Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Enerji verimliğini hedefleyen Enerji Hanım projesinin İzmir kampanyasını başlatan Enerji Bakanı Taner Yıldız önemli konuların altını çizdi. Çözüm sürecinin Güneydoğu’da kaçak elektrik sorununu da çözeceğini belirten Bakan Taner Yıldız, Enerji Borsası’nın kurulacağını, elektrik piyasasının çalıştırılması sonucu elektrik fiyatlarının sanayi için yüzde 18 düştüğünü söyledi. Yıldız ile İzmir’de bir grup gazeteci olarak yaptığımız söyleşinin önemli satırbaşları şöyle:

        AB ülkeleri arasında en ucuz doğalgazı sanayici, ticaret sektörü ve mesken sahipleri olarak Türkiye kullanıyor. Dışardan alınan gaz ile içeride HES’lerde üretilen elektrik bir havuza atılıyor, paçal yapılıyor. HES’lerin payı bizde Avrupa’nın iki katı, yüzde 2526’ya çıkıyor. Bunun avantajını kullanıyoruz. Doğalgazı bizden ucuz alan 4-5 ülke var ama piyasaya bizden pahalı veriyorlar.

        21 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesi tamamlanmak üzere. Güneydoğu’da yer alan Dicle ve Aras bölgelerinin devir törenini 24 Temmuz’da diye ve çıktı. Aras farkındalık olsun diye Diyarbakır’da yapacağız. Barış sürecinin başlatılması buradaki elektrik özelleştirmelerini ve kayıp kaçak oranlarını olumlu etkiledi. Özelleştirme bedeli 385 milyon liraya çıktı. Dicle ve Aras bölgeleri çıkarıldığında Türkiye’de ortalama kayıp kaçak oranı yüzde 9.4. Dağıtımı devralan özel sektör Dicle’de kayıp kaçağı yüzde 10’luk düzeye çekeceğini taahhüt etti. Bu da 385 milyon liranın tahsili demek.

        ELEKTRİK PARASINI ÖDEMEYEN BU YAZ TARLASINI EKMESİN

        Kayıp kaçak oranı Dicle Bölgesi’nde yüzde 72, Aras’ta yüzde 56. Maalesef oralarda elektrik faturalarını ödememeleri için PKK’nın telkinleri vardı. ‘Sizin zaten devletten alacağınız var’ diyordu. Bir kısmı ne yazık ki bu telkinlere kandı. Şimdi çözüm süreci buna da çözüm olacak. Bu alışkanlıklarından vazgeçmeliler. Çünkü devlet artık oralara hizmet götürüyor. Açıkça söyledik. Elektrik parasını ödemeyenler bu yaz tarlalarını ekmesin. Yaz ortasında elektriği kesebiliriz.

        Özel kesimin kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla elektrik üretimi için lisans almasına gerek yok artık. Bu serbestlik üretimi sıçratabilir.

        GAZINI KULLANMAK İSTERİZ

        Doğalgaz kanunu hazırlığı son aşamada. Yaz sonunda Meclis’e sunabiliriz. I I Geçen hafta Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan ile görüştüm. Enerji Borsası’na (EPİAŞ) yüzde 30 ortak olacaklar ve teknolojik destek verecekler. Kamu kesimi olarak yüzde 1530 arasında da biz katılacağız. Geri kalan pay da özel sektörün olabilir. Üç yıl önce kurduğumuz piyasa şu anda fiilen çalışıyor. Mesela bugün 15.08 kuruştan elektrik satılıyor. Fiyatlar yükseldiğinde üretim artıyor. Ya da fiyat fazla düştüğünde doğalgaz santralları üretimi kesiyor. Gözlemledik ki, elektrik fiyatları sanayiciler için yüzde 18 daha ucuzladı. Fiyatların en yüksek olduğu dönem kışın ocak ve şubat ayları ile yazın ağustos ayı. Fiyat yükselişlerinde kamu olarak devreye girip mal enjekte ediyoruz. Yaptığımız, merkez bankalarının para piyasasındakinin aynısıdır. Kamu kesimi her zaman spekülasyona açık yapıları kavır ve regüle etmeli, dengelemelidir. Ama bu yetkimizi şimdiye kadar özel sektör aleyhine kullanmadık.

        Diğer Yazılar