Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar I love pilav, İsmail Bölükbaşı haberleri, Cihan Bakan ile Mehmet Akpolat pilav resrorantı

        İsmail BÖLÜKBAŞ/ ibolukbas@htgazete.com.tr

        Türk mutfağının geleneksel yemekleri arasında vazgeçilmezlerden olan pilav, güncelliğini hiç kaybetmeyen ama düğün ve cenaze gibi törensel yemekler dışında hep yardımcı rolde görülen tatlarımızdan. Adı geçtiğinde akla ilk gelen ise haliyle pirinç pilavı. Buğdaydan yapılan bulgur pilavı bazı yörelerde öne çıksa da özellikle Uzakdoğu ve Hindistan’da yaşayan halkların temel besin maddelerinden biri olan pirinçle hazırlanan pilavın yeri ayrıdır. Buna rağmen basit bir yemek gibi görülür. Diğer taraftan yapanların ustalığının test edildiği bir yemektir. Çünkü, iyi pilav yapan bir aşçının diğer yemekleri de iyi yapabileceğine dair bir inanış hâkim. Anadolu gibi İstanbul’da da törensel yemeklerin ilk tercihlerinden olan pilavı, kentin belli yerlerinde hatta son dönemde ara sokaklarda da görmek mümkün. Sağlık açısında tartışılsa da önlerinde lüks araçlara bile rastlanır.

        FAST FOOD OLARAK PİLAV

        Dünyadaki örnekleri bir tarafa, yapışmaması ve tane tane olmasıyla ölçülen pilavımızın törensel yemeklerde ulaştığı ana yemek terfisini, İstanbul’un yeni mekânı I Love Pilav artık daim hale getirmeyi hedefliyor. Mekânın kurucuları Cihan Bakan ile Mehmet Akpolat’ın yıllara dayanan dostluğu, sağlıklı bir fast food yemeği sunma hedefiyle yeni bir yola girmiş. Pilavı sağlıklı bir fast food ürünü haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Cihan Bakan, “Pilav hep ikinci plana itilmiş ama mutfakların kurtarıcısı. Biz pilavı yardımcı bir ürün olmaktan çıkarmayı hedefledik. Güzel ve özel bir ürün olan pilavın içine sevgiye dair tüm unsurlar katıldığında kim sevmez pilavı? Bu nedenle markanın adını da I Love Pilav koyduk” diyor. Yaklaşık 5 ay önce başlayan ve bu kısa sürede edindiği müdavimleriyle emin adımlarla ilerleyen mekânın lezzetleri öyle hemen ortaya çıkmamış.

        ANADOLU’DA PİRİNÇ AVI

        Çevresinde yemeğe olan merakıyla tanınan Cihan Bakan ile Mehmet Akpolat, mönüyü hazırlamadan önce doğru pilavı bulmak için şefleriyle birlikte Anadolu’yu karış karış gezmiş. Pirinciyle ünlü yörelerdeki inceleme ve keşifler Gönen’in Osmancık pirinciyle son bulmuş. Ortaklar kullandıkları pirincin piyasada bulunmadığını söylüyor. Doğal ürünlerle yapılan pilavlarını taçlandıran tereyağı ise Karadeniz’den. Lezzeti uzun denemeler sonrasında bulunmuş. Şu anda Anadolu yakasında 7 şubeyle hizmet veriyor. Her şubede aynı lezzet var. Çünkü pilavlar Dudullu’da bulunan binlerce kişilik yemek kapasiteli I Love Pilav Atölyesi’nde pişirilip dağıtılıyor. Önder Beldek’in başında olduğu mutfakta Mengenli baş aşçı Mustafa Çelen’le birlikte 10 aşçı bulunuyor. Kadıköy Bahariye şubesinde tattığım pilavlar, sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki sefer pişiriliyor. Böylece pilavı kurutmadan sunuluyor.

        27 ÇEŞİT PİLAV, SIRADA 40 TANE VAR

        Pilavlarının çeşidi şimdilik 27. Sırada 40’a yakın pilav bekliyor. Mevsime göre de şekillenen mönüde her gün 8 çeşit pilav oluyor. Pirinç gibi et konusunda da hassaslar. Balıkesir yöresinden gelen etler, kendi kasaplarında işlenerek mutfaklarına ulaşıyor. Domates ve turşu biberle kalp şeklinde servis edilen pilavlar arasında buhara, nohutlu, sebzeli, dible, patlıcanlı, Özbek, tavuklu, Mengen, misket köfte, dışı hamurla hazırlanan yöresel perde, kavurmalı, kuzu tandır, kuzu incik, tavuk baget ve but, siparişle kişi sayısına göre hazırlanan özel tepsi sunumlu çeşitleri var. Bulgur ve şehriye pilavları da olan mekânın kendine özel lezzeti ise jülyen kesim dana et, Kaliforniya biberi, dolmalık fıstık ve çeşitli sebzelerle hazırlanıp soğanlı ıspanak sote eşliğinde servis edilen I Love Pilav.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ