Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Borusan Otomotiv Motorsport, BMW, Levent Kocabıyık, kağan önder, ibrahim okyar

        Aslı ÖZTÜRK / HT CUMARTESİ

        aozturk@htgazete.com.tr

        (0212) 313 60 00

        Televizyonda izlerken “vın” seslerine ve otomobillerin attığı taklalara yürek dayanmıyor ancak motor sporları onların tutkusu... Aralarında 17 yaşında henüz trafikte araç kullanmaya ehliyeti olmayan bile var. Borusan Otomotiv Motorsport’un pilotlarından bahsediyorum. Takım, 2008’de Türkiye’de motor sporlarının gelişimine ve yurtdışında tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Borusan Otomotiv tarafından kuruldu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi olarak desteklendi. Takım şu ana kadar Türkiye dışında 17 farklı ülkede, 3 kıtada, 25 farklı pistte (Karting ve Formula BMW yarışları hariç) 140 farklı yarışta start aldı. Takımın pilotlarından Toshiba Genel Müdürü Aytaç Biter ve henüz 17 yaşında olan Kaan Önder bugün Sicilya’da start alacak ETCC’de (Avrupa Binek Otomobiller Kupası) yarışacak. Hâlâ devam eden Türk Pist Şampiyonası’nda ise Levent Kocabıyık ve takım sorumlusu pilot İbrahim Okyay yer alıyor. Biz de bu yarışlar bahanesiyle Borusan Otomotiv Motorsport ekibiyle takım arabalarının bulunduğu garajda buluştuk. Hem BMW’leri inceledik hem sohbet ettik.

        Takım Sorumlusu İbrahim Okyar:

        Hiç bir Türk takımının yapamadığını yaptık

        2008’den beri büyük başarılar elde ettik. İlk kez bir Türk takımı olarak Dünya Şampiyonası’nın tamamını takip ettik. Üç kıtalık, 10 ayaktan ve 20 yarıştan oluşan çok büyük bir şampiyonada tamamı Türk olan ekibimizle yarıştık. Yine 2008’den beri hiç ara vermeden Avrupa Kupası’nı takip ediyoruz. Hedeflerimiz daha da yüksek. Umarım gelecek yıllarda daha da başarılı sonuçlar elde edeceğiz. Pilot Aytaç Biter: Formula 3 arabasına bindim ve bırakamadım Motor sporlarına kartingle başlamak lazım ama ben bir arkadaşımın teşvikiyle gittiğim Körfez Pisti’nde ilk kez bindiğim Formula 3 arabasıyla başladım. Sonra yollarımız İbrahim Okyar ile kesişti. 2003’de ilk kez podyuma çıktım sonra da Türkiye ikincisi oldum. Avrupa Şampiyonası’nda ise bireysel olarak beşinci ve dördüncü olmuştum. Bu hafta sonu gerçekleşecek sezonun son ETCC yarışı için Sicilya’da yarışıyorum. Yarışın sonucuna göre şampiyonayı 3’üncü ya da 4’üncü olarak tamamlayacağım.

        Pilot Levent Kocabıyık: 28 puan farkla liderim

        Bir gün bir otomobil firmasının yarışına katıldım. Dereceye giren çocukları alıp yetiştirdiler. Ben de onlardan biriydim. Sonrasında benim de yolum İbrahim Abi’yle kesişti. 3 sene önce beni bir arabayı test etmem için çağırdılar. İstanbul Park’ta 25 arabanın olduğu bir yarışta birincilik elde ettim. 3 senedir de Türkiye Pist Şampiyonası’nı takip ediyorum. İlk sene maksi, son 2 senedir de süper gruptayım. 2 tane ikinciliğim var. Bu sene de 28 puan farkla lider durumdayım.

        Pilot Kağan Önder: Asla vazgeçmeyi düşünmüyorum

        Kartinge 10 yaşındayken başladım. Henüz 17 yaşındayım. 2008 ve 2009’da Türkiye Karting Şampiyonası’nda birinci oldum. 2010’da da Balkan Şampiyonası’nı kazandım. Sonraki yıllarda İngiliz takımlarıyla Avrupa Şampiyonası’nda yarışmaya başladım. 2010’da ise Borusan Otomotiv Motorsport beni desteklemeye başladı. Bu sayede, 2013’te Formula araçlarıyla yarışmaya başladım. Yarışlara hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlanıyorum. Benim kadar genç bir sporcunun böyle bir destek bulabilmesi çok önemli. Formula pilotluğu dışında üniversitede makine mühendisliği okumak istiyorum ama bu spordan vazgeçmeyi asla düşünmüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ