Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün açıklanan üç ekonomik veri de pozitif ve beklenenden iyi çıktı.

        ■ Konut satışları yılın ilk üç ayında 258 bin oldu. Kur ve faiz şoku ile siyasi belirsizliğin yaşandığı bir dönemde konut sektöründeki bu tempo dikkat çekici. Talebin bu ivmeyle gitmesi halinde yıllık 1 milyonluk satış çok kolaylıkla geçilebilecek.

        ■ Dün açıklanan verilerden biri de sanayide nisan ayı kapasite kullanım oranıydı. Oran hem aylık hem de yıllık olarak yükseldi ve yüzde 74.4 çıktı. Nisan ayındaki bu artış yıla iyi bir başlangıç yapan sanayi üretiminin ivmesini koruduğuna işaret ediyor.

        ■ Yine nisan ayında reel kesim güven endeksi son yılın en yüksek düzeyine çıktı. Ocak ayında 101.4'e kadar inen ve 100 çizgisi nötr kabul edilen endeks nisan ayında 112.7'ye yükseldi. İyileşmede ekonomik gelişmeler yanında genel gidişatın düzelmesi de önemli bir rol oynadı. Ocak ayında 79.7'ye kadar inen Genel Gidişat alt endeksi, yerel seçimlerin geride kalmasının etkisiyle nisan ayında 107'yi buldu. Yani genel atmosfer düzeldi.

        FAİZİ NİÇİN DÜŞÜRMEDİ: Bu üç verinin yanında iyileşen başka ekonomik gelişmeler de bulunuyor. Mesela sermaye hareketleri hızlandı, Türkiye'ye yeniden para giriyor. İhracat artıyor, ihtalat yavaşlıyor. Bütün bu gelişmeler iyi de dünkü toplantısında Merkez Bankası neden faizi düşürmedi?

        Üstelik bizzat Başbakan devreye girmişken, üzerinde "Faizi düşür" diye bunca baskı varken, bunu neden yapmadı?

        ■ Birinci neden, bizzat bu baskıların kendisi gösterilebilir. Normal davranış tarzı budur.

        ■ İkinci neden ekonomideki bu iyileşmedir. Bir defada ve toptan yapılacak faiz indirimi, zaten canlı olan ekonomiyi uçurur.Bunu mu istiyoruz?

        ■ Üçüncüsü zaten Merkez Bankası uluslararası yatırımcıların nezdinde yaptığı açıklamalarla, daha önceki faiz kararı metinleriyle kendini bağlamıştı. Haziran ayına kadar enflasyon yükselecek. Faizlerde azaltım, enflasyonda düşüş eğiliminin görülmesiyle başlatılacaktı.

        ■ Dördüncüsü Merkez Bankası faizi indirmesine

        indirecek, ancak hemen nisanda ve emir komutayla değil. Belki mayısta ve kademeli bir şekilde. İnişin kademeli olması aynı zamanda faiz düşüşünden elde edilecek yararı da azamileştirecek bir olgu. Faizin iniş sürecinin uzun olması dışarıdan sermaye çekmek için iyi bir tatlandırıcı. Faizlerin yeterince düştüğünün anlaşılması halinde ise kâr satışları kaçınılmaz oluyor.

        Merkez Bankası da politika faizini indirmedi ama bunun altyapısını hazırladı; "Belirsizlik ve risk azaldı, kredi büyümesi yavaşladı" dedi. Faiz indirimine sıra yeni geldi.

        SONUÇ: "Acele hareket yalnızca sinek yakalamaya yarar." Rus atasözü

        Diğer Yazılar