Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Apartman fiyatına uzay aracı!

        Ht PAZAR/ Fatih ALTAYLI

        Elinizde tuttuğunuz HT Pazar’ın yayın yönetmeni Selçuk Tepeli gelip “Abi high end müzik sistemleri yazıyordun bize. Çok da iyi oluyordu. Yine yazar mısın” dediğinde şaşırdım. Operasyonlar sarmış dört yanımızı, Selçuk benden “high end” istiyor. “Abi millet sıkıldı. Biraz hava almak lazım” dedi gülerek.

        “Peki” dedim, oturdum klavyenin başına. Başladık batık tüccar gibi eski defterleri karıştırmaya, “Ne yazsak” diye. Bu sayfalarda high end müzik sistemlerini yazdığım dönemlerde gelen mail’lere baktım.

        En fazla soru, “Abi bu işin b.kunu çıkarmak istesek, ne kadara patlar” diyenlerden gelmiş. Madem öyle, ben de “B.kunu çıkarayım” dedim. Madem öyle al böyle, diyerek bugün size tek parça halinde, dünyadaki en pahalı high end amplifikatörü yazayım dedim.

        ‘SES YARATICISI’

        Zannedersiniz ki İtalyanlar sadece pahalı otomobiller ve pahalı kıyafetler üretir. Hayır öyle değil. Dünyanın en pahalı amplifikatörü en iyisi midir emin değilim, ama bir İtalyan tarafından imal ediliyor. Kendine “Ses Yaratıcısı” adını vermiş Pivetta diye bir İtalyan tarafından...

        Pivetta’nın amplifikatörleri aslında amplifikatörden başka her şeye benziyor. En çok da bir uzay aracına. Hani deseler ki “Al bunu Ay’a gidersin”, ben yerim! Alırım, binerim tepesine, gideceğim diye yola çıkarım. Pivetta’nın Opera’sı aynen bir Ay aracı. 6 watt ile 20.000 watt arasında ses verme kapasitesine sahip. Farklı ses kaynakları bağlayabilirsiniz; hiçbirine hayır demiyor. Amplifikatör aslında stereo ama 6 hoparlör bağlanabiliyor. Bu amplifikatöre bağlanabilecek hoparlörlerin sayısı da zaten bir elin parmaklarını geçmez. Pivetta Opera Only biraz devasa. Kapalı haldeyken boyu 185 santimetre. Çapı ise 125 santimetre. Dinlemek gerektiğinde açıyorsunuz ve o zaman çapı 190 santimetreye çıkıyor, boyu ise 2.5 metreye yükseliyor.

        Ağırlığı tam 1.5 ton. Ki buna kablolar dahil değil. Bu amplifikatöre bağlanacak 6 hoparlörün her birinin de en az 200 kilogram civarında olacağını hesaplarsanız, salonunuza en az 3 tonluk bir yük gelecek. Pivetta Opera açıldığı zaman içindeki lazer diyotlar yanıyor ve iyiden iyiye uzay aracına benziyor. Yani içinden bir Saylon çıksa şaşırmazsınız! Diyeceksiniz ki, bu aletin fiyatı ne? Sudan ucuz. Değerine paha biçilmez ama hediyesi 650 bin dolar! Peki alan var mı? Valahi ben bir gün bir tanesini gördüm. “Kaç para birader” dedim. “650 bin dolar” dediler. Suratımı ekşitince, “Bir şeyler yaparız abi” dedi satıcı. Al takke ver külah 450 bin dolara düştüler. Anladım ki pek satamıyorlar. Zaten aklı olan bunu almaz. Ya yazısını okur ya da bulunca bakar.

        Mclntosh'tan koleksiyon modeli

        Şimdi uzaydan yere inelim ve Pivetta saçmalığını bir kenara bırakıp gerçekten almaya değer bir şeylerden bahsedelim. Burayı daha önce okuyanlar bilir, Avrupalıların son yıllarda yaptıkları muhteşem lambalı amplifikatörlerin hastası olsam da, her nedense içimdeki McIntosh aşkı bambaşka. Hoparlör ve CD player dışında McIntosh ne yapsa bayılıyorum.

        Özellikle de amplifikatörlerine. İşin meraklıları McIntosh’un MC275’lerini bilir. 75 watt’lık gücüyle, lambalı amplifikatörlerin en güvenilir, en sağlam ve kalitelilerinin başında gelir. Hatta lambalı “ampli”lere dönüşün bir anlamda başlangıcıdır MC275. Ancak McIntosh’un MC275 kadar popüler olmayan muazzam bir amplifikatörü daha var: MC2000 Millennium Edition. Markanın 50. yılı için çıkardığı MC275 Anniversary Edition gibi, Millennium Edition da 2000 yılında, milenyum şerefine çıkardığı gerçek bir “collectors item” yani “koleksiyon parçası”. Hani kazara bir yerlerde görürseniz sakın kaçırmayın derim! Alacağınız yoksa da bana haber verebilirsiniz.

        İPod nesline ters bir alet

        Daha önce dünyanın en kaliteli ve haliyle pahalı pikaplarını yazmıştım burada. Pikabın yeniden bu kadar popüler olduğunun da farkında değildim. Benim gibi birkaç hastanın bu merakı sürdürdüğünü zannediyordum. Meğer ne çok meraklısı varmış! O zaman size hem satın alınabilir fiyatta hem de satın alınmaya değer kalitede bir pikap önereyim: McIntosh MT10 veya McIntosh MT5. Aslında ikisi arasındaki fark kıl kadar. Ama MT10 görsel olarak çok daha iyi. Bir zamanlar niyeyse herkesin “çok daha iyi zannederek” aldığı “direct drive” pikapların aksine, şimdi artık “belt drive” yani gücü kauçuk bir kayış veya tekerlekle aktaran pikaplar popüler.

        MT10 da “belt drive” bir pikap. Pikaba meraklıysanız şunu da asla unutmayın: Yıllardır CD’ye alışanlar için pikap biraz zahmetli. Plakları temiz tutacaksın. İğnesini temiz tutacaksın. Sarsıntıdan uzak bir yer bulacaksın. Hoparlörlerden mümkün olduğunca uzak ve çok sağlam zeminli bir yere yerleştireceksin. Ve sık sık yerinden kalkıp plağı çevirecek veya değiştireceksin... iPod shuffle nesli için biraz zor bir iş. Ama analog müziğin keyfi de bir başka.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ