Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyanın ünlü çantacısı ABD’li Samsonite, Desa ile Türkiye’de ortaklaşa fabrika kuracak. Avrupa’ya “Made in Europe” logosuyla ihracat yapacak fabrika İstanbul’un Avrupa yakasında kurulacak. Fabrika için 50-60 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

        Yatırımın duyurusu için deri ürünleri üreticisi Desa’nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet ile Genel Müdürü Burak Çelet basın mensuplarıyla bir araya geldi.

        -Yapılacak yeni yatırım için Çin’deki virüs salgınının yatışması beklenecek. Çünkü üretimin ilk aşamasında tedarik Çin’den yapılacak. Daha sonra Çin’deki üretim Türkiye’ye kaydırılacak.

        NEDEN TÜRKİYE’YE YATIRIM?

        -Üretimin buraya kaydırılmasının önemli nedeni Çin’den ve Uzakdoğu’dan yapılan ithalata getirilen yüksek vergiler. Türkiye’deki yatırımın avantajlarından biri bu olacak.

        -İkinci neden de ticaret savaşları ile ilgili. Melih Çelet şöyle diyor: “Bugün herkes kendini ticaret savaşına karşı sigorta etmek istiyor. Türkiye ise iyi bir hub (merkez) ve bu durum iyi bir fırsata dönüşebilir.”

        - Samsonite gibi çanta ve bavulda dünya markasının Türkiye’de yatırım yapması konusunda Melih Çelet üçüncü nedeni de şöyle açıkladı: “Samsonite ile 37 yıllık bir geçmişimiz oldu. 26 yıllık distribütörlük, 11 yıllık Samsonite joint venture ortaklığı var. Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Suriye ve KKTC pazarları da bize ait. Samsonite’ın en çok büyüdüğü ülkelerden biri Rusya’dır, diğeri de bütün iniş ve çıkışlarına rağmen Türkiye’dir. Hiç kaybetmediği ülke Türkiye’dir. 37 yıldır hiç zarar etmedi. Tabi ki bu durum, çok dikkatli ve sağlam bir yönetim sayesinde oldu.”

        BOĞAZIN İKİ YAKASININ FARKI

        -Yatırımın İstanbul’un Avrupa yakasında yapılmasına karar verdiklerini belirten Melih Çelet bunun nedenini şöyle açıkladı: “Üretim merkezini Avrupa yakısına aldığımızda Avrupa ülkelerine ihracatta Made in Europe logosunu kullanabiliyoruz. Buna müsaade ediyorlar. İhracatta bu bir avantaj. Bu avantajı kullanmak istedik. Fabrikayı Asya yakasında kurduğumuzda ise logoyu kullanamıyoruz.”

        TÜRKİYE İÇİN FIRSAT OLABİLİR

        -Çin’deki virüs salgınının Türkiye için bir fırsat olup olmayacağını sorulduğunda Melih Çelet şunları söyledi:

        “Dünya genelinde bir stres ve sıkıntının başladığını gözlemliyorum. Çin büyük bir tüketim bölgesiydi. Orada böyle bir olayın patlaması iyi kötü herkesi etkileyecek. Buradan Türkiye’ye bir fırsat doğabilir mi, doğabilir.

        Şimdi konuşuyoruz, bazı markalar Çin’de üretimi durdurmak üzereler. Prada durduruyor. Bunlar Türkiye’ye fırsat olabilir.

        Tabii tüketim toplumu olarak Avrupa’da ve Brexit ile İngiltere’de belli bir stres oluştu. Dün müşterimiz olan markalardan biriyle konuşuyordum, satışlarımız yüzde 90 düştü dedi.”

        -Bu aşamada söze giren Burak Çelet “İtalya’da da satışlar yüzde 50 düştü. Çünkü orada satın almayı yapan grup Uzakdoğu’dan gelenlerdi. Onların gelişi durunca satışlar da bir anda durdu. İnşallah bu süreç fazla uzamaz” diye konuştu.

        DÜNYA MARKALARINA ÜRETİM

        -Burak Çelet’in verdiği bilgiye göre 1972’de bir aile şirketi olarak kurulan Desa deri tabakhanesi yanında iki fabrikasında kadın ve erkek giyim ürünleri, çanta ve aksesuar üretiyor. Bu ürünlerin hem toptan hem de perakende satışını da yapıyor.

        -Türkiye genelindeki 63 Desa, 39 Desa Samsonite, 3 Desa Franchaise, 2 Arnavutluk Franchise, 17 Samsonite JV, 3 Tumi ve 2 sanal mağaza olmak üzere toplam 129 mağazasıyla perakende operasyonlarını yürütüyor. Yurtdışında ise Desa1972 markasıyla 180’e yakın satış noktasında müşterilerine hizmet veriyor.

        -İstanbul ve Düzce’de üretim tesisleri yanında Çorlu’daki tabakhane kuran Desa, Prada, Miu Miu, Tumi, Lipault, Furla gibi uluslararası lüks markalara üretim yapıyor. 2019 yılında ise İtalya pazarına yapılan ihracatın yüzde 76’sını yaptı.

        -Şirketin ihracatı 35 milyon dolar. Türkiye’nin kg başına ihracat tutarı 1.1 dolar. Deri sektöründe bu tutar yaklaşık 12 dolar. Bizim ihracatımız ise 142 euro civarında.

        -Dünyanın en büyük seyahat ürünleri markası olan Samsonite’ın 26 yıldan beri Türkiye distribütörlüğünü yapan Desa bu şirketle yüzde 40 yüzde 60 ortaklık kurdu.

        -Hisse senetleri 2004’ten beri borsada işlem gören Desa’nın toplam varlıkları 279.3 milyon TL’ye, toplam gelirleri de 347.6 milyon TL ulaştı.

        Diğer Yazılar