Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Merkez Bankası (FED), küresel piyasaların gidişine müdahale etmedi. Son faiz kararıyla tahvil alımını azaltmaya devam eden FED’in piyasa dostu, Başkan Janet Yellen’in de basın toplantısında güvercin açıklamaları, küresel piyasaları yeniden ateşledi. Ya da FED toplantısından bir olumsuzluk çıkabileceğinden korktuklarından ve önceden kısmen fiyatlama yaptıklarından, toplantı sonrasında piyasalar rahatladı. Toplantının ardından ABD borsaları yeni rekorlar kırarken, küresel risk alma iştahı arttı. Başkan Janet Yellen, “Piyasalarda balon yok” dedi ve yarattığı sonuçlar itibarıyla “FED hem gelişmiş piyasaların hem de gelişmekte olan piyasaların önünü bir kez daha açarak partinin devam etmesini” sağladı.

        - Gelişmekte olan ülkelerin tahvil ve hisse senetlerine yönelik talep artışı ve bu sermaye girişi sonucu para birimlerinde hızlı bir değerlenme göze çarpıyor. En çok değerlenen para birimleri ise Türk Lirası yanında Güney Afrika Randı ve Brezilya Reali. Karar öncesi 2.15’e dayanan doların TL karşısındaki değeri 2.12’nin altına indi. İstanbul Borsası da Irak olaylarının patlamasının ardından girdiği düşüş eğilimine ilk sert tepkisini gösterdi.

        - FED’in açıklaması ve basın toplantısında başkanın sorulara verdiği yanıtlardaki yumuşak üsluba karşılık temel ekonomik verilerdeki revizyonlar ve faiz beklentileri daha kararlı bir duruşu, ana senaryonun değişmediğini düşündürüyor. Normal olarak mart ayında yapılan açıklamaya göre tahvil alım programı ekimde sonlanabilir. Yaklaşık altı ay sonra da faiz artırımı başlayabilir.

        - Burada Başkan Yellen’in, “Faiz oranları normalden daha uzun süre düşük kalmaya devam edebilir” sözünü tekrarlaması ise faiz artırımını 2015’in ilk çeyrek sonundan ortasına kaydırabilir, birkaç ay öteleyebilir. Zaten FOMC üyelerinin çoğu 2015 sonunda FED politika faizinin yüzde 1 ve üstüne çıkacağını, 2016 sonunda yüzde 2-3 arasında olacağını tahmin ediyor.

        - Ayrıca üyelerin faiz tahmininde daha önceki tahminlere göre küçük oranlı artışlar dahi mevcut. Tahminlerin ortalaması 2015 için yüzde 1’den yüzde 1.3’e, 2016 için yüzde 2.25’ten yüzde 2.5’e çıktı. Tahmin edilen faiz oranlarındaki artış, FED’in duruşunda güvercinleşme değil, şahinleşme olduğuna dahi yorumlanabilir.

        - Buna rağmen piyasalar FED’in yumuşak yüzünü görmeyi tercih ediyor. FED de zaten şimdilik bu yüzünü göstermek istiyor. Ne zaman ki piyasaların raydan çıkmakta ve partiye katılanların dağıtmakta olduklarına kanaat getirir, o zaman sert yüzünü ortaya çıkaracak diye tahmin ediyorum. Tıpkı Mayıs 2013’te olduğu gibi. FED’in o yaptığı aslında piyasaların gidişine bir müdahaleydi. Durumu böyle değerlendiriyorsak, müdahale edilecek aşamaya gelinceye kadar partiye devam edilebilir.

        SONUÇ: “Bana piyasaların etkin olduğunu söyleyen herkesin yoksul olduğunu fark ettim.” Larry Hite

        Diğer Yazılar