Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Beklenti de bu yöndeydi. Ortaya çıkan gelişmelerin çoğu ise önümüzdeki dönemde TCMB’yi faizleri düşürmeye yönlendirebilir.

        -Enflasyonda yıl sonu beklentisi yüzde 9.4. Elektrik ve doğalgaz zamları bu yılı çift haneli rakamlara dayanan bir enflasyonla kapatmamıza yol açabilir.

        -Gelecek yıl ise enflasyon düşüşünü sürdürmek kolaylaşıyor. Eğer ters bir sermaye akımı nedeniyle yeni bir kur şoku yaşanmazsa ocaktan itibaren yüksek baz etkisi devreye girecek. Ocakta yüzde 1.98’lik, mart ve nisanda da yüzde 1’in üzerinde rakamlar endeksten çıkacak. Bu yılın ilk yarısında enflasyonun bu denli yükselmesi dolar kurunun yüzde 30’a kadar varan çıkışından ve ithal mal fiyatlarını artırmasından. 2015’e ise aynı yüksek kurla girmiyoruz.

        -Kaldı ki, bu yıl kuraklık ve don etkisinden dolayı bazı tarım ürünlerinde yaşanan üretim kaybı da ortadan kalkabilir. Çünkü yakın tarihte 2 kez arka arkaya çok kurak geçen ve don vuran yıllar yaşanmamış. Kötüleşme tek yılla kalmış. Dolayısıyla tarımda üretim düşüklüğüne dayanan spekülatif fiyat artışlarının yaşanması düşük bir olasılık. Kaldı ki dünyada da gıda fiyatları düşüyor.

        -İthal mal fiyatlarının yükselmesinde döviz kuru yanında emtia fiyatlarının artmasının da etkisi var. Yılın ilk yarısında dolarda yüzde 30’a kadar çıkan yükselmenin yanında emtia fiyatlarının artışı da yüzde 15’i buldu. Sanayi üretimi önemli ölçüde aramalı ve hammadde ithaline bağımlı. Bu yılın son çeyreğine ise emtia fiyatlarında yüzde 14’lük düşüşle girdik. Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş de gelecek yıl enflasyonla mücadeleyi kolaylaştırıyor.

        -Enflasyondaki bu olumlu beklentiler yanında Merkez Bankası’nın faizi düşürmede elini rahatlatan bir unsur da, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını birkaç çeyrek ötelemek istemesi. Bu durum ABD 10 yıllık hazine faizi oranlarını yaklaşık yüzde 0.3 puan, Türkiye’deki faiz oranlarını ise 1 puana yakın düşürdü.

        -Jeopolitik risklere bağlı finansal piyasalarda oynaklığın artması ve tersine sermaye göçünün, gündeme gelmesi ise faiz düşüşünü engelleyici bir gelişme.

        -Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) büyük AB bankaları için yaptığı stres testi sonuçları pazar günü açıklanacak. Bu testin beklentileri karşılamaması ve piyasaları ikna etmemesi halinde küresel piyasalarda yeni bir kötüleşme ve oynaklığın artmasını yaşayabiliriz. Pazar günü açıklanacak test sonuçları beklentileri karşılarsa, başlangıçta negatif bir etki ve çalkantı yaratması mümkündür. Bu da Merkez Bankası’nın faiz düşürmeyi bu ay pas geçmesinin yolunu açmış olabilir.

        SONUÇ: “Kuşa kafes lazım, boruya nefes.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar