Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Dumansız hava" zirvesi, Bu toplantı sigara üreticilerini çok üzecek, michael bloomberg, recep tayyip erdoğan, sigara karşıtı kampanya, dumansız hava sahası, sigara yasakları, istanbul

        New York eski valisi Michael Bloomberg, başlattığı sigarasız yaşam alanları kampanyası ile dünyada bir ilke imza atmıştı. Bloomberg, geçtiğimiz günlerde Türk sağlık yetkilileriyle İstanbul'da bir araya geldi.

        Sigara tüketim fazlalığı ile bilinen ülkeler arasında üst sıralarda yer alan Türkiye'de durumun nasıl iyileştirilebileceği konusunun ana gündem olduğu toplantıda Michael Bloomberg'ün bizzat altını çizdiği isim, Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan oldu. NY Times'da yayınlanan Landon Thomas Jr. imzalı makaleye göre Bloomberg, Erdoğan'ın "dumansız hava sahası" konusunda muazzam başarılı olduğunu ifade ederken, diğer ülkelere örnek olabilecek nitelikte gelişme kaydedildiğini söyledi.

        72 yaşındaki Michael Bloomberg, 32.8 milyar dolarlık servetini sosyal sorumluluk ve yardım projelerinde kullanacağı sözünü vermişti. Bu projelerin arasında Türkiye, Endonezya ve sigara tüketiminin yüksek olduğu diğer ülkelerdeki alışkanlık oranlarını en alt seviyelere indirmek, Meksika'da obeziteyle mücadeleye katkıda bulunmak, Rio de Janeiro ve İstanbul'daki trafik sorunlarını azaltmak, Hindistan ve Kenya'da yol güvenliğini sağlamak, Tanzanya'da bebek ölümlerinin önüne geçmek gibi küresel anlamda yüksek değer taşıyan projeler yer alıyor.

        Michael Bloomberg Türkiye ziyareti kapsamında özel jetiyle Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz kıyısında yer alan evinde bir buluşma gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren görüşme boyunca sigara karşıtı kampanyalar ve Orta Doğu'daki gelişmeleri değerlendiren ikili, sigara üreten şirketlerin asıl suçlu olduğunda hemfikir...

        "En kötü olansa bu şirketler en büyük satışları en talihsiz ülkelere yapıyor" diyor ve ekliyor "Bence insanların ölümüne sebep olan bir ürün üretiyorsanız bunun kanuni bir yaptırımı olmalı, bence bu düpedüz cinayet"

        Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 sonlarında yaptığı bir konuşma da, Bloomberg'ün konuşmasına yakın özellikler barındırıyordu. Sigara karşıtı kampanyalar hakkında yorum yapan Erdoğan, sigara satışını terörizme benzetmişti. Bloomberg'ün aktivist ekibinde yer alan doktor Elif Dağlı, Erdoğan'ın bu konuşmasını, en ağır sigara karşıtı kampanyalardan bile daha çok etki yarattığının altını çiziyor. Erdoğan'ın kabinede sigara içenlerin paketlerini bir bir alarak çöpe attığı, hatta halkı ziyaret ettiği yerlerde de aynı uygulamayı devam ettirdiği pek çok kez ana haber bültenlerinde rastladığımız bir manzara. Erdoğan'ın bu uygulamasının, sigara bırakma konusunda önemli derecede olumlu etki yarattığı da yadsınamaz bir gerçek.

        Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasının ardından halka açık yerlerde de kısıtlamalara gidilmesi, sigara tüketiminin azalması konusunda atılan en büyük adımlar olarak görülüyor.

        New York eski valisi Bloomberg, 2006 yılında kurduğu dernek (Bloomberg Philanthropies) ile başlattığı hayır işlerine 30 kişilik ekibiyle 95 ülkede aktif olarak devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ