Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye'de en çok öldüren hastalık, Türkiye'de ölüm istatistikleri
        1

        Ölümlerin yüzde 39,8’i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Ölümlerin %31,3’ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen yaşanıyor.

        2


        Türkiye İstatistik Kurumu, "Ölüm Nedeni İstatistikleri 2013" verilerini yayınladı. Buna göre; ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; dolaşım sistemi hastalıkları (%39,8), iyi huylu ve kötü huylu tümörler (%21,3), solunum sistemi hastalıkları (%9,8), endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar (%5,6), dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler (%5,5) ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları (%4,1) oldu.

        3

        CİNSİYETE GÖRE

        Ölüme neden olan hastalıklar cinsiyet bazında incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi.

        4

        YÜZDE 38'İ İSKEMİK KALP HASTALIĞI

        Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %38,8’i iskemik kalp hastalığı, %25,2’si serebro-vasküler hastalık, %17,7’si diğer kalp hastalığı ve %12,8’i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.

        5

        ÖLÜME EN ÇOK NEDEN OLAN TÜMÖR

        Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %31,3’ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, %8,9’u midenin kötü huylu tümörü, %8,2’si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, %6,9’u kolonun kötü huylu tümörü ve %5,9’u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı.

        6

        YAŞLILIK ETKİLİ

        Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en fazla 75-84 yaş grubunda görüldüğü, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi.

        7

        HANGİ İL?

        Ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Kırklareli, Yozgat, Uşak, Bolu ve Denizli’dir. Ayrıca, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Rize ve Tekirdağ olarak belirlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ