Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pazartesi yarım günü de eklediğimizde dört gün sayılabilecek bir aranın ardından yeniden işbaşı yapıyoruz.

        FED faiz kararından Türkiye ekonomisinin büyümeye geçmesine ve 13 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın görüşmesine kadar iki haftalık “tamam mı devamı mı” iddiasına gireceğiz.

        FED İNDİRİMİNE TAMAM MI, ARA MI?

        -İlk günden kilitleneceğimiz konu FED’in faiz kararı olacak. Bir kez daha çeyrek puanlık indirime gidilmesi fiyatlandı.

        -Geriye faiz indirimlerine tamam mı yoksa devam mı denileceği kaldı. Bu açıdan FED’in veya Başkan Powell’ın açıklaması belirleyici olacak.

        -Normalde faiz indirimine tamam denilmesi beklenir. Çünkü yola üç indirim diye çıkılmıştı. Faiz düşüşlerine kapının aralık bırakılması ABD ekonomisi için durgunluk riskinin yükseldiğine işaret eder.

        Ancak piyasaların aldıkları pozisyona göre kararı yorumlayacakları da bir gerçek.

        PERŞEMBENİN GELİŞİ ÇARŞAMBADAN BELLİDİR

        -Bu arada 1 Kasım Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Yaratılan yeni istihdamın düşük kalması elbette durgunluk yönünde algılanır.

        -Ancak FED’in açıklaması bu kadar yaklaşan bir veriye ilişkin ön bilgi sahibi olması veya isabetli bir tahminde bulunarak faiz kararını buna göre vermesi beklenir.

        -Dolayısıyla faiz indirimine kapı aralık bırakılmışsa büyük ihtimalle cuma günü açıklanacak istihdam verileri olumsuz gelecektir. Yani perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.

        -Ya da az önce belirttiğim gibi, durgunluk riskinin ciddi anlamda artması ve Başkanlık Seçimlerine rağmen önümüzdeki bir iki yılın ABD ekonomisi için sıkıntılı geçeceği bekleniyor demektir.

        TÜRKİYE İÇİN POZİTİF GELİŞME

        -FED’i son faiz indirimini yaptıktan sonra tamam demesi yönünde teşvik eden gelişmeler de var.

        -Biri Başkan Trump’ın açıklamasına göre Çin ticaret görüşmelerinde bir anlaşma yapmaya çok istekli. Bu da gelecek hafta gerçekleşebilir. Eğer Çin ile birinci kısım anlaşmaya varılacaksa bunun ABD ekonomisine pozitif yansımaları olur.

        -İkinci gelişme de AB’nin anlaşmalı Brexit için İngiltere’ye 3 ay daha sure tanıması. Dolayısıyla Brexit’te anlaşmasız ayrılık riski azaldı veya üç aylığına ertelendi. Bu da piyasalar için pozitif bir gelişme. Özellikle de Türkiye ekonomisi için.

        BÜYÜMEYE ARA MI, DEVAM MI?

        -Cuma günü 1 Kasım ve sanayi üretiminin ne yöne doğru ilerlediğinin öncü göstergesi Türkiye Satınalma Endeksi PMI açıklanacak. Endeks 1.5 yıllık aradan sonra eylül itibariyle genişleşmenin alt sınırı olan 50 değerine yükselmişti. Normalde ekim ayında iyileşmenin devamı beklenirdi. Çünkü faizler ve enflasyon düştü.

        -Ancak araya da iki haftalık bir Suriye harekatı girdi. Beklentileri ne ölçüde etkilediğini göreceğimiz ilk veri ekim ayı imalat PMI.

        -Buna göre de yılın üçüncü çeyreğinde pozitife geçtiğini tahmin ettiğimiz büyümenin ekimde ivmelenmeye ara mı verdiğini, yoksa devam mı ettiğini öğreneceğiz.

        BU KEZ FİYATLAMA FARKI NEREDE?

        -Büyümeye yeniden dönüş piyasanın satın alabileceği bir gelişme. Ancak bu büyümeye geçiş aşamasının etkisi geçmişteki benzerleri kadar kuvvetli olmayabilir.

        -Bunun bir nedeni ekonomideki daralmanın geçmiştekilere göre daha düşük oranlı kalmasıydı. Dolayısıyla geri dönüşü de yumuşak olabilir.

        -Bundan da önemlisi ilk kez şirketler kesimi bu kadar ağır bir borç krizi yaşıyor. Bu nedenle büyüme ve normalleşme yolunda daha alınacak epeyce mesafe var.

        13 KASIM: ABD’YLE TAMAM MI DEVAM MI?

        -Üçüncü tamam mı devam mı kararına 13 Kasım’da varılacak. Bu tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump görüşecek. İkiülke ilişkilerinin geniş çaplı ele alınması bekleniyor.

        -Son yılların en kritik görüşmesinde iki ülke ilişkilerinde yol ayrımına da gelinebilir, normalleşmeye devam da denilebilir. Kasım ayının ilk yarısı bu görüşmenin etkisinde geçebilir.

        PİYASALARIN ÇOK SEVDİĞİ OYUNLAR

        -Finansal piyasalar bu tür belirsizliklerden ve kavşak noktalarından geçmeyi çok severler. Bir senaryo yazarlar ve bunu piyasada satışa koyarlar.

        - Bu üç gelişmenin etkisiyle finansal piyasalarda iki haftalık tamam mı devam mı oyunu oynayacağız.

        Diğer Yazılar