Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün savaşın ve işgalin eşiğine gelen, ekonomisi zorda Ukrayna'nın parası hızla düşerken borsasının hızla yükseldiğini işlemiştik. Para birimi grivna 8 Ocak sonrasında yüzde 15.4 değer kaybetmesine karşılık borsası son bir ayda yüzde 42 prim yapmıştı. Bakir piyasanın sunduğu bu yüksek kazanç fırsatlarından yararlanmak isteyenler için "Oyuncular Ukrayna'ya" dedik. Türkiye piyasasında pişmiş, günlük al sat işlemlerini iyi becerenler için Ukrayna piyasası alternatif bir kazanç alanı olabilir. Hem çok büyük yükselişler hem de anlam verilemeyen hareketler kolay veya yüksek kazanç sunabilir. Piyasalardaki hatalar veya dengesizlikler, yanlış fiyatlamalar iyi birer fırsattır. Nitekim son bir ayda yüzde 42 yükselen borsa dün yüzde 4.8 düştü.

        Anlaşılan bu coğrafyanın insanları Rus ruletini piyasalarda da oynayabiliyor.

        Ancak dünkü piyasaların odağında Ukrayna dan ziyade bu ülkeye müdahaleye hazırlanan Rusya vardı. Önce para birimi ruble yüzde 1.7 düştü ve ocak ortasına göre kayıp yüzde 11’e yükseldi. Bunun karşısında Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 5.5’ten yüzde 7’ye çıkardı. Kur, faiz ve müdahale şoku altında Moskova Borsası da gün içinde yüzde 12.7’lik şok bir düşüş yaşadı. Buradan yayılan olumsuzluk gelişmekte olan piyasaları ortalama yüzde 1.5, dünya borsalarını yüzde 1 geriletti.

        Dünkü düşüşle Rusya Borsası'nın 22 Ekim'den beri kaybı yüzde 27'ye vardı. Bu düşüş elbetteki Rus ruletinin icatçısı bir ülkede son derece düşük bir hareket. Moskova Borsası nın geçmişine bakınca çok büyük oyunların oynandığını görüyorsunuz.

        ■ 1997 Asya ve 1998 Rusya krizleri sırasında Moskova Borsası yüzde 93.4 değer kaybetmiş. 1987-88'de İstanbul Borsası'nın en büyük çöküşü bile yüzde 87 ile sınırlı kalmıştı.

        ■ Devamında başlayan ve 9 yılı geçen uzun vadeli yükseliş trendi 19 Mayıs 2008'de yüzde 6.519 artışla sonlandı.

        ■ Küresel krizin etkisiyle Moskova Borsası 2008 in ikinci yarısını ve 2009'un ilk 2 ayını kapsayan 8 aylık dönemde yüzde 80 değer yitirdi. Mart 2009 da dip noktasını bulduktan sonra başlayan yeni yükseliş Nisan 2011 de yüzde 333 artışla son buldu. Devamındaki hareketler ise yüzde 2030 luk bantlar içinde kaldı.

        Bu büyük oynaklık, Rusya Borsası nın uluslararası yatırımcılar tarafından neden Türkiye ile aynı sepette değerlendirildiğini de gösteriyor. Hareketler birbirine çok benziyor ve uluslararası yatırımcılarda Rusya ve Türkiye için şartlara bağlı olmak üzere "bir piyasadan çıkarsan diğerine gir ya da birinde satıyorsan diğerinde de sat" gibi bir eğilimi yerleştirdi. Şimdi Rusya piyasasına girmek Rus ruletini andırıyor, Türkiye için de siz karar verin.

        SONUÇ: "Soru sormayın: Gözleyin, dinleyin ve bekleyin. Cevap size kendiliğinden gelecektir."

        Kızılderili sözü

        Diğer Yazılar