Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yunanistan aralıktan beri piyasaların gündemine girdi. SYRIZA ve onun lideri Tsipras’ın bu konudaki açılımları başladı. Geçen haftaki ve bu haftaki toplantılardan bir sonuç çıkmadı. Yunanistan’a cuma gününe kadar süre verildi. Karşılıklı ağır söz düellosu da sürüyor. İki taraf da, karşı tarafa mecbur olmadığını belli ve ifade ediyor.

        Karşılıklı bu kapışmanın mali piyasalara yansıdığını söylemek zor. Euro yumuşak tepki yükselişinde. Yunanistan etkisi pek yok gibi. Bu da piyasaların eninde sonunda Yunanistan’ın anlaşma yoluna gitmesini, Euro’dan çıkış ve borçlarını ödememe gibi yollara sapacağına ihtimal vermediğini gösteriyor.

        - Çünkü ortam 2012’deki gibi değil, AB’de bazı mekanizmalar kuruldu. Bankalar daha sağlam.

        - Başka bir faktör ise Yunanistan zaten programı uyguluyor. Yardımı da almış. İşin tam ortasına gelmiş, cayıyor. Ortada ödenen bir fatura var. Programın uygulanmasının da etkisiyle milli geliri son dört yılda yüzde 25 daraldı ve işsizlik oranı yüzde 25’e vardı. 2012’de Yunanistan’ın kaybedeceği fazla bir şey yoktu. Ama bugün var. Euro’dan çıkması ve ekonomik programa devam etmemesinin faturası çok daha ağır.

        - Euro’dan ayrılma devalüasyonu, devalüasyon yüksek enflasyonu ve sonuçta toptan yoksulluğu beraberinde getirir. Bütün Yunanistan devalüasyon oranında fakirleşmiş olur. Ödenmek istenmeyen borçlar devalüasyonla peşinen ödenir. Devalüasyon, yapana da yâr olmaz, belli bir gecikmeyle hükümeti mutlaka iktidardan eder. Aklı başında hiçbir lider bilerek ve isteyerek devalüasyona gitmez. Yunanistan tarafının göze alamayacağı durum bu.

        - Üstelik Euro’dan ayrılmış bir ülkenin AB’nin bünyesinde kalması zor olabilir. Buradan başlayan çözülme AB üyeliğinden çıkmaya kadar gidebilir. Bu da siyasi açıdan Yunanistan’ın istemeyeceği bir durumdur.

        - Bütün bu zorluklara rağmen Yunanistan hemen havlu atmayabilir ve anlaşmaya hemen yanaşmayabilir. Belli ödünleri koparmayı bekleyebilir. Ay sonunda programın bitmesi hemen Yunanistan’ın borçlarını ödeme güçlüğü içine düşeceği sonucuna çıkmayabilir. Çünkü asıl büyük ödemeler yaz ortasında başlıyor. Yunanistan bu döneme kadar pazarlıkları uzatabilir, Rusya’dan borç alabilir, uzatmaları oynayabilir.

        - Anlaşılan yine bezdirici bir pazarlık süreci piyasaları bekliyor. Görüşmeler ve pazarlıklar bu hafta bitmeyebilir, köprülerin tamamen atılması da hemen olmayabilir.

        Diğer Yazılar