Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Zekeriya Temizel, tabia, tabia nedir, Tabia üretim tesisleri, çekirdek yağı

        Haldun YAZAR / HT CUMARTESİ

        Aydın’ın Söke İlçesi’nde Atburgazı mevkiinde Tabia üretim tesislerinin içindeyiz. Bizi buraya getiren Tabia’nın felsefesi: Doğada sıfır atık. Yani doğada atılacak hiçbir şey yoktur. Her şey kullanılabilir. Tabia bu prensiple birçok meyve çekirdeğinden, bitki yaprağından kimyasal kullanmadan yağ çıkarıyor. Burası Türkiye’nin tek tıbbi ve aromatik bitkilerden sağlık ve kozmetik ürünleri elde eden işletmesi... Kurucuları arasında ise çok tanıdık bir isim var. eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel... Onunla Tabia’yı ve politikaya dönüşünü konuştuk.

        ■ Tabia tam olarak ne yapıyor?

        Bunu anlatmak için en iyi örnek buğday ruşeymi. Günlük hayatta ekmek diye yediğimiz yalnızca beyaz un, şeker ve nişastadan ibaret. Hamur daha hızlı mayalansın, ekmeğin raf ömrü uzasın diye beyaz ekmeğin unu üretilirken buğdayın ruşeymi ayrılır. Ruşeym, antioksidan olduğu için mayalanmaya direnir. Ruşeymi çıkarıp mayayı koyarlar, üstüne 17 farklı katkı maddesi eklerler. Böylece yediğimiz beyaz ekmek şeker ve nişastadan farksız hale gelir. Eğer buğdayın en önemli kısmını yani buğday ruşeymini çöpe atarsanız omega yağ asitlerinden ve antioksidanlardan eksik kalırsınız. İşte eksik kalmayalım diye atılmış olan buğday ruşeyminin yağını çıkarıyoruz biz. Bu ruşeym o kadar önemli ki, bunu alamazsanız üç çocuk da yapamazsınız. Sadece buğday ruşeyminin değil şeftali, kayısı, erik, karpuz, kavun ve nar gibi pek çok meyve çekirdeğinin, tohumun da yağını çıkarıyoruz Tabia’da. Bu yağları kullanmak için belli bir yaşta olmanıza gerek yok. Yağlar kimyasal kullanılmadan çıkarılıyor.

        ■ Bu ürünlerin önemi ne sağlığımız için?

        İnsan vücudu zamana bağlı olan içsel yaşlanmanın yanı sıra güneşe maruz kalma, sigara, çevresel toksinler, aşırı alkol, stres, sert sabunlar ve deterjanlar, uykusuzluk, yanlış kozmetikler ve özellikle de A, C ve E vitaminleri ile folik asit yönünden yoksul, yağ ve tuz açısından zengin beslenme gibi dış etkenlerle canlılığını kaybediyor. Oysa yaşlanmayı hızlandıran dış etkenlerin insan vücuduna etkilerini azaltmak mümkün. Aslında taze sebze ve meyveler bol tüketerek yeteri kadar antioksidan alınabilir. İşte bunu yapamıyorsanız bu özlere ihtiyacımız oluyor.

        "AMAÇ EN DOĞALA ULAŞMAK”

        ■ Nasıl üretiliyor ürünleriniz?

        Bitki çekirdekleri ülkemizdeki üreticilerden toplandıktan sonra fabrikada yıkanıp, temizlenerek kurutuluyor. Ardından da ekstraksiyon yöntemi ile yağlar çekirdek ve yapraklardan ayrıştırılıyor. Ve en önemlisi üretim aşamasında kimyasal kullanılmış hiçbir ürünü almıyoruz. Tabia’da amaç, en doğala ulaşmak. Felsefe ise ‘doğada sıfır atık.’ Kimyasallardan tamamen uzak, ‘doğal’ın peşinden koşuyoruz.

        ■ Hangi ürünler var?

        O kadar çok ürün var ki... Daha önemlisi bilim kurulumuzun yaptığı araştırmalar, bu ürün gamının gelecek yıllarda daha da artacağını gösteriyor. Şimdilik şöyle sıralayalım: Buğday ruşeym, çörek otu, nar çekirdeği, keten tohumu, kişniş, vişne, şeftali, kayısı badem, susam, fesleğen, adaçayı, kekik, nane yağı... Bunların dışında bu ürünlerin damlaları ve doğal sabunlar da Tabia’nın ürünleri arasında. “Peki, bu ürünlerin değeri nereden geliyor” diye bir soru aklınıza gelebilir... Bir ton buğdaydan ancak 20 kilo ruşeym alınabilmesi, 20 kilogram ruşeymden de 1 kilo ruşeym yağı elde edilmesi bu ürünlerin ne kadar değerli olduğunu yeterince anlatıyor. tabia’nın ortaya çıkışı temizel’in de içinde yer aldığı Ülke Politikaları Vakfı sayesinde olmuş. türkiye’nin potansiyelini harekete geçirmek için kurulan vakıf uzun araştırmalar sonucunda tabia’yı kurmuş. Zekeriya Temizel (66), dinamizmini yürüyüşe, aç karnına 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı ve 2 tatlı kaşığı buğday ruşeymi yağı içmesine bağlıyor.

        ‘Tüm gücümle döndüm’

        ■ Uzun dönem aktif politikadan uzak kaldıktan sonra, CHP’nin son kurultayı ile birlikte yeniden politik görev üstlendiniz...

        İnsanın, topluma karşı sorumluluklarına bir sınır çekmesi olanaksız. Bir süre dışında kaldığım bu uğraşın içerisinde tüm gücümle tekrar yer aldım.

        ■ Kurucularından olduğunuz Ülke Politikaları Vakfı da bir politikanın dışavurumu değil mi?

        Politika, elbette, sadece siyasi partilerin tekelinde değildir. Ülkeye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesinin birçok aracı vardır. Toplumun değişik alanlarında çözümler üreten, hak ve özgürlükler için mücadele eden STK’ların yaptığı da politikadır. Siyasi partiye katılım, demokratik politika taleplerinin dışavurumundan öte, bu talepleri yaşama geçirecek siyasi iktidara talip olmaktır. İktidar olmadan taleplerinizin uygulanma olasılığı yoktur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ