Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Borsadaki yatırımcı sayısı 1 milyon 75 bin olmasına karşılık bunun 860 bininin portföyü 10 bin liranın altında ve ortalama 1.104 TL. 10 bin liranın üstü portföye sahip yatırımcı sayısı ise 215 bin

        Aracı Kurumlar Birliği 2012 Yıllık Raporu'nu yayımladı. Yerli ve yabancı yatırımcılara ait bilgilerin yer aldığı raporda yatırımcı sayısının gerilediği dikkati çekiyor. Yerli bireysel yatırımcı sayısı 10 bin gerilemeyle bir milyon 75 bine indi.

        Ancak bunlar arasında 1 lirası veya ihmal edilecek tutarda varlığı olan çok kişi bulunuyor. 10 bin liranın altında kalan bu tür hesap ve yatırımcı sayısı tam 860 bin ile en büyük grubu oluşturuyor. Bu 860 bin kişinin toplam varlığı ise 950 milyon lira. Bu rakamı da 860.295'e bölersek kişi başına ortalama 1.104 lira düşer. Bin lirayla kaç hisse senedi alınır ki? İhmal edilebilir bir büyüklük. 860 bin kişi bir araya gelse orta büyüklükte bir halka arzı karşılarlar, o kadar.

        Portföy büyüklüğü 10 bin lira ve üstünde olan yatırımcı sayısı ise sadece 215 bin kadar. Anlamlı sayılabilecek, arada bir de olsa işlem yapanlar ve işlem hacmine katkıda bulunanlar ancak bu kadar. Kısaca sermaye umulan bir piyasa aslında yerli sermaye fakiri. Piyasanın yerli gücü bu kadar.

        YERLİLERİN YATIRIM VADESİ 10 GÜN UZADI

        Yatırımcı sayısında olmasa da yatırımın vadesinin uzamasında geçen yıl olumlu gelişme sağlandı. 2011 yılında 36 gün olan ortalama vade, 2012'de 46 güne çıktı. 10 günlük artış, 1999'dan beri en çok uzayan vade oluyor. Bundan önceki yıllarda vade en fazla 6 güne kadar uzamıştı. Ayrıca 46 gün veya 1.5 aylık süre yerli yatırımcıların şimdiye kadar tespit edilebilen en uzun vadesi oluyor.

        Bunun yanında yabancıların İstanbul Borsası'na yatırım vadesi de uzadı. 372 günlük yabancı yatırımcı vadesi şimdiye kadar en uzun vade. Kısaca BİST'te yerli de yabancı da geçen yıl vadeyi uzatmayı tercih etmiş veya uzatma durumunda kalmış. Hisse senetlerinde aldıkları pozisyonu daha uzun süreyle taşımışlar.

        Bu, hem BİST'in dünyanın en çok getiri sağlayan ikinci borsası olmasından, hem de alternatif yatırım aracı kalmamasından kaynaklanabilir. Ama yerli ile yabancı arasındaki vade makasının kapanması gerektiği de çok açık. Yoksa yerliler kaybetmeye, piyasa giderek daha fazla yabancılaşmaya devam eder.

        SONUÇ: "Vermemiş mabut, neylesin Sultan Mahmud?" Türk atasözü

        Diğer Yazılar