Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel piyasaların seyri, risklerin ve fırsatların hangi ülkelerde ve hangi yatırım araçlarında olduğuna yönelik Bloomberg’in anketi yayımlandı. Bloomberg terminalleri ile çalışan 590 piyasa profesyonelinin yanıtladığı anketin geçmişe göre farkı ise AB ve İngiltere ekonomilerinin düzelmekte olduğu, buna karşılık Japonya’daki düzelmenin durduğu, Rusya ve Çin’in kötüleşmeye doğru gittiğini gösteriyor.

        ■ Gelecek 12 ayda en iyi yatırım fırsatını ABD ve AB bölgesi sunuyor. Rusya ve Çin ise en kötü yatırım seçenekleri.

        ■ Ankete katılanların üçte biri ABD’de politika faizinin 2015’in ikinci yarısında artırılmasını bekliyor.

        ■ Deflasyon korkusu ise enflasyondan daha fazla. Deflasyon korkusunun gündeme geleceğini bekleyenler Euro Bölgesi’nde yüzde 74, Japonya’da yüzde 56 ve ABD’de yüzde 33. Enflasyon korkusunun ise yüzde 47 ile ABD’de yaşanacağı tahmin ediliyor.

        ■ Gelecek yıl en yüksek getiriyi yüzde 46 ile hisse senetleri, yüzde 16 ile gayrimenkul sağlayacak diye tahmin ediliyor. En kötü yatırım olarak yüzde 36 ile tahviller ve yüzde 17 ile altın belirtiliyor.

        ■ Ankete katılanlar yüzde 50 ile S&P-500, yüzde 49 ile Euro Stoxx 50, yüzde 45 ile FTS 100, yüzde 36 ile MSCI Asya Pasifik ve yüzde 37 ile Nikkei 225 endekslerinde yükseliş bekliyor. Düşüş bekleyenlerin oranı ise yükseliş beklentilerinden bariz şekilde aşağıda.

        ■ Hisse senetleri endekslerinde genel yükseliş beklenmesine karşılık, internet ve sosyal medya hisselerinde bolon oluştuğunu düşünenlerin oranı da yüzde 50. “Balon yok ama sınırında” diyenlerin oranı da yüzde 36.

        ■ Geçmiş anketlerden farklı olarak bu kez türbülans yaşayan ülkelerden hangisinin en iyi yatırım fırsatı sunduğu sorulmuş. Burada sıralanan 6 ülke arasında yüzde 37 oranıyla Türkiye açık ara önde. Arjantin yüzde 13 ile ikinci, İran yüzde 8 ile üçüncü sırada. Ankete katılanların yüzde 28’in ise herhangi bir görüşü yok. Mısır, Ukrayna ve Venezüella’nın da bu listede yer alması, türbülans tanımının politik ve sokak hareketi yaşayan ülkeler için kullanıldığı sonucunu çıkarmak mümkün. Bu anlamda Türkiye’nin kötü bir mahalle içine konulduğunu, böyle bir mahallede en iyi olmanın pek bir fayda sağlamayacağını belirtmek gerekiyor.

        Diğer Yazılar