat “genelmüdürlük” olabilmesi için de 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilat Kanunu’nun değiştirilmesi gerekiyor. Kanun tasarısıylamevcut yasaya birmadde eklenmesiyle yeni “genel müdürlük” kurulabilecek.

        Yeni düzenlemenin bağımsız bir tasarı olarak ya da torba kanunlardan birinin içine eklenerek yapılması söz konusu. Çalışmalara bakılırsa Başbakanlık Havacılık GenelMüdürlüğü fikri ağırlık kazanmış ancak şu anda nasıl çalışacağı, kaç personeli olacağı, ne tür görevleri ifa edeceği net değil.Mevcut pilotların yanı sıra, dışarıdan da pilot ihtiyacı ve alımı da söz konusu olacak. Bunun için de belli şartlar ve güvenlik kriterleri oluşturulacak. Başbakanlık Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde tescil edilerek oluşturulan filodaki uçaklara da yeni isimler ve statüler verilmesi planlanıyor. Amerika Devlet Başkanlarının kullandığı Air Force One isminden esinleme söz konusu ama nasıl bir konumlandırma yapılacağı üzerinde de araştırmalar bitmiş değil. Yeni düzenlemeyle Başbakan Erdoğan ile bakanların kullandığı uçak ve helikopterlerde görev alacak pilotlar, kabin personeli ve teknik personel de başbakanlık bünyesinde görev yapmaya başlayacak. “Devlet hava aracı” unvanlı uçuşlar daha güvenli ve kontrol edilebilir olacağı gibi zaman ve kaynak tasarrufu sağlaması bekleniyor. Şimdiye kadar, Başbakanlıkmakamının ve bakanların kullandığı özel uçaklar Türk Hava Yolları (THY) envanterinde tutuluyordu. Bazen de THY uçakları Başbakan Erdoğan ve bakanlara tahsis ediliyordu. Bu uçakların personeli (pilot ve kabinmemurları) bakım, onarımhizmetleri de THY tarafından karşılanıyor, Başbakanlık’a fatura ediliyordu. Öte yandan Başbakanlık VIP uçak havuzunda bulunan ve sivil havacılık kurallarına tabi olan ANA, DAP, ATA ile Emniyet GenelMüdürlüğü envanterindeki Sikorsky S-92 tipi OBA isimli helikopter de yeni kurumun tesciline geçmiş olacak. Ayrıca sipariş edilen 2 adet Sikorsky S-92 helikopterin ilki nisan sonu ya damayıs başı gibi, ikincisi de bu yıl içinde Ankara’da olacak ve yeni kurumun bünyesinde tescil edilecek. Savunma SanayiiMüsteşarlığı tarafından ihalesi sonuçlandırılmak üzere olan ve bakanların kullanacağı 7 adet İtalyan AgustaWestland helikopter de bu filoda hizmet verecek. Öte yandan Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki “devlet hava araçları” için yapılan hangarlar da bitmek üzere. “Başbakanlık Air” filosunda yer alacak hava araçlarının teknik bakımı da burada yapılacak.

        Başbakanlık Devlet Hava Araçları Filosu’nda yer alacak araçlar

        1) Airbus 319 (kuyruk tescili TC-ANA)

        2) Gulfstream G550 (kuyruk tescili TC-DAP) (TC-KOP kuyruk tescilli ikinci G550 ise Cumhurbaşkanı kullanıyor.)

        3)Gulfstream GIV (kuyruk tescili TC-ATA)

        4)Gulfstream GIV (kuyruk tescili TC-GAP) Diğer taraftan özellikle bakanların kullanımına tahsis edilmek üzere Başbakanlık filosunda bulunan 3 uçak daha var. DHMİ bünyesinde kalibrasyon uçağı olarak kullanılan Cessna Citation XL ve 2 adet Citation V model uçaklar sivil kullanıma hazır hale getirilerek Başbakanlık filosunda görev yapmaya başladı. Muhtemelen bu uçaklar da yeni kurumun çatısı altına girerek “devlet hava aracı” olacak.

        Yoğun uçuşta riskler nasıl azaltılır?

        Yoğun uçak yolculuğu, özellikle de uzunmesafeli seyahatlerin sağlığımızı olumsuz etkilediği bilinmeyen bir durumdeğil. Bazı sağlık problemleri olan yolcular ise bu faktörlere karşı daha hassas. Eğer yolcu planlarını dikkatlice yapar, öncesinde, sonrasında ve yolculuk esnasında birtakım basit tedbirler alınırsa, hava yolculuğuyla ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilebilir. Şüphesiz sağlıksız yemekler, otel odaları ve seyahatlerdeki gecikmeler bazı rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Havaalanına gitmek, uçağı beklemek, seyahat süresi, uçaktan inip gideceğiniz yere yol almak oldukça yorucu. Yoğun uçanlar arasında halsiz ve zayıf düştüğü için doktora giden pek çok kişi oluyor. Yıllardır yapılan analizler, sürekli seyahat etmenin diyabet, kalp, bulaşıcı hastalıklar ve obeztiye yol açma riski olduğunu ortaya çıkardı. Herhangi bir enfeksiyon hastalığının uçakta bulaşma riski oldukça düşük. Uçak kabininin yaşamkalitesi çok dikkatli kontrol ediliyor. Dışarıdaki havayla değişmesi ve yeniden dolaşıma giren kabin havasının süzülmesi, havanın saatte 20–30 kez değiştirilmesini sağlar. Bu düzeydeki bir havalandırma herhangi bir yapıdakinden çok daha fazla vemikrop bulaşma düzeyinin alt sınırlarda tutulmasına yarıyor. Fakat seyahatinizin büyük bir kısmını geçirdiğiniz havalimanları çeşitli ülkelerden insanların uğrak noktası. Bu nedenle bulaşıcı hastalıkların en çok görüldüğü yerler havalimanları. Dolayısıyla dikkatli olmak gerekiyor.

        HAFİF YİYECEKLER

        Yapılan iş gezilerinde sağlıklı yemekle birlikte doğru zamanda yemenin öneminin kavranması gerekiyor. Özellikle uçakta ne yediğinize dikkat edin. Uçtuğunuz havayolundanmönüyü öğrenin. Öncelikle kalorisi az yiyecekleri tercih edin.

        DOĞRU EL ÇANTASI HAYAT KURTARIR

        Uçak yolculuğu kara yolculuğuna benzemez. Havada çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olabilecek her türlü eşyanınmini boyutlarını el çantanızda bulundurun.

        TRENDLERİ DİKKATE ALIN

        Uçuşunuz ister uzun ister kısa olsun seyahat trendleri ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır unutmayın. Rahat kıyafetler, boyun destek yastığı, uyku bandı, bir kazak ya da seyahat battaniyesi, kitap, dergi, müzik dinleyebileceğiniz alet, bilgisayar seyahatinizi kaliteli hale getirecektir. İçinde diş fırçasının da bulunduğu seyahat kitini yanınızdan ayırmayın.

        Pegasus’un protokol noktası çıkış kapısı koltukları

        Pegasus Havayolları son olarak Saraybosna’yı da uçuş ağına dahil etti. Bu hattın tanıtım uçuşunda Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’ya eşlik ederek İstanbul-Saraybosna hattında uçtum. Uçakların günlük kullanım oranlarını diğer “düşük maliyetli havayolları”na göre 1 saat daha yukarı çekerek 12.1 saate çıkardıklarını söyleyen Ali Sabancı’nın sloganı net: “Düşük fiyat, yeni uçak ve zamanında kalkış.” Peki Ali Sabancı kendi havayolu filosundaki Boeing 737-800 uçaklarının neresinde uçuyor? Elbette uçağın ortasına yakın noktadaki acil çıkış kapılarının yer aldığı 16A No’lu pencere kenarı koltukta. Yani acil çıkış kapılarındaki koltuklar, Pegasus’un protokol koltukları oluyor. Doğal olarak fiyatı diğerlerinden farklı. Bilmenizde fayda var.

        Atatürk ‘city airport’ olacak

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’da üçüncüsü düzenlenen Demiryolu Fuarı’nın açılışını yaptıktan sonra bir grup gazeteciyle yemek yedi. Çeşitli konular konuşuldu ama buraya alacağım en önemli detay Atatürk Havalimanı’nın İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı sonrası faaliyetine “city airport” yani şehir havalimanı olarak devam edeceğine dair yaptığı açıklama oldu. Bakan Yıldırım’a yeni havalimanının ismini sordum, ancak ilginç bir cevap aldım. “Güntay Şimşek Airport olabilir” dedi. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu “ismi lazım değil” bazı arkadaşların bu durumdan rahatsız olabileceğini ifade etti ama bakana geri adım attıramadı. Bu arada Bakan Yıldırım’dan sözü ben almış oldum. En azından isim belirlemede bir katkım olabilir diye düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ