Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam dinozor, dinozorların ölüm nedeni, Methanosarcina mikrobu, dinozorları öldüren mikrop

        Metan üreten mikroplar nasıl dünyanın gelmiş geçmiş en büyük soykırımına yol açtı...

        250 milyon yıl önce Dünya’daki neredeyse tüm yaşam öldü. Bir uzman, son olarak da bilinen, tüm türlerin %90’ının birer birer öldüğü Permiyen dönem nesil tükenmesinin 100,000 yıla yayıldığına inanıyor. Ama şimdiye kadar buna neyin neden olduğu spekülasyon ve tahminlerden ibaretti: asteroitler, volkan patlamaları ve bunlardan çıkan dev lavlar…

        National Academy of Sciences (Ulusal Bilim Akademisi)’nin geliştirdiği yeni bir teori bunu farklı bir sonuca bağlıyor. Ve bu çoğu insana tanıdık gelen bir şey: sera gazlarının neden olduğu iklim değişimi. Araştırmanın ardındaki bilim insanları, bunu teşvik edecek insanlar etrafta yokken yeni sera gazlarına neden olacak bir suçluya ihtiyaç duydular.

        Methanosarcina adını verdikleri minik mikroplardan şüphelendiler. Bu misroskobik organizmalar metabolizma vasıtasıyla muazzam derecede metan gazı yayıyorlar bu da atmosferdeki ısıyı tutsak etmede inanılmaz derecede etkili oluyor.

        Bu mikroplar diğer teorilerin yanıtsız bıraktığı sorulara da cevap oldu. Bir asteroit çarpışması büyük ihtimalle 65 yıl önce dinozorların yaşamına son veren dünya çapında bir afete yol açtı çünkü o dönemden kalan tortul tabaka asteroit tozuyla kaplıydı. Ancak Permiyen dönemden kalan kayalarda bu asteroit tozuna rastlanmadı.

        Volkan teorisi de başarılıydı. 250 milyon yıl önce Sibirya, binlerce kilometre öteye kadar döküntü ve lav püskürten şiddetli bir volkandı. Bunun neden olduğu karbon salımı dramatik bir iklim değişimine yol açmış olabilirdi. Ancak MIT (Massachusetts Institute of Technology) araştırmacılarının hesaplamalarına göre bu karbon miktarı yeterli değildi. Ayrıca “volkandan çıkan ani bir karbon dioksit salımını kademeli bir azalma izler” MIT araştırmacısı Gregory Fournier. “Bunun yerine burada tam tersini görüyoruz: ani ve devam eden bir artış”. Her halükarda, Fournier ve çalışma arkadaşları metan üreten mikrop teorisinin olaylar zinciri şeklindeki üç ana kanıttan ötürü en inandırıcı teori olduğunu iddia ediyor.

        Birincisi dünyadaki okyanuslardaki inorganik karbonda yaşanan yüksek katsal artış. Bu birdenbire orta çıkan bir şey değil: mikroplar bunu yaratıyor. Ancak normal şartlar altında bu mikroplar bile bu çabuklukta biçimlenmeye neden olamazdı.

        Methanosarcina’nın 250 milyon yıl önce geçirdiği genetik değişim, daha fazla karbonu metana çevirmelerine izin veriyor.

        Üçüncü kanıt bizi o zamanlar püskürtmekte olan Sibirya volkanlarına geri götürüyor. Karbon salımları zararsız görünebilir ancak yarattıkları bir diğer element olan nikel bir rolü vardı. Bu mikroplar nikel ile besleniyordu, nikel olmasa bu hızda çoğalamazlardı. MIT araştırmacıları Methanosarcina'nın patlayıcı yükselişini sağlayan temel maddenin bu olduğunu söylüyor.

        “Tüm bunların biriken bir etkisi tek tek olan olaylardan çok daha güçlü bir etkiye sahip” diyor araştırmanın ortak yazarı Daniel H. Rothman. Karbon döngüsü dengelendiğinde mikroplar bunu oradan aldılar. Bu Dünya’yı diğer hayvanların yaşayamayacağı kadar ısıtacak kontrolden çıkmış bir sera gazı etkisiydi. “Bir araya getirildiğinde tüm kanıtlar güçlü ve istikrarlı bu durumu gözler önüne seriyor“.

        Kaynak: isciencetimes.com

        Çeviri: Haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ