Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suriye’de savaş, Güneydoğu’da terörün tırmanması ve düşürülen Rusya uçağı en çok turizm sektörünü vurdu. Bu nedenle sektör geçen yılı Avrupa ve Rusya’dan gelen turist sayısı açısından yüzde 1.6 kayıpla tamamladı. Gelir kaybı ise yüzde 8.3 ile daha yüksek. Bu yıl ise rezervasyonlarda yüzde 40’a varan düşüşler var. Tek değil birden çok dış etken olunca sektöre yönelik önlem alma gereği ortaya çıktı. Çünkü cari açığımız petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı daralmasına rağmen bu dönemde dış kaynak girişi de azalıyor. Bu açıdan turizm gelirlerinin korunması hayati önemde. Ayrıca istihdam açısından da öyle.

        - Başbakan Ahmet Davutoğlu dün 2016 yılı Turizm Eylem Planı’nı açıkladı. Sektöre 255 milyon TL teşvik verilirken, mevcut 288 milyon TL’lik borç ödemeleri de ötelenerek 3 yıla yayılacak.

        - En az 400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 bin TL’ye kadar kredi kullanma hakkı verilecek. Nisan ve mayıs aylarında turist getiren A grubu acentelere uçuş başına 6 bin dolar destek verilecek ve ülke sınırlandırması kaldırılacak.

        - Deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak, 750 bin dolar ve üzeri gelir getiren tesisler ihracatçı sayılacak. Bakanlık belgeli konaklama tesislerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve 3 taksite bölünecek.

        - Alınacak bu önlemler turizm şirketlerini bir ölçüde rahatlatacak olsa da içerisinde bulunduğumuz konjonktürde yabancı turistlerin artan biçimde Türkiye’ye gelmeleri kolay olmayacak.

        - İşte bunun için Tanıtım Fonu da devreye girecek. Başbakan Davutoğlu “Turizm sektörü tanıtım faaliyetlerine yüksek bir bütçe ayırdık. Aktif ve esnek bir kampanya ile Türkiye hakkındaki kara propagandanın etkisini sileceğiz. Geçen yıl Paris iki büyük saldırıya maruz kaldı. Ankara’da iki, İstanbul’da bir saldırı oldu. Nasıl ki Paris terörle anılmıyorsa, İstanbul, Ankara niye anılsın?” dedi.

        - Paketle birlikte Tanıtım Fonu’nun devreye sokulması, sorunu hafifletebilir. Bitişikte yer alan tablodan izlenebileceği gibi, sadece Rusya’dan değil İtalya’dan, Fransa’dan da gelişler azalıyor. Hatta artış kaydeden Almanya ve Bulgaristan dahil edildiğinde tüm Avrupa’dan gelen turist sayısı 2015’te yüzde 1.5 azaldı. Bu açıdan İtalya, Fransa, Hollanda ve İngiltere’de yürütülecek tanıtım faaliyetleri işe yarayabilir.

        - Hükümet sele kapılan turizm sektörüne tutunacak bir dal uzattı. Sektörün tutunmayı başarması bankaların sağılığını koruması açısından da önem taşıyor.

        BRETİX KORKUSU KRALİÇEYİ YERE SERDİ

        İngiliz Sterlini bir günde dolar karşısında yüzde 2.4 değer kaybetti ve son 7 yılın en düşük düzeyine indi. 1.4404’ten 1.2056’ya kadar düşen dolar-sterlin paritesi eğer 1.36’ya gerilerse 2001 sonrasının dibini görecek. İngiltere Kraliçesi’nden dolayı serbest piyasada “Kraliçe” adıyla işlem gören sterlini yere seren gelişme ise Bretix, yani İngiltere’nin AB’den çıkma olasılığı. 23 Haziran’da bu konuda referandum yapılacak. Popülaritesi yüksek ve gelecekte Muhafazakâr Parti’nin başına geçeceği tahmin edilen Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, AB’den çıkış yönünde kampanya yapacağını açıkladı. Geleceğin potansiyel liderinin, şimdilik başa baş giden yarışta tarafını belli etmesi, Bretix ihtimalini artırarak Kraliçe’yi de yere serdi. Önümüzdeki dönemde Bretix ihtimali daha da artacaksa sterlinin değer kaybı da devam edebilir.

        İngiltere’nin AB’den ayrılma ihtimaline paralel sterlinin değer kaybetmesi ise aslında Bretix’te ilk referandumun finansal piyasalara katılanlar ve sermaye sahiplerince yapıldığını gösteriyor. Piyasa referandumu diyor ki: “AB’den ayrılma İngiltere ekonomisine kaybettirir.”

        SONUÇ: “Sürüden ayrılanı kurt kapar.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar