Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası’nın üç ayda bir açıkladığı Enflasyon Raporu, mart ayı dış ticaret verileri, ABD büyümesi ve FED’in faiz kararı dünün önemli gelişmeleri.

        ABD büyümesi tam bir hayal kırıklığı yaratacak düşüklükte. Ama olsun, piyasaların işine gelir. Belki düşük büyüme faiz artırımlarını öteler. Faiz kararından bir değişiklik beklenmiyordu.

        Merkez Bankası yıl sonu için tahmin ettiği enflasyonu yüzde 6.6’dan yüzde 7.6’ya yükseltti. Enflasyonun yükselmesinden rahatsız olan yok. Merkez Bankası’ndan talep edilen düşük enflasyon değil, faiz indirimi. Buna da TCMB Başkanı Erdem Başçı “artırım olmayacak ama indirim de ölçülü ve kademeli olacak” yanıtını verdi. Piyasalar duymak istediği mesajı duydu ve faiz, döviz kuru geriledi, borsa yükseldi.

        Dış ticaret açığı bu yıl düzelme eğilimine girdi. Dün açıklanan mart ayı rakamları daha hızlı bir düzelmeyi işaret etti. Bunun önemli bir nedeni İsviçre’ye 1 milyar doları aşan altın ihracatıydı.

        *Ancak ihracat tarafındaki iyileşme sadece altınla sınırlı değil. Altın ihracatı tamamen dışlansa bile toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre arttı. Çünkü mart ayındaki ihracat 14.7 milyar dolarla tüm zamanların aylık rekorunu kırdı. İlk çeyrekteki ihracat artışı ise yüzde 8.9.

        *İhracatın artmasında AB bölgesindeki ekonomik canlanmanın katkısı büyük. Nitekim 3 aylık bazda ihracat artışı AB’de yüzde 11.3, diğer ülkelerde yüzde 7.6 oldu.

        *Dış ticaretteki iyileşme sadece ihracat tarafıyla sınırlı değil. Yılın üç aylık döneminde ithalat yüzde 2.2 geriledi. Mart ayındaki azalış yüzde 3’ü buldu ve tutar olarak 20 milyar doların altına indi. Aylık dış ticaret açığı yüzde 30 daralmayla 5.2 milyar dolara geriledi.

        *İhracatın ithalatı karşılama oranı da son yılların en yükseğine, yüzde 74’e çıktı. Bu rakam küresel krizden çıkış yılı olan 2009 sonrasının en iyi rakamı. İyi bir gelişme. Geçen yıl ve bu yılın başında yükselen kurun, açılan ihracat pazarının ihracatı sıçrattığının net bir göstergesi. İhracatın bundan sonra da artacağının en önemli nedeni.

        *Artan kurun pozitif etkisini artan ihracatta ve düşen ithalatta görmeye başladık ve daha da göreceğiz. Negatif etkisini ise enflasyonun yüzde 8.4’e yükselmesiyle yaşıyoruz. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 5 olmasına rağmen Merkez Bankası yüzde 6.6 olacağını bekliyordu ama dün bunu yüzde 7.6’ya yükseltti. Belki gerçekleşme yüzde 8 olacak. Neyse ki enflasyondan şikâyet eden yok.

        SONUÇ: “Sadece tutarsızlığı tutarlıdır.” Ovid

        Diğer Yazılar