Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası yükselen kurlar ve piyasa faizleri karşısında, kendisinden beklendiği gibi, politika faizinde herhangi bir artırıma gitmedi. Kapının faiz artırımlarına açıldığına ilişkin bir işaret de vermedi.

        -Bunun yerine Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılıklarda artırımlara gitti. Alınan bu kararla piyasadan 17 milyar Türk lirası ve 8.5 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditenin çekilmesi bekleniyor.

        PİYASADAN SINIRLI TEPKİ

        -Böylece banka mart sonrasında zorunlu karşılıklar değişiklikleriyle yaptığı döviz likiditesini artırıcı adımlarını geri çekti. Piyasadan çekilecek döviz likiditesinin tutarı ise Türk lirasının yaklaşık 4 katı düzeyinde. 17 milyarlık Türk Lirasına karşılık, doların 7.30’luk kuru üzerinden 8.5 milyar dolar 62 milyar lira eder. Bu tutarda döviz likiditesinin çekilmesi söz konusu.

        -Daha fazla oranda döviz likiditesinin çekilmesinin kurlar üzerinde yükseltici mi yoksa düşürücü mü olacağı ise tartışmalı olacak.

        -Buna karşılık Merkez Bankası’nın hem faizi artırmama hem de zorunlu karşılık kararlarının döviz piyasasındaki tepkisi sınırlı oldu. Dolar 7.28’den 7.35’e kadar çıktıysa da akşam saatlerinde 7.32 civarında bir seyir izledi.

        MÜJDE İYİ FONKSİYON GÖRDÜ

        -Çünkü müjde haberi faiz kararından daha baskın çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurusu çarşamba günü yapılan ve bugün açıklanacak müjdenin beklenti yönetimi açısından iyi bir fonksiyonu oldu.

        REKLAM

        -Eğer açıklama hemen çarşamba günü yapılsaydı dünkü TCMB’nin kararı ile piyasaların dalgalanması çok daha yüksek olabilirdi.

        -Ya da müjde olmasaydı Merkez Bankası dün daha farklı bir karar alma gereğini hissedebilirdi. Müjdeli haber sayesinde böyle bir karar almaktan kurtuldu.

        MÜJDE ENERJİ İSE SABIR GEREK

        -Karadeniz’de enerji bulunduğu yönünde haberler çıktı. Borsada da enerji hisseleri prim yaptı. Eğer müjde bu yönde çıkarsa elbette içeriğine, büyüklüğüne, ne zaman realize edileceğine bağlı olarak cari açığı azaltacaktır.

        -Türkiye’nin son yıllardaki petrol ve doğalgaz ithalatı 35-40 milyar dolar arasında değişiyor. Böyle bir gelişmenin hem cari açığı azaltmaya hem de enflasyonu düşürmeye belirli bir katkısı olacağını açıktır.

        -Eğer müjde enerjiyle ilgiliyse bunun üretimi ve ticarileşmesinin belli bir zaman alacağı hesaba katılmalı. Bugün bulduk yarın çıkarıyoruz, bu sektörde olmaz. Müjde enerji ise piyango çıkmış gibi kendimizi hissedebiliriz ama bunun tahsilatı uzun zaman alacak. Enerjinin çıkarılmasına kadar sabırlı olunmalı.

        EKONOMİYE HER VADEDE POZİTİF ETKİ

        -Müjdeli haberin ekonomi ve Türkiye için kısa, orta ve uzun vadeli etkisi mutlaka pozitif olacak. Ancak finansal piyasalar kısa vadeli hareket eder. Haberin ve müjdenin ilk etkisi piyasalar için de elbette pozitif.

        -Ancak müjdenin açıklanması ve sürecin yönetimi de piyasalar açısından önemli. Bir şey bulduysak bunun sevincini yaşayalım, fiyatlamasını da abartmadan yapalım ki, aşırı beklentiler ile hayal kırıklığına uğramayalım.

        Diğer Yazılar