Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Moda İstanbul Moda Haftası’nın ardından

        HT CUMARTESİ / Esra ÇORUH

        2014 ilkbahar-yaz koleksiyonları Mercedes Benz Fashion Week İstanbul kapsamında Kuruçeşme Arena’da podyuma çıktı. 5 gün boyunca defilelerde ve studio sunumlarında önümüzdeki sezonun trendleri belirlendi. İşte moda haftasının ardından öne çıkan trendler, beğendiklerimiz, ümit vaat eden tasarımcılar ve gözümüze batanlar

        Moda yazarıysanız eylül ve ekim boyunca defileden defileye koşarsınız. Haliyle tasarımcıların gelecek sezon koleksiyonlarını da ilk gören siz olursunuz. Geçen hafta düzenlenen Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul'da bizim için en zevkli etaplardan birini daha koştuk. Amaç İstanbul'u moda alanında dünyanın saygın şehirlerinden biri haline getirmek olunca sektörün tüm oyuncuları işlerine daha bir şevkle sarılmıştı bu defa... Bu sezon en çok ilk defilesini yapacak genç tasarımcılar dikkat çekti. Geçen yıllarda etkinliğe katılan Simay Bülbül, Atıl Kutoğlu, Elif Cığızoğlu, Gamze Saraçoğlu gibi koleksiyonlarını görmek istediğimiz tasarımcılarbu defa malesef yoktu. Simay yurtdışındaki başka bir etkinlikle çakıştığı için katılamadığını söyledi. Gençlere yol açıyor olmak da hoş bir duruş aslında...

        Öne Çıkan Trendler

        Desen

        İlkbahar-yaz koleksiyonlarında podyumlar desenlere boğuldu. Deniz Berdan, Hıdırellez adını verdiği koleksiyonunda birbirinden eğlenceli desenlerle karşımıza çıkarken, adL by Cengiz Abazoğlu, Lady Faith, Günseli Türkay da desenin her halini kullananlar arasında yer alıyordu. Görünen o ki yazın desenli bir şeyler giyeceğiz!

        Pastel renkler

        Evet önümüzdeki sezonda soft renkler hit. Romantizmin büyük silahı olan pastel renkler, incecik kumaşlara bürünerek bize yazı getirdi. Zeynep Tosun, Zeynep Erdoğan, Tuvana Büyükçınar Demir, Songül Cabacı, Mehtap Elaidi koleksiyonunda pastel renkleri kullanan tasarımcılardan sadece birkaçıyı.

        Uçuş uçuş

        İnce kumaşlar, özellikle bol kesimlerle uçuş uçuş bir his yarattı. Koleksiyonlarda yer alan uzun elbise ve etekler, romantizm trendinin öncülüğünü yaptı. adL by Cengiz Abazoğlu, Gizia, Tuvanam koleksiyonlarında bu trend öne çıktı.

        Transparan

        Sokağa ne kadar taşıyabiliriz bilmiyorum ama moda haftasında magazin sayfalarını da süsleyen transparan tasarımlar dikkat çekti. Zeynep Tosun'un işlemeli üstleri, Tuvanam'ın bluzları, Tuba Ergin'in trikoları en beğendiklerimiz oldu.

        Kısa üstler

        Evet, spora devam! Geçtiğimiz sezon başlayan ve karın kaslarını ortada bırakan bu zorlu trend devam ediyor. Zeynep Tosun, Ayşe-Deniz Yeğin, Ece Gözen koleksiyonlarında kısa üstlere yer verdi. Karın kaslarına güvenenler kısa üstleri ister kalem eteklerle ister bol paça pantolonla tamamlayabilir.

        Siyah-beyaz

        Onlar ayrılmaz ikili. Gül Ağış'ın, Mehtap Elaidi'nin ve Günseli Türkay'ın koleksiyonlarında karşımıza çıkan siyah beyaz tasarımları çok sevdik. Hakan Akkaya'nın siyah beyaz erkek takımlarını da hangi cesur beyler giyecek meraktayız!

        Beyaz

        Evet yaza beyaz yakışır! Tuvanam, Songül Cabacı, Gül Ağış, Ayşe Deniz Yeğin, Tanju Babacan başta olmak üzere birçok tasarımcı koleksiyonlarında ağırlıklı olarak beyaza yer verdi. Masumiyetin yansıdığı bu tasarımlar, önümüzdeki yazın favorileri olacak.

        Maskülen

        Desenli gömlekler, blazer ceketlerle Nihan Buruk Nian markasıyla ilk erkek defilesini de sergiledi. Kadın giyim koleksiyonunda maskülenlikten vazgeçmeyen tasarımcının bu çizgisini seviyoruz. Ayhan Yetgin koleksiyonunda da maskülen çizgiler dikkat çekti.

        Geçmişe dönüş

        Moda tarihinin önemli dönemleri her zaman tasarımcıların ilham kaynağı olmuştur. 2014 ilkbahar-yaz koleksiyonlarında da trendlere ilham veren klasikleşmiş 1920'ler, 1930'lar, 1940'lar ve 1960'lar podyumlarda hissedildi. Tuvana Büyükçınar Demir özellikler 20'lerin naïf, elegan ve romatik üslubunu podyuma taşırken, Ayşe Deniz Yeğin 1960'lı yıllardan esinlenmişti.

        Feminen

        Sırt dekoltesi, yırtmaç, vücuda oturan dar tasarımlar... New York, Paris, Milano, Londra gibi moda başkentlerinde de olduğu gibi podyumlarda kadını kadın yapan, feminen detaylar dikkat çekti. Bu konuda başı çeken isimlerin arasında Zeynep Tosun, adL by Cengiz Abazoğlu, Tuvanam ve Özgür Masur yer aldı.

        Cut-out

        Kesik yani cut-out tasarımlar da öne çıkan trendler arasındaydı. Zeynep Tosun, Tuba Ergin koleksiyonlarında bu tekniği kullanmıştı. Özellikle Tuba Ergin'in Earth Unknown adını verdiği defilesinde kullandığı cut-out'ları çok sevdik.

        Spor couture

        Gözümüze çarpan bir başka trend de spor couture oldu. Ece Gözen ve Günseli Türkay defilelerindeki sportif şıklık dikkatimizden kaçmadı.

        Defilerlerden notlar

        - Global düşünen kazanır!

        Arzu Kaprol, Mehtap Elaidi gibi deneyimli tasarımcılar yine etkinliğin gözdesi oldu. Arzu Kaprol kendi stüdyosunda düzenlediği event'le yurtdışındaki gibi satışa yönelik bir duruş sergileyerek, beğenimizi bir kez daha kazandı. Zeynep Tosun hem tasarımlarının yaratıcılığı hem de satışa yönelik tavrıyla yıldı. Rekabetin sıkı olduğu bu platformda öncelikle global düşünen kazanır! Koleksiyonun bir hikâyesi olması da mühim mesele tabii... Aynı zamanda satışa yönelik parça yaratmak da çok önemli.

        - Her defilede Didem Soydan!

        Bizim galiba başka modelimiz yok. Her tasarımcının defilesinde Didem Soydan podyumdaydı. Hatta Emre Erdemoğlu erkek defilesinde bile açılışı o yaptı. En çalışkan model unvanını da hak etti.

        - Tabii ki parmaklar fora

        Sevgili tasarımcılar, siz siz olun podyuma çıkacak modellere pedikürü şart koşun! Ayakkabılardan fırlayan çirkin parmaklar hoş olmuyor, bizden söylemesi.

        - 'Ben kimim biliyor musun?'

        Yer sorununa çözüm geldi. Artık nerede defileyi izleyeceğiniz belli. Ama 'Ben kimim biliyor musun'cular hâlâ aramızda. "Burası boştu oturdum"cuların sayısında da azalma olduğunu söyleyemeyiz. "Hayatta ikinci sıraya geçmem"ciler de şanslarını zorlamaya devam ediyor. Bu sezon Amerıcan Express'in kurduğu lounge'ta tepeden defile izlemek çok daha havalıydı. Ama ön sırada oturup kendini göstermek isteyenler için burası pek bir şey ifade etmiyordu!

        - IMA'dan yeni yetenekler

        IMA mezuniyet defilesinde yeni yetenekler podyuma çıktı. Ahmet Şenoğlu, Arzu Erdem, Bilgen Karabiber, Duygu Sarıcı, Ela Karali, Esengül Akyüz, Esin Top, Hazal Özman, Merve Işıl defilede dörder parça sundu.

        - Erkekler podyumda

        Emre Erdemoğlu, Nian markasıyla Nihan Buruk, Serdar Uzuntaş, Şafak Tokur, Hakan Akkaya ve Niyazi Erdoğan erkek koleksiyonlarıyla ilkbahar-yaz defilelerini sundu. Podyumda sadece kadınlar değil erkeklerin de yürümesi hoşumuza gitti.

        - Ajda'yı podyumda da gördük!

        Raisa ve Vanessa Sason kardeşlerin couture defilesinin finalinde Ajda Pekkan sahneye çıktı. Defile öncesinde bunun sadece bir söylenti olduğuna inanmak istedim ama ama maalesef Süperstar podyumdaydı. Onun sayesinde en tenha saat olan 12.00'deki defilede iğne atsanız yere düşmezdi. Demekki arada böyle PR'lar şart, burası Türkiye...

        - Defileye ne giyilir?

        Defileye gelenlerin kıyafetleri de en az podyumdaki mankenler kadar dikkat çekiciydi. Şapkalar, güneş gözlükleri ve tabii ki en kalınından platform tabanlı ayakkabılar olmazsa olmazlardandı. Bir kez daha duyuralım; trendi görünmek güzel de, bu iddia ve çaba yersiz. Gençlerin kalem etek, tişört ve Valentino stiletto üçlüsünü beğendiğimi de söylemeliyim.

        - Devlet desteği bekleniyor

        Etkinliği satınalıcılar, yabancı dergiler takip ediyor, tasarımcılar yurtdışına açılıyor ama devletten de destek istedikleri kulağıma gelenler arasında. Tasarımcılar yurtdışında showroom'larda koleksiyonlarını sergilemek istiyor, bizden söylemesi.

        - İşini ciddiye alıyor

        DB Berdan markasıyla Londra'da da defile düzenleyen Deniz Berdan, koleksiyon hazırlamanın ve sonra defile düzenlemenin maliyet gerektiğini dile getiriyor. Bu işe gönül vermiş, çok severek yapıyor. Yakında onu Tokyo Moda Fuarı'nda görürseniz saşırmayın!

        - Hakan Öztürk

        Tuvanam, Nej, Lug von Siga ve Oderella markalarının kreatif direktörlügünü yapan Hakan Öztürk'le bir kez daha gurur duyduk. Koleksiyonlardaki saç, makyaj, müzik ve aksesuvarlar bütünlük içindeydi, ellerine sağlık.

        - En Avrupai defile

        Desa by Tuba Ergin'in 5 parçalık deri ve deri kombinli ürünlerden oluşan koleksiyonu podyumda en çok dikkat çeken işlerden biri oldu. Farklı olmayı seven genç ve güçlü hisseden kadınlara hitap eden koleksiyon, Desa kalitesi ve Tuğba Ergin çizgisiyle büyük alkış aldı.

        Teşekkürler

        Türkiye'nin ilk PR ajansi olan L'Appart PR'a başta Halim Tansuğ olmak üzere teşekkür ediyoruz. "Bir" dediğimizi iki etmediler...

        Gözüm üzerinizde!

        - Serdar Uzuntaş Avrupa'dan sonra ilk kez İstanbul'da defile gerçekleştirdi ve biz onu çok sevdik. Vogue Italia'nın 200 yeni yetenek arasında gösterdiği genç tasarımcının adını bir kenara not edin. İngiliz kesimi erkek takımlarını detaylarla farklılaştıran Serdar Uzuntaş'ı kutlarız.

        - Geçen sezon studio sunumuyla katılan ve dikkatimizi çeken Ece Gözen ilk solo defilesiyle beğenimizi kazandı.

        - Kith& Kin stüdyoyu havuz başına cevirdi. Serra Kefeli'nin, Motel adını verdiği koleksiyonunda kendi yaptığı tablolardan hazırlanan baskılar da dikkat çekiciydi.

        - Nazlı Soylu Walk in Art adını verdiği koleksiyonunda sanatın eğlenceli halini sokak stiliyle birleştirmiş.

        - Tuba Ergin'in yaratıcılığına bir kez daha hayran olduk. Tasarımcı deri, süet, penye, triko, scuba kumaşı gibi malzemeleri başarıyla kullanmıştı.

        En sevdiklerimiz

        - DB Berdan'ın yüksek tempolu müzikleri ve koleksiyonunda kullandığı desenleri...

        - Kith& Kin'in studio sunumunu...

        - Arzu Kaprol'un kendi atölyesindeki buyer-press event'ini...

        - Özgür Masur'un mekân olarak İngiliz Konsolosluğu'nu seçmesini...

        - Serdar Uzuntaş'ın özellikle midye kabuklarından yaptığı sneaker'larını...

        - Emre Erdemoğlu'nun eğlencemli puantiyeli ayakkabılarını...

        - Merve Bayındır'ın Gezi olaylarından esinlenerek yaptığı diren şapka adını verdiği stüdyosunu...

        - Mad in Love markasının yaratıcısı Hande Çokrak'ın garip yaratıklı stüdyo sunumunu...

        Gizli kahramanlar

        Jarrad Clark ve Banu Bölen

        Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul kapsamında, 29 defile, 11 studio sunumu, 3 de Offsite sunum olmak üzere toplam 43 et

        kinlik gerçekleşti. Bu etkiliklerin arkasında da "gizli" kahramanlar; Jarrad Clark ve Banu Bölen vardı. Defileler arasında HT Cumartesi'ye konuştular...

        Bu sene moda haftası Mercedes Benz ve American Express sayesinde daha da globalleşti. Bu konuda Jarrad Clark; "Amaç global bir paltform oluşturmak. Yerel ölçekli moda tasarımcılarını uluslararası arenada tanıtmayı hedefliyoruz. New York, Berlin, Zürih gibi moda haftalarını düzenleyen IMG Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'u düzenlerken şirket olarak birincil hedeflerini "yerel marka ve tasarımcılara global platformda destek vermek" diyor.. Çok yabancı katılımcı olmasa da defilelerde geçen senelerdeki gibi yığılma yaşanmadı. Bunun nedenini ise Banu Bölen şöyle açıklıyor: "Bu sene davetiyeleri moda endüstrisindeki kişilere yolladık. Amacımız doğru kişilere sunum yapmak. Tasarımcılar global düşünecek, İstanbul da moda şehri olacak.".

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ