Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Coğrafya dergisi, magma dergisi, Özcan Yüksek, tarkan konseri

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        Sıkı bir çevreci, editör, doğa âşığı, keşif meraklısı, yayın yönetmeni ve yazar Özcan Yüksek, yepyeni bir dergiyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Ekim ayında ‘Magma’ adını verdikleri doğanın, suların, ağaçların tanığı bir dergi geliyor. Okurların desteği sonsuz. Gücünü güçsüzlüğünden alan, farklı, daha adı bile belli değilken Facebook’ta 70 binden fazla kişinin beğenisini almış bir oluşumdan söz ediyoruz. Uzun yıllar Atlas Dergisi’nin yayın yönetmeni olarak çalışan Özcan Yüksek, dergiden ayrıldıktan hemen sonra yeni bir dergi yapma fikriyle haşır neşirdi ve tüm bu süreci sosyal medya aracılığıyla okurlarıyla paylaştı. Önce “Adı Bilinmeyen Dergi” olarak yayın yaptı bir süre. Bir dergi çıkacaktı ancak adı belli değildi. Buna rağmen okuyucu o kadar güvendi ki, nasıl olsa iyi bir şey çıkar beklentisiyle takibe başladı. Kulaktan kulağa yayıldı. Bu arada Özcan Yüksek doğa haberleri vermeye, okurlarıyla buluşmaya ve yeni bir oluşum için hazırlıklar yapmaya devam etti. Bursalı okurları, onları Akçalar’da kazı çalışmaları devam eden Aktopraklık Höyüğü’ne (Arkeopark) çağırdığında dergi ekibi de derginin isminin ‘Magma’ olacağını açıkladı. Böylece okurlarıyla mini bir kutlama yaptılar doğanın kucağında.

        ‘EFSANE BİR SAYI OLUYOR!’

        Gezegeni önemseyen insanların gönüllülük ilkesiyle hareket ettiği bir proje bu. Arkalarında bir yayınevi ya da medya kuruluşu yok. Kendi kurdukları taptaze ‘Evliya Çelebi’ adında bir şirketleri var. Gönüllülüğün esas olduğu kalabalık bir ekip olduklarını söyleyen Özcan Yüksek, okurların desteğini hissettiklerini anlatıyor: “Okurların bazıları da işin içinde. Seferihisar Doğa Okulu’ndan da, Kazdağları’ndan da dergiye destek veren arkadaşlarımız var. Her bitiş bir başlangıçtır. Aynı ruh ve geniş bir ekiple üretmeye devam ediyoruz. Ana medya kategorisinde sayılabilecek, niceliği olacak bir dergi hazırlıyoruz. Gene uzak yerlere gideceğiz, güzel hikâyeler bulacağız ve fotoğraflar çekeceğiz. Herkes cebindekini ortaya koyarak bu dergiye gönül veriyor. İyi bir dergi çıkartacağız. Efsane bir sayı oluyor.”

        ‘DOĞADA PAZARTESİ YOKTUR’

        Bir coğrafya üzerinde olabilecek her konu dergide yer alacak. Dünyada coğrafya içerikli sadece iki dergi olduğunu söyleyen Yüksek’e göre bir coğrafya dergisi asla sadece bir dergi değildir! “Okurla ilişkisi bakımından da, işlediği konular açısından da bambaşka bir şey” diyor coğrafya içerikli yayınlar için. Geçmiş ve gelecek ve elbette keşfedecek kültürler, doğal güzellikler sunacaklarını da müjdeliyor. Dergide fotoğraf ön planda olacak ama en az onun kadar etkileyici metinlerle de içerik beslenecek. “Dergiyi çıkarma amacımız para kazanmak değil, zarar etmemek” diyen Yüksek, gezegeni doğasıyla kurtarmak, kültürel, tarihi mirasları, geçmişten bugüne aktarılmış eserleri korumak istediklerini vurguluyor. Cuma günleri derginin sosyal medya hesaplarından “Hafta sonu kölelikten çalınmış iki gündür” diyen, pazartesi sabahları ise “Doğada pazartesi yoktur” gibi içeriklerle okuyucularına seslenen Yüksek, şehirde yaşayan ve plazalarda çalışan insanların doğayla arasındaki zıtlığı bu şekilde ifade ediyor.

        Tarkan konserine Magma standı

        Doğa konusunda hassas olan ve her fırsatta bu konuya dikkat çeken Tarkan’ın da dergiye desteği var. Bire bir görüşmüş olmasalar da Tarkan’ın konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu söylüyor Yüksek. Zaten konserlerinde Magma standı açması da konuya olan duyarlılığını gösteriyor. Dergi çıktıktan sonra kasım’ın ilk iki günü Karabük’te Yenice Ormanı’nda yaşlı ağaçların eşliğinde okuyucusuyla iki gün kamp yapacaklarını duyuran Yüksek, “Bir dere, ırmak belki 10 bin yıldır akıyor ise o nehri ortadan kaldıracak gücü kimse kendinde görmemeli. Biz bir Magma yaratıyoruz ve doğayla her zaman iç içe olacağız” diyor. Derginin hayat bulması için ilk sayının matbaa ücretlerini de bölüşen doğa gönüllüleri, derginin son rötuşlarını yapıyor. Okuyucular ise merakla beklemede... Bundan sonra ne olur bilinmez ama doğa için hepimizin desteklemesi gereken önemli bir projeye adım atıyorlar. Yolları açık olsun...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ