Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Altın fiyatlarının rekor kırmasına ramak kaldı. Dün gün içinde onsu 1.866 dolara kadar çıkan altının fiyatı en son 6 Eylül 2011’de 1.920 doları görmüştü.

        Şubat 2001’de 253 dolardan başlayan altının yükselişi Mart 2008’de 1.030.80 dolara geldiğinde kesildi. İzleyen dönemde altın 6 ayda yüzde 32 geriledi. 2008 Küresel Krizi ile gelen ilk para seli, altının onsunu 680.80 dolardan 1.920.30 dolara çıkardı. Buradaki 3 yıllık artışı yüzde 182’yi buldu.

        Altını 30 yılın ardından 2011’de yeni bir rekora taşıyan ana etken küresel likidite bolluğu ve faizlerdeki tarihi düşüştü.

        ALTINDA YENİ YÜKSELİŞ

        -Şimdi altının içinde bulunduğumuz yükselişi fiyatlardaki 4 yıllık gerilemenin ve düzeltmenin ardından Aralık 2015’te başladı. 5.5 yılda altın fiyatları 1.046 dolardan dün itibariyle 1.866 dolara kadar yükseldi ve yüzde 78 prim yaptı.

        -Altının pandemi ile birlikte yükselmesini tetikleyen ana etken yine küresel likidite bolluğu ve faizlerin daha düşmesi, hatta tahvil piyasasının yaklaşık dörtte birinin negatif faizli hale gelmesidir. Yani altının yıldızını parlatan, altına altın dönemini yaşatan ana faktör paranın bollaşmasıdır.

        -Pandemi ile ortaya çıkartılan likiditenin ve desteklerin küresel krize göre daha büyük boyutlu olduğu biliniyor. Hemen geri çekilemeyeceği de tecrübeyle sabit.

        REKLAM

        -Üstelik faizlerin düştüğü düzeylerde tutulması amaçlanıyor. Getiri eğrisi bu amaca hizmet edecek.

        KÜRESEL LİKİDİTEYE İLK DOPİNG AB’DEN

        -Son olarak altın fiyatlarını hareketlendiren gelişme ise AB’nin 1.8 trilyon Euro yardım paketi ve bütçe üzerinde anlaşmasıydı. Paketle Euro değerlenirken küresel risk iştahı da yükseldi.

        -Euronun değerlenmesi bizzat doları zayıflattı. Risk iştahının artması da doları zayıflatıcı etki yapıyor. Sonuçta doların büyük paralar karşısındaki değerini ölçen Dolar Endeksi 94.823 ile bu yılın en düşük düzeyine indi. Altın fiyatları ise dolarla ters orantılı çalışıyor.

        ABD’DEN YENİ PAKET HAZIRLIĞI

        -Üstelik ABD’nin ikinci destek paketi de yolda sayılır. Paket açılmasına açılacak da miktarı üzerinde henüz anlaşma yok. ABD Hazinesi’nin sahip olduğu nakit tutarı 1.8 trilyon. Cumhuriyetçiler ikinci yardım paketinin 1 trilyon civarında olmasından yana. Demokratlar ise 1.5 trilyon dolara doğru yol alıyor. Seçim yaklaşıyor, anlaşma olacak ve o para bir şekilde harcanacak.

        -Dolayısıyla iki kıtada 2-3 trilyon dolarlık parasal teşvik ve genişleme gündeme geliyor. Ne kadar para ve küresel likidite o kadar altın fiyatı artışı formülü ağır da olsa çalışıyor ve fiyatları yukarı çekiyor.

        Fiyatlar dün itibariyle yükseldiği 1.866 dolarla bu yıl içinde yüzde 22 arttı.

        -Dünyada tarihi düşük faiz oranlarını ve para bolluğunu arkasına alan altın iyi bir momentum yakaladı. Küresel çapta likiditenin geri çekileceği ve faizlerin yükseleceğinin ufukta belirmesine kadar da rüzgar altından yana esmeye devam edebilir.

        ALTININ ÇIKIŞI TÜRKİYE İÇİN İYİDİR

        -Konjonktürün Türkiye’ye yansımasını pozitif görüyoruz. Çünkü halkın elinde önemli miktarda bir altın stoku var. Emeklilik fonlarında, yatırım fonlarında, altın mevduatında da artışlar söz konusu. İşte bu stok değerleniyor.

        -Türkiye’deki fiyatının üzerine bir de kur artışı binince gram altın 2020’de yüzde 40 yükseldi. Gram altın dün 410 lirayla rekor düzeyini gördü.

        -Halkımız altının ticaretini de iyi biliyor. Düşük fiyattan almasını, yükseldiğinde satmasını beceriyor. Son olarak bunu küresel kriz sonrasında ispatladı. Bu yılın ilk yarısında da altın alımları gayet hızlıydı. Altın ithalatının 9.5 milyar dolara yükselmesinin nedeni de buydu.

        Diğer Yazılar