Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yurt dışıyla iş ve ticaret yapılmasını ülke bazında örgütlenerek destekleyen DEİK konsey seçimlerini tamamladı. 60 konsey başkanı yeniden seçilirken, 45 kişi ilk kez konsey başkanı oldu. Konsey başkanlarının 14’ü kadın. Konsey toplantıları ardından yeni yılda ve yeni dönemde yol haritasını ve yapacaklarını medya mensuplarıyla paylaşan DEİK Başkanı Nail Olpak güncel ekonomiye dair soruları da yanıtladı.

        Enflasyonun yılı yüzde 36’dan kapattığını, TCMB’nin bu sene sonu için yüzde 22.3 tahminini yaptığına işaret eden ve “Demek ki yıllık yüzde 30 ortalama enflasyonla karşı karşıya kalacağız” diyen Nail Olpak şunları söyledi:

        ENFLASYON İLK ÜÇ AY BİZİ ÜZECEK

        ➔ “Şu an bütün ülkelerin en büyük riski yüksek enflasyon. Dünyanın ortak sorunu. Biz de elbette mutlu değiliz. İlk üç aylık enflasyon rakamları da bizi mutsuz edecek. Matematik bize bunu söylüyor.

        ➔ Fiyat artışlarına yansımaların kısa ve orta vadede nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz. Hiç istemeyiz ama yeni bir enerji sıkıntısı yaşanması halinde bu durum fiyatlara olumsuz yansıyacaktır. Üreticilerimiz böyle bir ortamda zorlanıyor.

        ➔ Sevindirici olan ise şu; üretimde ciddi bir daralma söz konusu değil ve talepte etkili bir azalma görmüyoruz. İç pazarda elbette enflasyon kaynaklı bir talep azalması yaşanıyor. Ancak sarsıcı bir daralma olmaması sevindirici.”

        REKLAM

        ➔ Pandemi ve dünyada enerji sıkıntısının yaşandığı süreçte Türkiye’de üretimin devam ettiğine ve yatırımların artmasına dikkat çeken Nail Olpak şöyle konuştu:

        “Bu dönemde makine teçhizat yatırımlarının artması talebin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu pozitif tablo sanayicimiz ve ihracatçımız adına çok kıymetli.

        ➔ Tedarik zincirini kopartmamak çok önemliydi. Bu zinciri kopartmadığımız için 225 milyar dolarlık ihracata ulaştık. Üretimde çarkların kesintiye uğramaması için azami gayreti göstermeliyiz.”

        KURDA EN ÇOK İSTİKRARSIZLIK CAN YAKIYOR

        ➔ İş dünyası temsilcisine dövizi ve faizi sormamak olmazdı. DEİK Başkanı Nail Olpak kur korumalı mevduat hesabının işe yaradığını, “Bireysellerin dövize akışını durdurduğunu, kurumlardan ise güçlü satış geldiğini” söyledi.

        ➔ Nail Olpak sözlerini şöyle sürdürdü: “Faiz ve dövizin bizim için iki farklı boyutu var, biri seviyesi, diğeri belirsizliği. Bizim en çok canımızı yakan ise belirsizliktir. Ekonomide yönetimin yarısı kural, yarısı beklentidir. Kurda da asıl belirleyici belirsiz olmasıdır.

        ➔ Belirsizliğin olduğu bir ortamda beklenti öngörülebilir olmaktır. 13.50 dolayındaki dolar kuru seviyesi bugünün gerçeği ise iş dünyası bunu satın alır ve realitesi olarak kabul eder. Ama kimse de yüksek faiz, yüksek döviz istemez.”

        İHRACATTA 2. SİRAYA ÇIKAN ABD’YE ÇIKARMA

        ➔ Nail Olpak yeni dönemde DEİK’te yapacakları önemli çalışmaları da aktardı. Bunların başında ABD pazarında atılacak adımlar geliyor. 2021 itibariyle dış ticaret hacmi Almanya ile 40 milyar dolara, ABD’yle 25 milyar dolara yükseldi.

        ➔ ABD ile geçmiş yıllarda konulan 100 milyar dolarlık bir hedef var. Bunun için Türkiye’den belirlenmiş 7 sektör var. 2021 yılında Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 15 milyar dolara çıktı ve toplamdan yüzde 6.5 pay alarak ikinci sıraya çıktı.

        REKLAM

        ➔ İşte bu pazarda Türkiye’nin ticari ilişkilerini artırmak, tanıtımına katkı yapmak ve lobi çalışmalarını yürütmek üzere tanınmış, saygın bir Amerikalıyı temsilci olarak atayacak. Olpak “Türk iş insanlarımızın ABD’de daimi yüzü olacak saygın bir isimle görüşüyoruz” dedi.

        ➔ Amerika’da ayrıca Türkiye ve Türk iş dünyası algısını yükseltmek için akademisyen, siyasetçi, iş insanı, sanatçı, sporculardan oluşan 100 etkili insan bir araya getirilecek.

        ➔ Türkiye’nin ihracatında ABD birkaç basamak birden çıkarak çok önemli hale geldi. Geçmişten beri Almanya hep en çok ihraç ettiğimiz pazardı. Ama ikinci ve üçüncü ihracat pazarları zaman zaman değişiyordu. Geçen yıldan itibaren ikinci sıraya ABD yerleşti. Üçüncü sırada İngiltere var. Dünyanın en gelişmiş ekonomilerine ihracat yapmak Türkiye’yi, üretimi ve rekabet gücünü sıçratacak bir gelişme.

        DİJİTALA ÖZEL KONSEY

        ➔ Yapılacak çalışmalardan biri ise stratejik bir alan olarak belirlenen dijitalde olacak. DEİK ilk kez ülke bazında konsey oluşturmanın dışına çıkarak dijital alanda yerli şirketleri yurt dışı muhataplarıyla buluşturacak.

        ➔ Nail Olpak, Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile amaçlarını “Start-up projeleri, yapay zeka, metaverse, yazılım, oyun, bilgi sistemleri ve unicorn olarak ifade edilen büyük montanlı yatırımlar alacak özel sektör girişimlerinin yurt dışına daha fazla açılması için firmalarımıza yeni fırsat kapıları açmak” diye açıkladı.

        ➔ Olpak teknoloji ve dijitalleşmenin Türkiye’yi küresel ticarette bir üst lige çıkartacağını belirterek “Dijitalleşmeye odaklanmak zorundayız ve bu dönüşümü yönetmek için mevcut altyapımızı, insan kaynağımızı, ekonomimizi güncellemeliyiz” dedi.

        SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM

        ➔ Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum da DEİK’in önemli bir ajandası. Bu konuda erken adımın maddi bir faturası olacak. Geç kalmak ise küresel ticarette yarı yolda kalma sonucu doğuracak. ➔ Bunun için DEİK, Yeşil Mutabakat ile ilgili belgeleri içeren bir ‘Külliyat’, AB’nin atacağı adımlara yönelik bir 'Takvim’, sanayi şirketlerinin alması gereken tedbirlerin ‘Kontrol Listesi’, sektör görüşlerini yansıtan 'sanayi ve ülke stratejisi öneri listeleri’, iş dünyası kuruluşları ve şirketlerin süreci etkin bir biçimde yürütebilmeleri için 'yönetişim modeli öneri paketini’ içeren “Sanayide Yeşil Dönüşüm” raporu hazırlıyor.

        Diğer Yazılar