Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Arka arkaya tarihi haftalar, hatta aylar yaşıyoruz. Geçen haftaya damgasını vuran ise Rusya’da finansal bir depremin yaşanmasıydı. Dolar, Rus Rublesi’ne karşı haftanın ilk iki gününde yüzde 37 arttı ve son iki günde ise yüzde 27 geriledi. Bir dolar 58 rubleden 80 rubleye çıkıp 58 rubleye geri döndü. Rublenin son altı aylık devalüasyonu yüzde 58’e kadar yükseldi. Hafta sonu bu oran yüzde 42.5’e indi.

        -Benzer durum borsa için de geçerli. Moskova Borsası iki günde yüzde 27.6 düştü. Son iki günde ise yüzde 32.8 yükseldi. Altı aylık kayıp yüzde 59’a kadar varmıştı. İki günlük sıçrama ile bu kaybı yüzde 45.9’a indirdi.

        -Depremin merkezi Rusya olunca ona en yakın ve en güçlü piyasalar da etkilendi. Türkiye’de sepet döviz kuru iki günde yüzde 5.3 yükseldi, son iki günde ise yüzde 5.4 düştü.

        -Rusya’daki depremi durdurmada ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımında “sabırlı” olacağı ifadesi etkili oldu. Çarşamba günü Rusya dahil piyasalar bu kararı bekledi. Açıklama piyasaların istediği yöndeydi. “Kayda değer sürenin” yerini “sabırlı” kelimesi aldı. FED faiz artırımında en az iki toplantı pas geçecek. En erken faiz artırımı nisan sonu ve haziran ortası toplantılarında gelebilir. Piyasaların ağırlıklı görüşü haziranda faiz artırımının başlayabileceği yönünde. Bunu da önümüzdeki dönem verileri belirleyecek.

        -FED faiz kararını verirken her halde Noel tatili öncesinde piyasaların moralini bozmak istemedi. Karar metnine sabırlı kelimesini eklerken kayda değer süreyi de son bir kez geçirmiş. Basın toplantısında Başkan Yellen ise sabrın en az iki toplantı olduğunu açıklayarak piyasaların önüne ikinci bir havuç daha koydu.

        -Hatta bu havuç çok daha büyük. Piyasalara tam olarak 4 ay nefes alma süresi tanıyor. Çünkü olabilecek en yakın faiz artırımını 29 Nisan’a kadar öteledi. 4 aylık faiz korkusu olmayan altın değerinde bir dönem şimdiye kadar çoktan likidite sarhoşu olmuş piyasaların son bir partiye daha katılmalarına, son bir tur daha atmalarına fırsat tanıyor.

        -Nitekim karar sonrasında piyasaların seyri de, bu fırsatın kullanılacağını gösteriyor. Dünya borsaları son iki günde yüzde 4.2 prim yaptı.

        -Rusya’da dövize müdahale, bankalara sermaye desteği gibi bazı önlemler alındı. Ama depremi durduran asıl faktör, 58.5 dolara kadar inen petrol fiyatının, finansal piyasalarla beraber toparlanması oldu. Aylardır ilk kez petrol fiyatları bir haftayı yatay kapattı.

        -FED’in faiz artırımında sabırlı olacağını açıklaması reel ekonomiyi destekleyici nitelikte. Fiyat düşüşünde 60 dolar düzeyi de üreticiler açısından bıçağın kemiğe dayandığı sınır olarak kabul ediliyor. İsviçre Merkez Bankası da hafta içinde negatif faize geçme kararı aldı. Avrupa, Japonya ve Çin merkez bankalanının önümüzdeki dönemde destekleyici olmaya devam edecekleri bekleniyor. FED’in sabırlı olacağı da buna eklenirse yavaşlayan dünya ekonomisine belli bir destek sağlanabileceği umulabilir.

        -Bu nedenle FED, küresel piyasalara son bir yükseliş turu atmaları için, tutunacakları iyi bir dal verdi. Rusya gibi siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir dünya aktörünün batırılması ise bu final turunu gölgeleyebilir. Bu analiz doğru ise bir süreliğine petrolün düşüşü de, Rusya’nın kötüye gitmesi de durmalı ki, küresel piyasalardaki son parti devam edebilsin. Nasıl olsa Rusya’daki büyük depremin artçıları olacak ve yılın ikinci çeyreğinde FED’in verdiği zaman dolacak. İşte gerçeklerle yüzleşme de, piyasalarda düzeltme de zamana bırakılsa kim ne diyecek?

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta düzenlediği yıllık basın toplantısında Batı’nın kendi ülkesine karşı tavrını “Ayının dişini söküp postunu duvara asmak istiyorlar” şeklinde dile getirmişti.

        AYININ AVLANMASI PARTİ SÜRERKEN Mİ YOKSA BİTİMİNDE Mİ!

        Ayı, hem Rusya’nın hem de uzun vadeli düşen piyasaların simgesi. Geçen hafta Devlet Başkanı Putin, Batı’nın Rusya için niyetini “Ayının dişini söküp postunu duvara asmak istiyorlar” diye açıkladı. Bu iddiası doğru ise görünürde bunu küresel piyasalar yapacak. Petrolün fiyatını düşürecek ve Rusya’dan sermayesini çekerek ipi çekecekler olan onlar.

        -Fakat bu piyasalar geçen haftanın ortasında FED’in faiz artırımında sabırlı davranacağını açıklamasıyla son bir parti düzenledi. Üstelik başdöndürücü bir parti.

        -Rusya’nın piyasalar yoluyla çökertilmesi ise böyle bir partinin sonunu getirir. Bir yanda ayının avlanması ve postu yüzülürken diğer yanda ziyafet ve içki bir arada olmaz. Partiye katılanlar büyük tedirginlik yaşar. Silah sesleriyle kendi yaşamlarının da tehlikede olduğunu zannederler, hatta anında ortadan kaybolurlar.

        -Bu nedenle parti devam ettiği sürece av olmaz. Normalde avlanma senaryosu ötelenir ve partinin son bulması beklenir. Ama istisnai bir seçenek de söz konusu olabilir. Partiyi düzenleyenler ya önce partiyi bitirip av aşamasına geçme yerine ilk mermilerle partiye son da verebilirler.

        -Böyle bir senaryo var mı? Varsa sonu nasıl gelir? Ben bilmiyorum, biraz da siz kafa yorun.

        SONUÇ: “Ayı vurulmadan postu asılmaz.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar