Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yine bir ağustos ayı ve Çin’in parasını devalüe ediyor korkusu ile küresel piyasalarda çıkan fırtına ile karşı karşıyayız. Aradan sadece 4 yıl geçti. 2015’teki fırtınada ticaret savaşlarının bir etkisi yoktu. Şimdi ise olayın sürükleyicisi ABD, Başkan Trump ve ticaret savaşları.

        -Küresel risk iştahına asıl darbeyi indiren de, Trump’ın 300 milyar dolarlık Çin ürününe daha eylül ayından itibaren yüzde 10 gümrük vergisini uygulayacağını açıklaması. Bizzat bu gelişme dahi bir ülke parasının değerini kayda değer biçimde düşürmeye yeter de artar bile. O ülkenin ekstra bir şey yapmasına gerek yok.

        KUR SAVAŞI YENİ CEPHE

        -Pazartesi günü de Çin parası Yuan’ın değer kaybı hızlandı. 11 yıl aradan sonra yeniden dolar karşısında 7 değerinin altına indi. Çin kuru ticaret savaşlarının bir aracı olarak kullanmayacağını açıkladı ama ABD aceleyle Çin’i kur manipülatörü ilan etmekten çekinmedi.

        -Sonunda Çin para birimine müdahale ederek referans Yuan kurunu 6.9683 olarak açıkladı. Çin’den gelen bu adım küresel piyasalarda olası bir kaos ortamını şimdilik önledi. Ancak iş henüz sonuçlandırılmış değil.

        -Ticaret savaşlarında yeni bir aşama olarak kur savaşları cephesi açıldı. Tartışmaları ve etkisi sürecek gibi.

        RİSK İŞTAHI DÜŞTÜ, KORKU YÜKSELİŞTE

        -Ticaret savaşı ve ardından kur savaşı elbette küresel risk alma iştahını sert biçimde düşürdü. Global Risk İştahı Endeksi bu iki olayın ardından yüzde 58 değer kaybıyla 14.35’ten 6.38’e indi.

        -Yine korku Endeksi VIX 12.16 düzeyinden yüzde 102 artışla 24.59’a yükseldi. Net biçimde risk iştahındaki azalmayı teyit etti.

        BORSALARDA SERT SATIŞLAR

        -Buna bağlı olarak riskli varlıkların tümüne sert satışlar geldi. Gelişmiş dünya borsaları yüzde 5.4 değer yitirdi. Haftanın ilk günü ABD borsalarının günlük değer kayıpları yüzde 3 civarında gerçekleşti. Gelişmekte olan borsaların değer kaybı yüzde 7.2’yi buldu.

        -Ticaret savaşlarının etkisiyle dünya ekonomisine yaşanabilecek durgunluktan dolayı emtia fiyatları da düşüyor. En başta petrol fiyatları 60 doların altını gördü. FED faiz kararı öncesine göre yüzde 5.1 değer yitirdi. Bakır fiyatları da yüzde 5 geriledi.

        SIĞINILACAK LİMAN ARAYIŞI HIZLANDI

        -Risk iştahının azalması, riskli varlıklardan kaçış ve kur savaşlarının ucunu göstermesi para için sığınılacak liman arayışını şiddetlendirdi.

        -İlk akla gelen büyük ekonomilerin tahvilleri. ABD 10 yıllık tahvilleri bu nedenle yüzde 2.07’den 1.67’ye kadar indi. Alman 10 yıllıkları da yüzde -0.39’dan yüzde -0.53’e geriledi. Almanya 10 yıllık vadeli tahvillerinin negatif faizi yarım puanı buldu.

        -İkinci sığınak yeri ise altındı. Yine FED kararı öncesi altının 1.414 dolardı. Güçlü bir yönelmeyle birlikte 1.465 dolara yükselen altın son 6 yılın tepe noktasına çıktı. Altının değer artışı yüzde 3.6 oldu. Altın yıl sonuna göre yüzde 14.3, son bir yılda da yüzde 21.3’e arttı. Artış dolar bazında, Türkiye içinde gram ve TL bazına dönüştürüldüğünde fiyat artışları daha yükseliyor.

        SIRADA DOLARIN DEĞER KAYBI MI VAR?

        -Altın, kur savaşları ve paralarının birbirine karşı değersizleşme yarışından sığınılacak liman olarak görülüyor. Bu savaş ve yarış sürdükçe altının yıldızı parlamaya devam edebilir.

        -Çin’in para birimindeki hızlı değer kaybı karşısında piyasalar ABD’nin dolara müdahalesini bekliyor. Doların değerinin düşüşü yönünde olacak bu müdahale fiyatlamalara yansımaya başladı bile. Dolar Endeksi DXY 98.347’den 97.303’e düştü. Doların bu düşüşü de yine altını destekliyor.

        TÜRKİYE DAHA AZ ETKİLENİYOR

        -Küresel risk iştahındaki düşüş ile piyasalardaki sert satışlar Türkiye’yi bu dönemde daha az etkiliyor. Türkiye borsasının değer kaybı FED faiz kararı öncesine göre MSCI endeksiyle yüzde 2.9’la sınırlı kaldı. Aynı dönemde gelişmekte olan borsaların değer kaybı yüzde 7.2’ye vardı

        -TL yine FED faiz kararı ve ardından ticaret savaşının başlama sürecinde değer kaybetmedi bile. Dolar karşısında TL 5.55 düzeyinde.

        -Petrol fiyatlarındaki düşüş, doların artmayacak olması ve küresel faiz oranlarındaki gerileme Türkiye’yi dış finansman kanalından destekleyici gelişmeler.

        Diğer Yazılar