Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Henüz yeni açıklanan şubat ayı rakamları gösterdi ki, enflasyonun yükselmesinde asıl büyük pay gıda fiyatlarının. Enflasyon sepeti içindeki ağırlığı yüzde 25 olmasına karşılık 2015 yılının ilk çeyreğinde TÜFE’nin yüzde 70’i gıda fiyatlarından geldi. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatları mevsim koşullarının da olumsuzluğu nedeniyle çok yüksek. Yıllık bazda yüzde 17.93 artış kaydetmiş. Gıda fiyat artışı ise yüzde 14.12. Gıda dediğimiz grup zaten enflasyon sepetinin yüzde 25 ile en büyük kalemi.

        Geride kalan yüzde 75 ne kadar artmış ola ki, toplam enflasyon yüzde 7.61 olsun. İşte bunun yanıtı dünkü Merkez Bankası Enflasyon Gelişmeleri Raporu’ndan geldi. Gıda enflasyonu yüzde 14.1, gıda dışı enflasyon yüzde 5.5, toplam TÜFE de yüzde 7.61. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün Bankalar Birliği’nde bu konuya dikkat çekti. Gıda enflasyonu dalgalı yükseliyor, gıda dışı enflasyon ise yatay bir seyir izliyor. Arada tam bir makas oluşmuş ve giderek bu makas büyüyor.

        Bu makasın 2005 yılına kadar giden ve gıda fiyatları ile toplam TÜFE arasındaki farkı ortaya koyan ikinci bir versiyonu daha var. Gıda fiyatlarının 2008’den itibaren giderek TÜFE’nin üzerinde artmaya başladığını ve son yıllarda makasın iyice açıldığını gösteriyor.

        Biz yine TÜİK’in yayımladığı Tarım Üretici Fiyatları ile TÜFE’yi yıllar itibarıyla karşılaştırdık. Tablosu yukarıda yer alıyor. 2003-2010 arası dönemde Üretici Fiyatları TÜFE’nin yüzde 4.7 altında kaldı. Durum 2011-2014 arasında tersine döndü. Tüketici fiyat artışı üretici fiyatlarının yüzde 22 daha üzerine çıktı.

        2015 yılının ilk aylarında Merkez Bankası enflasyonda baz etkisiyle “kuvvetli düşüş” bekliyordu. Hava koşulları ve kur artışından dolayı bu olamadı. Hava koşulları ve gıda fiyatlarına para politikasının bir etkisi de olamaz. Dolayısıyla dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı topu, bir süre önce oluşturulan Gıda Komitesi’ne şu sözlerle attı: “Gıda Komitesi’nin alınmasını önereceği önlemler gıda enflasyonunun düşürülmesine ilave katkı sağlayacaktır.”

        Söz konusu Komite geçen aralık ayında Başbakanlık genelgesi ile Tarım Bakanlığı Müsteşarı’nın başkanlığında 5 ayrı bakanlık ile Hazine müsteşarından, Merkez Bankası ve TÜİK başkanlarından oluşturuldu. Üç ayda bir toplanacak Kurulun başkanlığını yapan Tarım Bakanlığı Müsteşarı ise emekliye ayrıldı. Şimdiye kadar bir öneri de gelmedi ki, Merkez Bankası bekliyor.

        Yani gıda enflasyonunun çözümü öncelikle komiteden gelecek öneriyi bekliyor. Kurulun toplanması ise yeni atanacak müsteşara bağlı. Müsteşar ise seçim sonrasına kaldı. Yeni takım kurulduğunda seçim sonrasının yoğun ve önemli gündeminde gıda enflasyonunun nasıl olup da kendine yer bulacağı ise ayrı bir konu.

        SONUÇ: ”Göle su gelinceye dek kurbağanın gözü patlar.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar