Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Arafta kalmış bir düzine futbolcunun çarpıcı hikâyesi

        Futbolun toprak sahada oynandığı, futbolcuların bazen bir ev ya da araba karşılığında bir kulüple anlaştığı, oynadığı takımın formasını 15 sene taşıyan futbolcuların olduğu o dönemleri hatırlıyor musunuz? Behram Kılıç'ın yazdığı Araftaki Kramponlar kitabı sizlere tam da futbol sektörü büyüme aşamasındayken sahalardan ayrılan 12 futbolcunun, kendi cümleleriyle anlattıkları hikayelerini aktarıyor

        "16 yaşımda ilk lisanslı kulübüm Yolspor'a bir gazoz, bir de pasta karşılığında transfer oldum" diyor Tanju Çolak.

        Behram Kılıç'ın yeni kitabı Araftaki Kramponlar'da, 1980'li ve 90'lı yıllarda futbola dair yaşanan her şey, yaşayanların ağzından işte böyle samimi cümlelerle anlatılıyor.

        Milli Takım anıları, transfer ücretleri, sağlık problemleri, gol krallıkları ve merak edebileceğiniz daha birçok şeyin arka planını, bir dönem futbolun esas adamları olan Oğuz Çetin, Metin Tekin, Hami Mandıralı, Uğur Tütüneker, Hasan Vezir, Mehmet Özdilek, Ünal Karaman, Feyyaz Uçar, Tanju Çolak, Hamza Hamzaoğlu, Aykut Kocaman ve Bülent Uygun'un anılarından öğrenebilirsiniz.

        Peki Kılıç onları neden "Araftaki Kramponlar" olarak nitelendiriyor? Çünkü onlar, futbola toprak sahalarda başlayıp çim sahalara geçen, yıllarca deplasmanlara otobüsle gidip son dönemlerinde uçakla seyahat etmeye başlayan, ayağa alınan darbelere sıcak su tedavisinin uygulandığı dönemin ardından soğutucu "fısfıs"ları da gören futbolcular. Ama futbolculuklarında bugünkü şaşaaya da yetişemediler.

        Bakın kitapta neler anlatıyorlar...

        KİTAPTAN BÖLÜMLER

        METİN TEKİN: GOLLERİ BEN ATTIM

        Soğuk bir kış günüydü. 1983 senesi, Şubat ayının 2'si, İnönü Stadı, rakip G.Saray. Maç 2-2 bitti. Üstelik 2 gol de Metin'e aitti. Maçtan sonra yaşadığı olay çok komikti. Arabasıyla İzmit'e doğru gidiyordu. Trafik sıkıştı. O hengamede aracına yaklaşan taksici; "G.Saray maçı kaç kaç birader" diye sordu. Metin "2-2" diye cevap verdi. Taksici devam etti: "Golleri kim attı?" "Ben attım" dedi Metin. "Adam gibi bir soru sorduk sana kardeşim" diye sinirlenerek ayrıldı taksici.

        MEHMET ÖZDİLEK: KİME SORSAN 'BEN TAKTIM' DER

        Maraş halkı onu öylesine sahiplenir, öylesine sever ki ona dönemin ünlü oyuncusu Belçikalı Enzo Scifo'nun isminden ilhamla Şifo derler ona. "Bu ismi bana bir kişi takmadı. Maraş halkının ortak düşüncesiydi. Maraş'ta kime sorsanız, 'Ben taktım' der".

        FEYYAZ UÇAR: BU ÇOCUĞU AVCILAR SAPAĞINDA İNDİR

        Amatör kümede oynarken Lüleburgazspor'dan teklif geldi. Feyyaz'a 600 bin lira önermişlerdi. Görüşmeye gittiği gün kulüp kendisini isteyen teknik direktörün görevine son verdi. Takımın yeni hocası Sabahattin Kuroğlu'ydu. "Ben bu çocuğu tanımıyorum. Seçmelere girsin" dedi. Feyyaz daha sonraki günlerde seçmeler için sahaya çıktı. 3 gol attı. Beğenilmişti. Ancak imzalar sarktı. İstanbul'a dönmesi gerekiyordu. Dönüşü de ilginçti. Kulübün görevlilerinden biri yoldan geçen ve gördüğü ilk tır kamyonunu durdurdu. Şoföre "Bu çocuğu Avcılar sapağında indir" dedi. Feyyaz o tırla İstanbul'a geldi. Ertesi gün daha da ilginç bir gelişme yaşandı. Beşiktaş Genç Takımı sorumlularından Hasan Tutaş, Avcılar kulübüne giderek Feyyaz'ın bonservisini kulüpten almıştı.

        ARAF'TAN SORU-CEVAP

        Hangi futbolcunun Beşiktaş'a imza atmasını eski Başbakan Mesut Yılmaz engelledi?

        Yanıt: Hasan Vezir

        Beşiktaş tarihinin en çok antrenmandan kovulan futbolcusu kimdi?

        Yanıt: Feyyaz Uçar

        "Saha dışında Tanju ile çay bile içmem" diyen efsane oyuncu kimdi?

        Yanıt: Oğuz Çetin

        G.Saray tutkunu babasına "Baba G.Saray beni istiyor" diyen, "Oğlum biz Beşiktaş'a söz verdik" cevabı alan efsane oyuncu kimdi?

        Yanıt: Metin Tekin

        Tanju Çolak, imza attığı Trabzonspor'a neden gitmedi?

        Yanıt: Samsunspor yöneticileri izin vermediği için.

        "Ekip başı ekibini korur, Fatih hoca bizi korumadı" diyen yıldız oyuncu kimdi?

        Yanıt: Oğuz Çetin

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ