Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Dilek Hatipoğlu kimdir, hakkari belediye başkanı

        HT PAZAR / Ahmet YUKUŞ

        Son 30 yıldır çatışma ve şehit haberleriyle dikkat çeken İran sınırındaki Hakkâri’de çözüm sürecinin getirdiği bahar havası yaşanıyor. BDP, belediye başkanlığı için kadın aday gösterdi. Evli, 2 çocuk annesi, işletme mezunu Dilek Hatipoğlu, kullanılan oyların yüzde 66’sını alarak Hakkâri tarihinin ilk kadın belediye başkanı oldu.

        Sizi tanıyabilir miyiz?

        Muş Varto nüfusuna kayıtlıyım. 1966 Varto depremi sonrası ailem zorunlu olarak Adana’ya göç etmiş, ben de Adana’da dünyaya geldim. İşletme mezunuyum, bir süre öğretmenlik yaptım. Seçim öncesi çalışmıyordum.

        Hakkâri’nin ilk kadın belediye başkanı olmak nasıl bir duygu?

        İlk olmak mutluluk verici. Kadın olmak elbette ki daha da gururlandırıyor. Çünkü onurlu bir görev yapacağım.

        ‘AİLEMİ HAFTA SONU GÖREBİLECEĞİM’

        Eşiniz ve çocuklarınız bu duruma nasıl bakıyor?

        Eşim Hakkârili, Van Belediyesi Su ve Kanalizasyon biriminde memur. Eşimin işinden dolayı Van’da yaşıyordum. Yeni görevimden ötürü Hakkâri’ye taşınıp evimi, düzenimi kurdum. 13 yaşında bir kızım ve 4 yaşında oğlum var. Çocuklarımla eşim ve annem ilgileniyor. İleride okullar tatil olunca onları yanıma alacağım. Eşim ve büyük kızım belediye başkanı seçilmemden çok mutlu oldu. Ancak küçük oğlum benden ayrı kalacağı için biraz mutsuz. Hakkâri ve Van yakın olduğundan hafta sonu birbirimize görebileceğiz.

        Yöre halkı Kürtçe konuşuyor, anlaşıyormuşsunuz?

        Adana’da büyümeme rağmen Kürtçe’yi anlıyorum. Konuşmakta biraz zorlanıyorum. Çünkü benim anadilim Zazaca, seçim çalışması sırasında Kürtçe’yi biraz öğrendim. İnsanın sevgisini mimikleri anlatır. Bu nedenle seçim çalışmalarında iletişimde sıkıntı yaşamadım.

        Kent hizmetlerine kadın eli nasıl değecek?

        Hakkâri kent ama hizmet anlamında büyük eksikler var. Bizler de kadının yapıcı gücüyle bunları gidereceğiz. Çünkü kadın evinin düzenini sağlayan, çocuğunu büyüten ve fedakârlık görevi olandır, anadır. O yüzden belediye de bizim evimizdir. Kadın bakış açısıyla kentimizin tüm sorunlarını gidereceğiz.

        İlk icraatınız ne olacak?

        Şu an aciliyeti olan su, kanalizasyon altyapısı. Bunun dışında kadın yaşam evleriyle, kadını maddi ve manevi anlamda güçlendirip gençlerin geleceğine yönelik projelerle katkı sunacağız.

        Erkek egemen bir toplumda kadın başkan olmak gözünüzü korkutuyor mu?

        Asla korkutmuyor. Çünkü biz BDP olarak herkesin yaşam hakkının eşit olduğunu vurguluyoruz. Bu anlamda kadın yaşamın her anında yer almalı. Siyaset de bunun bir parçası. Zorlanacağımı düşünmüyorum. Kadın güçlüdür, istediğini yapar.

        ‘Ters laleyi dünya tanıyacak’

        Polis koruması kabul edecek misiniz?

        Emniyet, güvenlik gerekçesiyle koruma göndermek isteyecektir ama biz koruma anlayışına karşıyız. Çünkü halkımıza güvenimiz sonsuz.

        Ters lale ile ilgili projeniz var mı?

        Ters lale dünya da sadece Hakkâri’nin Cilo Dağları’nda yetişiyor. Ters laleyi öncelikle dünyaya tanıtıp üretimini yapmak için bir projemiz mutlaka olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ