Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomi Gazeteciler Derneği EGD’nin Anadolu Buluşmaları son durağı Ordu’daydı. Program kapsamında ekonomi basını ile biraraya gelen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler nitelikli tarım, turizm, enerji alanlarında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

        Başkan Güler sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Belediyeciliğin görevleri arasında ‘sosyal ve ekonomik kalkınma’ tanımı vardır. Biz üretim ağırlıklı bir kalkınma ve belediyecilik modeli kurduk. Burada yeni kaynaklarla yeni bir belediyecilik anlayışı hakim olacak. Bu amaçla yola çıktık ve stratejimizi ‘Düşünen Ordu, Üreten Ordu, Yarışan Ordu’ üzerine kurduk. Ordu kültürü ve sanatıyla yaşanabilir bir şehir olsun, nitelikli tarımıyla başta fındık olmak üzere ekonomik zenginliğini oluştursun ve bunları ülkenin ekonomisine katkıda bulunarak sürdürsün istiyoruz.”

        KÖYLE ŞEHİR ENTEGRASYONUNU KURACAĞIM

        Projelerinin diğer Karadeniz illerinde de uygulanabileceğini belirten Hilmi Güler şöyle devam etti: “Biz uyguladığımız nitelikli tarım projelerini turizm ile birleştireceğiz. Bizim asıl amacımız bölge insanının doğduğu yerde doymasıdır. Doğduğu yerde doyan bir Karadenizli profili ortaya çıkarmak istiyoruz. Göçü önlemek ve tersine göçü başlatmak istiyoruz. Esas hedef budur. Yıllarca hep göç etmişiz, sonra yanık gurbet türküleri söylemişiz. Şimdi türkülerimizi Ordu’da söyleyeceğiz. Aynı zamanda köy-şehir entegrasyonu oluşturmayı ve Almanya, Hollanda gibi başarılı köy modellerini ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Köy-şehir entegrasyonu turizm ile birleştiği zaman Doğu Karadeniz bambaşka bir yer haline gelir.”

        FINDIĞI KENDİMİZ TOPLAYACAĞIZ

        Türkiye’nin dünya fındığının yaklaşık yüzde 75’ini ürettiğini, Ordu’nun ise dünya fındık üretiminin yüzde 25’ini ve Türkiye üretiminin de yüzde 35’ini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Başkan Güler şöyle konuştu: “Dünyanın en fazla fındık üretiminin gerçekleştirildiği Ordu, çeşitli sebeplerle kendi fındığını toplamıyor, bunun için dışarıya 45 milyon lira ödüyor. Kurduğumuz tarım şirketinde fındığı biz toplayacağız ve işçileri de sigortalı yapacağız. Ekipler kurduk. Pilot bölge olarak Altınordu, Fatsa ve Ünye’de önümüzdeki yıl projeyi genişleteceğiz. Giresun’da bizden proje desteği istedi. Sigortalı ekiplerimiz sadece Ağustos ayında değil, hasat sonrası süreçte bahçelerin temizlenmesi, ilaçlanması, gübrelenmesini de yapacağız. Tabi bu arada fındık 1 ay toplandıktan sonra bahçeler boş kalıyor. Fındık bahçeleri bir nevi mera gibidir. Bahçelerde gezen tavuk, koyun, kuzulara açtık. Hayvancılık, organik yumurta üretimiyle hayvancılığa büyük katkı sağlayacağız.”

        ORDU’YU MERKEZİLEŞTİRİYORUZ

        Ordu’yu hem ekonomik ve sosyal yönden hem de stratejik açıdan büyütmek için büyük düşündüklerini belirten Başkan Hilmi Güler, bunun için vizyon projelere ağırlık verdiklerini belirtti. Karadeniz-Akdeniz karayolu ve Ünye konteyner limanının önemine dikkat çeken Başkan Güler açıklamalarını şöyle sürdürdü:

        “Karadeniz’den Akdeniz’e denizyolu ihraç ürünü götürülmek istendiğinde Türkiye’nin etrafını dolaşmak gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığım dönemde 135 yıllık bir tarihi olan Karadeniz-Akdeniz yolu projesini başlatmıştım. Şimdi bitmek üzere. Bu yol vasıtasıyla Karadeniz’den Akdeniz’e inmek 7 saate iniyor. Ünye Limanını konteyner limanı haline dönüştüreceğiz. Bu limanı tüm Karadeniz bölgesi ülkelerine hizmet verecek şekilde tasarladık. Karadeniz’in en büyüğü olacak olan bu liman Türkiye’yi Karadeniz’de lider konumuna getirecektir. Akdeniz bölgesinden Karadeniz ülkelerine ihraç ürünleri bu yoldan Ünye limanına ve oradan Karadeniz’in etrafındaki ülkelere en kısa zamanda ulaşabilecek. Bu yol üzerindeki illerin Karadeniz ülkelerine yıllık ihracatı 1.4 milyar dolar. Orta ve uzun vadede rakam çok daha artacak. Dolayısıyla bu vizyon proje ile Ordu ve Karadeniz daha da önem kazanacak.”

        Diğer Yazılar