Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Destek alamazsam bırakacağım’, İlhan Mansız Aslı Öztürk röportaj, İlhan Mansız buz pateni

        Aslı ÖZTÜRK/ aozturk@hthgazete.com.tr

        2002 Dünya Kupası’nda Senegal’e uzatmalarda attığı altın golle tüm Türkiye’nin sevgilisi haline gelen İlhan Mansız, kariyerinin altın günlerine de o maç sayesinde adım attı. Mansız, yükselen performansı, artan popülerliği, saç stili ve çekik gözleriyle dünya basınında David Beckham’la bile mukayese edilir hale geldi. Fakat ne yazık ki Japonya’ya transfer olmasının ardından yaşadığı ciddi sakatlıklar, futbol kariyerini noktalandırmasına sebep oldu. Mansız, futbolu bıraktıysa da bir süre daha şov dünyasının en popüler isimlerinden biri olmaya devam etti. Oyunculuk yaptı, dans yarışmasına katıldı. Son olarak katıldığı yarışmanın ardından artistik buz patenine başladı. Bugünlerde milli takım kampında olan eski futbolcuyla Erzurum’da buluştuk ve yeni hobisi buz patenini konuştuk.

        Futbolla başlayan kariyer yolculuğunuz oyunculuk ve son olarak da artistik buz pateni ile devam ediyor. Motivasyon kaynağınız ne?

        Bu yaştan sonra buz patenine başlamak çok alışılageldik bir durum değil. Ancak insan hangi yaşta olursa olsun bir işi inanarak ve çok çalışarak yaparsa, imkânsız gibi görünen birçok şeyi başarabilir. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum.

        Başarılarla dolu bir futbol kariyeriniz vardı. Şimdi başka bir spor yapıyorsunuz ve yine milli takımdasınız. Aynı başarıyı yakalayamamaktan korkmuyor musunuz?

        Buz pateninde herhangi bir madalya ya da şampiyonluk kazanmak gibi absürt bir beklentim yok. Ben sadece 3 yıldır bu sporla profesyonel olarak ilgileniyorum ve buna rağmen yarışmalara katılabilmeye hak kazandım. Zaten bu sporda, bu kadar kısa bir süre sonra yarışmalara katılabilmek benim için en büyük başarı.

        Tek amacınız bu mu yani?

        Hayır tabii ki. Ben gelecek nesillere örnek olmak istiyorum. Çalışma azmiyle hedeflerine ulaşabileceklerini görsünler. Onlar bunu idrak ederse ben de hedefime ulaşmış olurum.

        Çok mu çalışıyorsunuz?

        Sezon sonu ve sezon ortasına göre değişiyor. Ancak ortalama bir şey söylemem gerekirse; sadece pazar günleri çalışmıyoruz. 2-3 haftalık periyotlarla önce günde 1.5 saatten 3 saat fizik, kondisyon ve ağırlık çalışması yapıyorum. Sonra da buzda kayış ve koreografi hazırlığı, takip eden haftalarda ise haftanın 6 günü 40 dakika ısınma ve 50 dakikalık buz çalışması yapıyoruz. Bunun dışında dans ve yoga derslerimiz de var.

        Daha önce futbol oynamış olmanız bu spor için avantaj mı yoksa dezavantaj mı?

        Aslında bu durum buz sporlarının hepsi için büyük bir dezavantaj. Fakat ben çok fazla sağlık ve fizik egzersizi yaptım. Yaşadığım onca sakatlığa rağmen iyi durumdayım.

        ‘DESTEK ALAMAZSAK BIRAKACAĞIZ’

        Türkiye Buz Pateni Federasyonu’ndan memnun musunuz?

        Yaklaşık 2 ay önce yeni bir federasyon seçildi. Onlara biraz zaman tanımamız gerektiğini düşünüyorum. Federasyondan gerekli desteği almalıyız.

        Alamıyor musunuz?

        Maalesef, aylık 5-10 bin Euro ortalama bir masrafımız var ve bunu kendimiz karşılıyoruz. Eğer bu sene federasyondan beklediğimiz desteği alamazsak 3 yıllık çalışmalarımız boşa gidecek ve bu işi bırakacağız.

        Gençlerin durumu nedir peki?

        Buz patenine yeterince teşvik ediliyorlar mı? Bu soruya sadece buz pateni bazında cevap vermeyeceğim. Ben Türkiye’de genel olarak gençlerin spora yeteri kadar teşvik edildiklerini düşünmüyorum.

        Antrenman yapmak bile sanırım...

        Türkiye’de yeterli sayıda tesis yok. Fakat benim bunun dışındaki bir diğer sorunum da çiftler dalında yerli bir hocanın olmaması. Biz bu sebeple partnerimle birlikte çalışmalarımıza yurtdışında devam etmek zorunda kalıyoruz.

        Futbol ile buz pateni arasında bir seçim yapmanız gerekse genç erkek çocuklara hangisini önerirdiniz?

        Gençlere herhangi bir spor dalı arasında seçim yapmalarını söyleyemem. Onlara sadece başarılı olmak istiyorlarsa çok çalışmaları gerektiğini söyleyebilirim.

        ‘Magazin dünyasının bir parçası olmak istemiyorum’

        Türkiye’ye geri dönmek, hatta çocuğunuzu da getirmek gibi bir niyetiniz var mı?

        Hayır, çocuğumun Türkiye’de yaşaması gibi bir hayalim yok. Ancak ben ileriki dönemlerde dönebilirim.

        Bir dönem oyunculuk yaptınız. İlerleyen dönemlerde sizi tekrar ekranlarda görür müyüz?

        Sanmıyorum. Artık şov ve magazin dünyasının bir parçası olmak istemiyorum.

        Bir gün Beşiktaş Kulübü’ne geri dönmek gibi bir isteğiniz var mı?

        Eğer bunun icin gerekli uygun şartlar sağlanırsa dönmek isterim. Ayrıca buz pateninden sonra, kısa ve orta vadede sporla ilgili başka projeler üzerinde de çalışmalarım olacak. İlhan Mansız ve sevgilisi Olga Bestandigova

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ