Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Enflasyon mayısta beklendiği gibi zirve yaptı. Tüketici fiyatları, gıda fiyatlarının düşmesinin etkisiyle beklenenin altında, yüzde 0.40 olarak geldi. Yıllık enflasyon da yüzde 9.66’da kaldı. Bu rakam son 25 ayın en yükseği.

        ■ Mayıs ayında gıda grubu yüzde 1.35 düşerken, enflasyonu 0.31 puan azaltıcı yönde katkı yaptı.

        ■ Giyim eşyası bu yıl ikinci aydır ki, negatif sürpriz yapıyor. Enflasyon sepeti içinde yüzde 7.17 ağırlık oluşturan giyim fiyatları mayısta yüzde 9.9 arttı. Yüzde 0.40’lık enflasyona buradan 0.61’lik bir katkı geldi. Bu artışın nisan ayındaki yüzde 13.10’luk artışı izlemesi ayrıca dikkate değer.

        ■ Böylece nisanda ve mayısta enflasyonu en çok besleyen mal grubu giyim eşyası oldu. Giyim sektörü şirketleri cirolarının yarıdan fazlasını ihracattan sağlıyor. Avrupa’ya ihracatın artması, giyim sektöründeki şirketlere fiyatlarını ayarlama olanağı veriyor.

        ■ TİM verilerine göre hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı mayısta yüzde 18.5 arttı. Bu da yüzde 5.8’lik toplam ihracat artışının üç katından fazla. Geçtiğimiz aylarda Euro’nun TL karşısında değer kazanması dolayısıyla ihracatçının satışından eline daha yüksek bir TL geçmesi, içeriye sattığı malın fiyatını artırmasıyla sonuçlanmış gibi görünüyor.

        ■ Mayısla birlikte kur artışının etkisi iyice azalıyor. Fiyatların göreli olarak daha düşük olacağı yaz mevsimine de giriliyor.

        ■ Üstelik geçen yazın enflasyon oranları yüksek sayılır. 2013’te haziranda yüzde 0.76, temmuzda yüzde 0.31, ağustosta yüzde -0.10, eylülde yüzde 0.77 ve ekimde yüzde 1.80’lik artışlar yüksek bir baz oluşturuyor. Bu nedenle bu yıl enflasyonu düşürmek kolaylaşıyor. Baz etkisi nedeniyle enflasyonda 5 kolay ay geçireceğiz. Kurdan ve kamusal ürünlerden bir olumsuz etki gelmemesi durumunda enflasyon gerileyecek.

        ■ Merkez Bankası ile Başbakan arasında faiz ve enflasyon konusunda görüş ayrılığı devam ederken, bir süreliğine enflasyon sorunu rafa kalkacak gibi. Yüksek ölçekli faiz indirimleri olursa bunun talebi ve dolayısıyla enflasyonu artırması beklenir.

        ■ Faiz ve faize endeksli yatırım araçlarının getirileri gerilemeye devam eder. Faiz düşüşünden asıl yararlanacak olan bankalara borsada talep artar. Bu eğilimlerle hisse senedi ve bu enstrümana dayalı yatırım araçlarının getirileri artabilir.

        SONUÇ: “Kimse gücünün dışına yükselemez.” Albert Camus

        Diğer Yazılar