Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tarım Bakanlığı tarafından kurulup geliştirilen Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile altı ülke tarım bakanlarının da katıldığı bir toplantıyla Ankara’da tanıtıldı.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu sisteme 42 ayrı veri tabanının entegre edildiğini anlattı. Sistemin hem üretici hem tüketici hem de kamuya büyük yararlarının olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle konuştu: “Herhangi bir parselde kullanılan gübre ve ilaç o parselin kimlik numarası üzerinden işlem göreceği için, anında Ankara’daki merkezde kayıtları görülebilecek. Türkiye’nin herhangi bir ilindeki marketinde o ürünün kasasının üzerine konulacak etiket ile ne kadar gübre ve ilaçla üretildiğini de tüketicinin cep telefonuyla görmesi mümkün olacak.”

        Toplantının sonunda Konya’nın Sarıcalar Köyü’nden bir çiftçi Ahmet Küçükbezci ile canlı bağlantı kurularak işletmenin toprak, hayvan ve makine varlıklarının sisteme girişi gerçekleştirildi. Şanlıurfa Hilvan’daki yer istasyonuna canlı bağlantı yapılarak bu istasyonların işlevleri de izlendi. Bu istasyondan canlı bağlantı sırasında “Memleketim” şarkısı çalındı. Ayrıca, toplantıda İzmir’de bulunan Zirai Gözlem İstasyonu ile canlı bağlantı kurularak sistemin işleyişi anlatıldı.

        ‘Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ni tanıtan Tarım Bakanı Mehdi Eker

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bilgi verdi.

        ‘BU ÜÇLÜ DEVRİMDİR'

        Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin dünyada bir ilk olduğuna dikkati çeken Başbakan Ahmet Davutoğlu, sistemle Ankara’dan tüm Türkiye’nin bütün envanterinin takip edileceğini, her türlü değişimin gözleneceğini, izleneceğini ve yönetileceğini belirterek şunları kaydetti: “Nerede, hangi toprak kalitesinde ne üretiliyor, nerede eksik var. Alana gönderdiğimiz 10 bin ziraat mühendisimizin sağladığı bilgilerle, alana konulmuş teknolojik aygıtlarla tüm bu bilgiler Ankara’da ve bütün illerin ilgili birimlerinde gözlenecek. Bu çok önemli bir imkân. Anında bir hava değişimi, iklim değişimi varsa, afeti belki önceden göreceğiz, hasatta olacak tahribatı önceden göreceğiz, gübrede eksiklik varsa takviye edeceğiz. 5-10 yıllık daha uzun planlamalarla toprak kalitesinin zamanla nasıl bir seyir takip edeceği konusunda da bilgi sahibi olma imkânı sağlıyor. Nasıl vatandaşımızı tek tek biliyorsak her bir arazimizi, parselimizi, küçükbaş, büyükbaş, balıkçılık, hatta arıcılık alanındaki her bir üniteyi kayda geçiriyoruz ve biliyoruz. Böylece potansiyelimizi takip edebileceğiz. Bir hastalık varsa bunun yayılmasını engellemek için anında tedbir alınabilecek.”

        Başbakan Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

        ■ “Tarım planlaması açısından, makro stratejik planlama açısından bir devrimdir. Hükümetin, bakanlığın çalışma sistemini tümüyle değiştiren, dönüştüren, niteliksel bir sıçrama yapılmasını sağlayan bir devrimdir.

        ■ Üretici açısından bir devrimdir. Kendisi entegre bir sistemin içindedir artık. Tek başına, izole, Konya’nın bir köyünde ya da Kars’ın bir köyünde hayvancılıkla meşgul olan veya Karadeniz kıyılarında tek başına balıkçılık yapan biri değil entegre bir sistemin içinde bir aktördür.

        ■ Tüketici açısından da bir devrimdir.”

        BÜTÜN TARIMSAL BİLGİLER ANINDA İZLENECEK

        ■ Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi tarımın kayıt altına alındığı, verilerinin tutulduğu, raporlamalarının yapıldığı entegre bir sistem.

        ■ Sistem sayesinde tarım istatistiklerine anlık ulaşım sağlanabilecek, daha doğru ve kesin verilerle ulusal boyutta tarım politika ve stratejilerinin üretilmesine katkı sağlanacak. Sistem, ülke genelinde 12 milyon noktanın her birinde saatte iki defa 120’den fazla parametreyi hesaplayacak.

        ■ Uzaktan algılama uyduları, ziraimeteorolojik- fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eşzamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak nitelendiriliyor.

        ■ Sistem sayesinde il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşılabilinecek.

        Diğer Yazılar