Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FED dün gece itibarıyla kararını açıkladı ama bu yazı daha önceden hazırlandı. Dün akşamki kararın belli bir önemi var. Ancak genel sonucu değiştirecek boyutta değil. FED'in dünkü kararından sonra piyasaların vereceği tepki, pozisyonlarına ince ayar çekmek şeklinde olabilir.

        Çünkü kalın ayar 22 Mayıs'tan bu yana çekildi zaten. 3 ayı aşan bir zamanı kapsayan ve ağustos ile biten dönemde küresel piyasalarda FED'in atacağı adım fiyatlandı. Hatta bu fiyatlama, sürecin ilk aşaması için biraz fazlaya da kaçtı. Bu nedenledir ki eylül ayından itibaren küresel piyasalar yeniden toparlandı. 3 aylık dönemde yaptıkları aşırı fiyatlamayı bu kez düzeltme yoluna gidiyorlar. Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışı yaz ortalarında hızlanırken, eylülden itibaren bu tablo tersine döndü. Sermaye girişleri oldukça da hızlı ve grafik keskin bir şekilde bu nedenle yukarıya döndü. İşte FED böyle bir ortamda kararını verdi.

        DEPREM OLUR MU: 22 Mayıstaki FED kararı ardından soru-cevap bölümünde Başkan Ben Bernanke'nin açıklamasının yarattığı piyasa depremi bu kez de tekrarlanır mı? Bu karar piyasaların yönünü değiştirir mi?

        ■ FED 22 Mayıs'ta karar değil niyet açıkladı ve bu da piyasalarda depreme yol açtı. Parasal genişlemeden geri dönülmesi tartışması geçen yılın aralık ayında FED tutanaklarıyla başlasa da, mayıstaki niyet açıklamasıyla işin ciddiye bindiği anlaşıldı. Sanki çıkış sürecinin ilk adımı atılmış gibi, fiyatlama yapıldı. 22 Mayıs'ta piyasalarda yaşanan kırılmanın veya depremin bir nedeni buydu.

        ■ İkinci ana nedeni de yaklaşık 1 yıllık dönemde risk alma iştahının yükselmesi ve bunun beraberinde fiyatlarda belli bir köpük oluşmasıydı. Yaz aylarına giriliyordu ve her mayısta gerçekleşen kâr realizasyonları da bekleniyordu. İki gelişme birleşince piyasalardaki etkisi de büyük oldu.

        İKİ NEDEN DE YOK: Bu iki ana nedenin ikisi de şu an ortada yok. Kâr realizasyonu baskısı olmadığı gibi, aşırı satışlardan dolayı belli bir düzelme, toparlanma hareketini yaşıyoruz. Parasal genişlemeden çıkış niyetinin açıklanması daha önemliydi. Şimdi yapılan bunun zamanlamasına ve hızına karar vermek. Zaten bu zamanlama ve hız konusuna bağlı olarak piyasalarda belli bir ince ayar da bekliyoruz.

        Bütün bu nedenlerden dolayı parasal genişlemeden çıkış sürecinin ilk aşamasının ilk adımı dün resmen başlatılsa da etkisi 22 Mayıs gibi olmayacak. Hem ilk büyük şokun o zaman yaşanmasından ve fiyatlamanın yapılmış olmasından hem de fiyatlar üzerindeki köpüğün bir ölçüde alınmasından dolayı. Olsa olsa dünkü kararların ince ayarı yapılırken 22 Mayıs'ın artçı şokları gelebilir. Bunlar da eylülde başlayan toparlanma hareketini sonlandırıcı olmayabilir.

        SONUÇ: "Zamanında atılan bir dikiş, dokuz dikişin yerini tutar." Japon atasözü

        Diğer Yazılar