Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Erkek "Öteki erkekler"in beriki erkeklerden farkı yok!

        IŞIL CİNMEN

        icinmen@haberturk.com

        HABERTURK.COM

        Fotoğraflar: Beyza Tokgöz

        Sona geldik.

        Bu kadar konuştuktan sonra anladığım şu oldu:

        "Öteki erkekler"in beriki erkeklerden farkı yok.

        “Öteki kadınlar”ın da beriki kadınlardan eksiği yok.

        O zaman o öndeki “öteki”yi atmak ve artık eşitlenmek gerek.

        Hem kafalarımızın içinde,

        hem kalplerimizde,

        hem sokakta,

        hem işte,

        hem Anayasa’da eşitlenmek…

        İnan'la devam ediyoruz.

        Kaç yaşında ameliyat oldun?

        16 yaşına kadar kadından erkeğe cinsiyet geçişinin mümkün olduğunu bile bilmiyordum. Bunu yapmadan yaşayamayacağımı kabul etmemek için 5,5 yıl direndim. Sonra ameliyatlar… Tek ameliyat yok. 2 yıl kadar psikoterapi görüyorsun, bunun bir süresinde hormon terapisi görüyor olman lazım. Ancak sonra ameliyat olabiliyorsun ki, o da en az 3 seansta yapılan 8 operasyonluk bir ameliyat dizisi. 24’te oldum ve 26’da oldum.

        SGK cinsiyet geçişi ameliyatlarını karşılıyor mu?

        Karşılıyor. Çünkü sanılanın aksine cinsiyet değiştirme ameliyatları keyfi değil, kurul raporuyla olunan ameliyatlar. Ancak geçen yıl çıkan bir yasayla SGK penis implant’ı yani mutluluk çubuğunu karşılamayı bıraktı. Sadece bu aparat 3 ila 13 bin tutuyor…

        TRANS ERKEKLERDE PENİS NAKLİ...

        Penis nakli mümkün mü?

        Trans erkeklere bir yerden bir penis alınıp takılmaz, vücudun belli parçalarından penis oluşturulur. Kadavradan alınıp penis yapılması da şimdilik mümkün değil. Dünyada şimdiye kadar bir kez penis nakli yapılmış. O da erkek olarak doğmuş; ama penisinin çoğu kopan bir na-trans erkeğe bitkisel hayattaki bir gençten alınarak yapılmış. Ama sonra hastanın ve karısının isteğiyle geri alınmış.

        Na-trans?

        Trans olmayanlara normal demek, trans olan kişilerin anormal olduğunu kabul etmek olur.

        Trans olmayanları tanımlamak için İngilizce cis-gender(siscendır) terimi kullanılıyor, Türkiye'de de akademik dile girdi; ama herkesin anlayacağı şekilde anlatmak için na-trans, ya da trans olmayandenebilir.

        Mutluluk çubuğu nedir?

        Asıl adı penis implant. Mutluluk çubuğunun üç farklı çeşidi var; sabit durabilen, bükülebilen ve testislerin olduğu yerde bulunan bir tetik vasıtasıyla şişirilebilen çeşitleri var. Penisteki kıkırdak doku yerine implant ya da kemik kullanılabiliyor.

        ORGAZM MÜMKÜN MÜ?

        Böylece orgazm olunabiliyor mu?

        Orgazm implant’a bağlı değil, o sertleşmeyi sağlamak için. Sperm elbette yok; fakat orgazm anında olan tek olay meni çıkışı değil zaten, kanda, kaslarda, beyinde yüzlerce şey değişiyor. Herkesin içine su serpelim, trans erkekler cinsel hayatlarında mutlu olabilir.

        Cinsiyet değiştirmek, cinsel davranışları da değiştiriyor mu?

        Cinsel kimlik; insanın oturuşundan, saçını başını düzeltişine, cümleleri kullanışına kadar binlerce şeyi kişi fark etmeden etkiler. Yataktaki beden dilini etkilememesi mümkün değil. Testosteronun cinsellikle ve seksle ilişkiyi değiştirdiğini söylemeliyim. Daha sık aklına geliyor olması bir yana, daha kritik bir ihtiyaç halini alıyor; ama bunu uzun uzun anlatmak lazım…

        Sevgilin var sanırım, o en başından biliyor muydu?

        Biliyordu ve hiç üzerinde durmadı. 1,5 yıldır birlikteyiz. Zaten trans erkek kimliğimle, bir aktivist olarak katıldığım bir etkinlikte tanıştık. Öyle olmasa da baştan bilirdi, bu benim gizlediğim bir şey değil. “Merhaba, ben trans erkeğim” demiyorum tabii; ama söylüyorum çünkü olduğum kişinin etkin parçalarından biri. Ben bu kadar doğal olarak algılayınca genelde insanlar da çok büyütmüyorlar bu konuyu.

        Ses nasıl değişiyor?

        Testosteron iğnelerini düzenli vurulmakla değişiyor. Sanki yavaş yavaş damağımın arkasında bir yer genişledi ve ses oralara da dolduğu için daha bas çıkmaya başladı. Gırtlağım da genişledi herhalde… İğne vurulduğum ilk gün sesimde erkek ergenliği tipi çatlamalar başladı, bir yıl çok komikti, sonra oturdu.

        "TRANS, KADINDAN DA ERKEKTEN DE AŞAĞI GÖRÜLÜYOR"

        Trans kadınlar için mi daha zor hayat, yoksa trans erkekler için mi?

        Öteki diye bir şeyin var olması yeterince kötü değilmiş gibi, bir de “acaba hangisi daha kötü durumda?” kısmını merak etmek bana “hanginize daha çok acıyalım?” demek gibi geliyor.

        Ama ben bunu sormuyorum.

        Bu toplumda “kutsal erkeklik”ten vazgeçmek çok daha tü kaka. Ama bu sistem “hakları olmadığı halde o kutsala el uzatan” trans erkekleri de kollarını açıp kabul etmiyor. “Erkekliğin şartları”nı yerine getirmiyoruz biz; sünnet yok, askerlik yok… Evet, testosteron baskın bir hormon olduğu ve etkileri geri alınamadığı için çoğu trans kadının çoğu trans erkeğe nazaran bir “zorunlu görünürlük” sorunu var. Yüz veya vücut hatları onlardan evvel cinsel kimlikleriyle ilgili bir şeyler söyleyebiliyor. Bu istihdam edilmeme, seks işçiliği, ona bağlı ekstra şiddet ve önyargılar… gibi feci bir zincir doğuruyor maalesef; ama açık bir trans erkek olarak istihdam edilmek de epey nadir. Bu kıyasın varacağı bir yer yok. Trans her durumda, erkekten de, kadından da aşağı görülüyor. Bu ortak bir mücadele ve bunun içinde de ayrımlar olması benim içime sinmiyor.

        VE CELP GELİYOR...

        Askerlik durumu ne? Celp geliyor mu?

        Geliyor. Mavi kimliği verene kadar sana bin çeşit zorluk çıkaran devlet, mavi kimliği aldığında hop diye celp gönderiyor. TSK biliyorsun dünyanın gelişmiş ülkelerinden farklı olarak eşcinselleri, transseksüelleri “ileri derece psikoseksüel bozukluk” gibi çağdışı bir gerekçeyle askere almıyor. Ama yine de çağırıyor, o gerginliği illa yaşayacaksın!

        Askeri hastanede nasıl davranıyorlar?

        Önce şubeye, oradan sevkle hastaneye, oradan sevkle GATA’ya gidiliyor. Burada karşılaştığın sivil, memur, doktor herkese transseksüel olduğunu söylemek durumunda kalıyorsun. Hatta pervasızca merak ettikleri sorularını işlemler sırasında sorabiliyorlar. Transfobik biri de olabilir… Gerginlik dediğim böyle şeyler. Raporlarını, mahkeme kağıdını götürdüğün zaman “askerliğe elverişli değildir” raporunu alıyorsun tabii; ama bu sefer de iş başvurusunda niye muaf olduğunu anlatmak var… O da ayrı dert.

        CİNSEL KİMLİK İFADESİ AYRIMCILIK SEBEBİ OLMASIN!

        Transların yasal talepleri neler?

        Her şeyden evvel Anayasa’da, ırk, cinsiyet, dil, din gibi, cinsel kimlik ifadelerinin de ayrımcılık sebebi olamayacağının açıkça belirtilmesi ve cinsel kimlik ifadeleriyle ilgili her türlü ayrımcılığın önlenmesi için kanun yapılması!

        Ki cinayetlerin önüne geçmek kolaylaşsın...

        Evet. Bir trans arkadaşımızın daha X kişinin kafasındaki kadın/erkek algısına uymadığı için nefret cinayeti, şiddet, gasp, cinsel suçlar için kolay lokma olmasına tahammülümüz yok. Ödediğimiz vergi eşit, vatandaşlık hakkımız eşit. Devletin bunu tüm vatandaşlara yasal korumayla anlatmasını istiyoruz.

        Diğer önemli bir sorun ne?

        Resmi tüm kimliklerde cinsiyet belirtir ifade bulunması ve kimliğin kolay değiştirilememesi yüzünden, kimliği değiştirmeden önce ve sonra, çok uzun bir süreyi, transseksüel olduğumuzu her yerde söylemek zorunda kalarak geçiriyoruz. Askerlik şubesi, hastane, banka, noter, kargocu… Binlerce sefer diyorum yani. Kimlik değişimiyle ilgili yasal prosedürün yeniden düzenlenmesi ve transseksüelleri ifşa eden durumların ortadan kaldırılması şart. Yasal olarak zaten korunmuyoruz bir de tekrar tekrar, transfobiyle karşılaşabileceğimiz durumların içinde kalıyoruz.

        Başka?

        Temel insan haklarından biri olan “beden bütünlüğünün dokunulmazlığı ilkesi”ne aykırı şekilde, tıp uzmanlarının tavsiyesi ve kanun zoruyla kısırlaştırıldığımızı ve bunun kimlik değiştirmek için yasal bir şart olduğunu biliyor muydun? Sokak hayvanları gibi…

        Bu korkunç! Çözüm ne olabilir?

        Cinsiyet değişimini düzenleyen Medeni Kanunun 40. Maddesinin değişmesi! Ayrıca uzmanlaşmış kliniklerin açılmasını ya da devlet eliyle desteklenmesini istiyoruz ki bu konuyla ilgili araştırma yapacak daha çok psikiyatrist, cerrah, sosyal hizmet uzmanı olsun. Aynı dünyadaki iyi örneklerde olduğu gibi.

        Bunlar kimseye çok gelmemeli...

        Düşün bak bunlar sadece yasal taleplerin en hayatileri, eğitime, istihdama falan girmedim. Çok şey istediğimizi düşünen varsa, ne kadar çok insan hakkı ihlaline maruz kaldığımızı düşünsün bir de…

        Daha çok bilgi edinmek isteyenler için İnan’ın önerileri:

        Filmler

        Tomboy: Kesinlikle ilk sırada, başrolündeki çocuk da trans erkek üstelik.

        Benim Çocuğum: Doğrudan trans erkek hikayesi değil; ama ikinci sıraya onu koyarım, mutlaka izlenmeli.

        Boy’s Don’t Cry: Yani “Erkekler Ağlamaz” en bilinen trans erkek filmidir; gerçek ve çok üzücü bir hikayeye dayanıyor.

        Kitap ve araştırmalar

        Trompet ve büyük bir aymazlıkla “Sevici Türküsü” diye çevrilen Stone Butch Blues, iki iyi çeviri roman.

        Selin Berghan’ın “Lubunya”sı, birçok trans kadın ve bir trans erkekle yapılan röportajları içeriyor. Bir de “Öteki Erkekler” var.

        “Bundan sonra açılanlar daha az yorulsunlar” diye İnan iki blog yazıyor:

        Transsicko ve Dünya bile dönüyorsa ben de dönerim!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ