Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tarımda üretim artışına rağmen fiyatlar hâlâ genel enflasyonun önünde gitmeye devam ediyor. Eylül itibarıyla son bir yıl tüketici fiyatları yüzde 11.20, gıda fiyatları 12.50 ve tarım üretici fiyatları yüzde 11.48 arttı.

        - Çünkü üretimi talebe yeterli olmayan ürünler hâlâ var. Teşvikler hâlâ seçici değil ve ihtiyacımızın yüksek olduğu ürünlere yönlendirilememiş.

        - Tarımsal ürün ihracatında da seçici değiliz. Bizim ihtiyacımız olmasına karşılık ihraç edilen ürünlerde, arz azaltılarak fiyat artışlarına yol açılabiliyor. Yıllık 12 milyar dolara varan gıda ve gıda ürünleri ihracatımız bulunuyor. Yaklaşık 6 milyar dolarlık da ithalat yapıyoruz.

        - Tarımda girdilerin yaklaşık yüzde 60’ı ithalata bağlı. Dolayısıyla döviz kurundan en çok etkilenen sektörlerden biri durumunda. Son bir yıllık kur artışı yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan sepet kur bazında yüzde 25, dolar bazında ise yüzde 21 düzeyinde.

        - Bu kadar plansızlığa ve yanlışlığa bu yıl tarımda toplam üretimin yüzde 4.1 artıyor olması yetmiyor. TÜİK’in Gıda ve Tarım Bakanlığı’na dayanarak yaptığı yılın 2. tahminine göre toplam üretim geçen yıl 114.5 milyon tondan bu yıl 119.2 milyon tona çıkacak. Böylesi bir üretim artışı hem fiyat artışlarını frenlemede hem de büyümeyi desteklemede pozitif rol oynamaya aday.

        - Bu yıl özellikle meyveler daha bol ve yüzde 10 oranında artış kaydederek 19 milyon tondan 21 milyon tona yükselecek. Meyvede kendi kendine yeterlilik oranı yüksek.

        - Korkarım ki ayvaların bir kısmı yine toplanmayacak ve dalında kalacak. Çünkü ayva üretimi 126 bin tondan 171 bin tona çıkacak ve yüzde 35 artacak. Türkiye ayva üretiminin yüzde 20’sini tek başına yaparak dünyada birinci sırada yer alıyor. Ama bu ürünün ekonomisini, işleyerek pazarlanmasını henüz sağlayabilmiş değil.

        NOHUT FASULYEYLE YARIŞAMAYACAK

        - Tahıllar içinde sorunlu olacak alan ise kuru fasulye. Çünkü üretimin bu yıl yüzde 1.5 artacak olmasına karşılık bu üründeki yeterlilik oranı yüzde 83. Hâlâ ithalatçı olmaya devam edeceğiz.

        -Nohutta ise durumu kurtarıyoruz. Çünkü bu yıl üretimi yüzde 5.5 artacak ve yeterlilik oranı yüzde 98’den yüzde 100’ün üzerine çıkacak. Eğer hesapsız kitapsız bir ihracat yapmaya kalkmazsak nohut fiyatları bu yıl kuru fasulye ile yarışamayacak. Eylül itibarıyla son bir yılda kuru fasulyenin fiyatı yüzde 25, nohutun fiyatı yüzde 37 arttı.

        - Kırmızı mercimekte yüzde 16 artış olacak ama hâlâ ithalat yapmak durumunda kalabiliriz. Çünkü bu üründeki yeterlilik oranı yüzde 82.

        Tarımda çalışacak çok dersimiz var.

        SONUÇ:

        “Kanatsız kuş uçmaz” Türk Atasözü

        Diğer Yazılar