Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya ile Ukrayna arasında sıcak çatışmaya doğru giden gerginlik şimdilik azaldı. Putin’in açıklamaları ile pazarlık dönemi açıldı gibi. Tansiyon şimdilik önemli ölçüde yatıştı ve yanı başımızdaki büyük tehlike şimdilik azaldı. Küresel piyasalar ve elbette Türkiye piyasaları rahat bir nefes aldı. Kötüleşen bütün fiyatlarda belirgin bir düzelme meydana geldi.

        ➔ En başta da doğalgaz ve petrol fiyatlarında. Avrupa doğalgaz fiyatları bir günde yüzde 15 düzeyinde sert düştü. Petrol fiyatları 3.5 geriledi.

        ➔ Rusya ve Ukrayna’nın ihraç ettikleri ürünler olan paladyum yanında yulaf, buğday, mısır gibi gıda fiyatlarında yüzde 2-4 arasında düşüşler yaşandı.

        ALTINDA SINIRLI DÜŞÜŞ

        ➔ Jeopolitik risklere duyarlı ve savaş dönemlerinin güvenli limanı altında fiyatlar tırmanışın ardından dün geriledi. Onsu 1.880 dolara çıkan altının fiyatı 1.855 dolara indi. Günlük düşüş yüzde 1.8 ile sınırlı.

        ➔ Buna karşılık altının Rusya-Ukrayna gerginliğine gösterdiği tepki 1.800 dolar civarından başladı. Yüzde 4.3’ü bulan yükselişe karşılık, düşüş bunun yarısı kadar. Düştüğü 1.855 dolarlık düzey de halen yıl başı ve bir yıl öncesi değerlerinin üzerinde. Değerli metal düşüşe direniyor.

        ➔ Çünkü ABD merkez bankası Fed’in parasal sıkılaştırmaya başlayacağı bir dönemin eşiğindeyiz.

        ➔ Üstelik açıklanan ekonomik veriler ve yüksek enflasyon rakamları para musluğunun bir an önce ve hızlıca kısılmasını gerektiriyor. Buna ilişkin açıklamalar da yapılıyor, beklentiler de oluştu.

        ➔ Fed’in bu yıl için faiz artırım sayısı kısa bir sürede 3’ten 7’ye yükseldi. Altının yakın korelasyon içinde bulunduğu ABD 10 yıllık faizi bu gelişmeler üzerine yüzde 1.8’den yüzde 2’nin üzerine çıktı.

        LIBOR FAİZLERİ SIÇRADI

        ➔ Yükselen sadece ABD faizleri değil. ABD dışındaki şirketlere borç verme faizi olan Libor oranları da sert bir yükselişte.

        ➔ Üç aylık dolar Libor faizi bir yıl önce yüzde 0.19, 2021 sonu yüzde 0.21. Ocak ayı sonu yüzde 0.30886 iken, 14 Şubat’ta yüzde 0.45857’ye sıçradı. Bir yıl önceye göre artış 1.5 katı düzeyinde.

        ➔ 1 yıl vadeli dolar Libor faizi de, bir sene önce yüzde 0.30, 2021 sonu yüzde 0.58, Ocak ayı sonu yüzde 0.96229 iken, 14 Şubat’ta yüzde 1.32214’e çıktı. Özellikle son iki haftalık sıçrama dikkat çekici.

        BU KEZ FARK NEREDE?

        ➔ Böyle bir konjonktürde altının direncini artıran ne olabilir? Altın bu koşullarda düşmeyecekse hangi koşullarda düşecek?

        ➔ Bir gün önce bu sorunun yanıtı kolaydı. Jeopolitik risk artışı denilip geçilebilirdi. Ancak bugün itibariyle jeopolitik durum değişmesine karşılık altının dirençli durumu pek değişmedi.

        ➔ Finansal sistemde geçmişe göre fark nerede diye bakıldığında bu kez kripto varlıklar dikkati çekiyor. Büyüklükleri 2 trilyon doları aşan ve dijital altın diye tanıtımı da yapılan bir finansal üründen bahsediyoruz.

        REKLAM

        ➔ Çok oynak, çok riskli, çok yüksek getiriler sağladığı gibi, çok büyük kayıplar da verdiren kripto varlıkların bu dönemdeki konjonktürü pek iyi değil. Bunun iki ana nedeni var.

        KRİPTO VARLIKLARA İKİ ENGEL

        ➔ Kripto paraları zayıflatan nedenlerden biri Fed’in ve onu izleyerek diğer merkez bankalarının yapacağı parasal sıkılaştırma.

        Bol ve ucuz para dönemi biteceğinden sağa sola saçacak, riskli hatta çok riskli getiri arayacak likidite azalacak. Bol keseden harcama olamayacağı gibi, fizibilitesi sağlam, geri dönüşü garanti klasik yatırım araçları ve işler öne çıkacak.

        ➔ Geleceğin ve umudun satın alındığı teknoloji şirketlerinin satış yemesinin, dijital ortam varlıklarındaki değer kaybının bir nedeni bu.

        ➔ Kripto varlıkların bu dönemde satış yemesinin bir nedeni daha var. O da regülasyon riski. ABD’de gündeme getirildi getirilecek gibi. Devamında diğer ülkeler sırada olacak.

        ➔ Sınırlama ne kadar, vergi ne kadar, işi yapanların sorumluluğu ve sermayesi ne kadar olacak, ortaya çıkacak. İş ve işlem yapma sınırlanacak ve giderek zorlaşacak, yaptırımlar gelecek.

        ALTIN İLE DİJİTAL ALTININ GEÇİŞKENLİĞİ

        Düzenlemeler kripto piyasası için kısa vadede negatif ama orta ve uzun vadede pozitif olabilir. Belirli bir düzen ve güvence getireceğinden regülasyonlar uzun vadede piyasayı büyütücü etki yapabilir.

        ➔ Bu iki ana gerekçeyle dijital altın ve kripto varlıklar satış yiyorsa yemeye de devam edecekleri tahmin ediliyorsa gerçek altına dönüş olabilir. Arada bir geçişkenlik var da, ne kadar bilmiyoruz. Bu dönemde altından dijital altına geçenler, geri dönüyor olabilir.

        Diğer Yazılar