Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Azerbaycan’ın kamu sermayeli petrol ve gaz şirketi Socar, Türkiye’de yartırımlarını sürdürecek. Socar’ın özelleştirmeden Petkim’i aldıktan sonra yine İzmir Aliağa’da 5.7 milyar dolara mal olacak Star Rafinerisi üretime alındığında Türkiye’nin Tüpraş’tan sonra ikinci büyük sanayi şirketi olacak. Socar’ın yatırımlarının ilk etabı 2018’de tamamlanacak ve 4 milyar dolarlık yatırım tutarı 10 milyar dolara çıkacak. İkinci hamle 2018-2023 arasında ve 10 milyar dolar yeni yatırımı kapsayacak. Socar Türkiye’nin cirosu ise 2018’de 15 milyar dolar, 2023’te 30 milyar dolar hedefleniyor. Star Rafinerisi de, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 2018’de ikincilikten 2023’te Tüpraş’ın yeni bir yatırım yapmaması halinde, birinci sıraya çıkmayı istiyor.

        2023 HEDEFİ BİRİNCİLİK

        Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, memleketi Bayburt’ta ekonomi basınına grubun yatırımları ve hedefleri hakkına açıklamalarda bulundu. Kenan Yavuz her yılı haziranda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e sunum yaptıklarını, geçen yıl Cumhurbaşkanı’nın kendilerine Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olma hedefi verdiğini anlattı Kenan Yavuz şunları söyledi:

        “Petkim’in satın alınmasına, Star Rafinerisi’ne ve diğer işlerimize şimdiye kadar 4 milyar dolar yatırdık. 2018’e kadar Star Rafinerisi tamamlanacak. 5.7 milyar dolarlık bu yatırım 1984’ten beri ilk rafineri yatırımı. 2018’de grup olarak yatırımlarımız 10 milyar dolara çıkacak. Ciromuz 15 milyar dolara ulaşacak. Star Rafinerisi de Türkiye’nin Tüpraş’tan sonra ikinci büyük sanayi şirketi olacak. 2023’e kadar ikinci 5 yıllık dönemde de 10 milyar dolarlık daha yatırım yapacağız. Bu yatırımla ciromuz ikiye katlanacak ve 30 milyar dolara çıkacak. İşte o zaman Tüpraş yeni bir yatırım yapmazsa Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi Star Rafinerisi olacak.”

        Rafineri yatırımının İzmir Aliağa’da Petkim Yarımadası’nda yapılmasının kendilerine 1.3 milyar dolarlık maliyet avantajı sağladığını anlatan Kenan Yavuz, bunun nedenini kümelenme ve entegrasyon olarak açıkladı. Petkim Yarımadası’nda yer alacak rafinerinin petrokimya, enerji, lojistik ve dağıtımın entegrasyonunu sağlayacağını anlatan Kenan Yavuz şunları söyledi: “Aksi takdirde zaten fizibıl olmayacağı için bankalardan kredi bulamazdık. Bankalardan sağlanan 3.3 milyar dolarlık kredinin vadesi 18 yıldır. Şimdiye kadar Türkiye’de özel sektörün bu büyüklükte bir kredi aldığını duymadık. Dünyadan 23 bankanın ortaklığı ile verilen bu kredi, yabancıların belirttiğine göre, 2014 yılının en büyük proje finansmanıdır.”

        Star üretim fazlalığı bulunan benzini üretmeyecek. Bunun yerine üretim açığı olan dizel, jet yakıtı ve Petkim’in ham maddelerini üretecek. Turcas’la yüzde 18 olan ortaklık da Turcas’ın isteğiyle bitmiş. Ama Kenan Yavuz stratejik işbirliği ve azınlık ortaklıklara açık olduklarını, hatta yerli ortağı tercih edebileceklerini söyledi. 300 milyon doları bulacak liman projesine ise Goldman Sachs yüzde 25 oranında ortak olmak istiyormuş.

        Bayburt Bayburt olalı ilk kez bir hikâye yazdı

        Baksı Müzesi Bayburt’un eski adı Baksı olan ve Çoruh Nehri’nin keskin bir viraj yaptığı tepede, Bayraktar Köyü’nde kurulu. Son olarak 2014 Avrupa Müze Ödülü’nü aldı. Dağda tek başına uzayımsı mimarisi ile ilgi çekiyor. Asıl da yüklendiği misyonu ile bölgede büyük etki yapıyor. Mimarisinde yörenin toprak damlı evlerinden esinlenilmiş. Ağa Han Mimarlık Ödülü için başvurulacak. Müze yöredeki yaşamı, çocuklar ve kadınlar üzerinden canlandırmayı amaçlıyor. Çocuklara eğitim ve burslar, kadınlara çalışma atölyeleri ve iş imkânları sağlayarak dokunmayı amaçlıyor. Müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ressam ve eğitimci, İstanbul’daki sanat çevresini harekete geçirmiş, mülkünü de buraya koymuş. Öyküsünü şöyle anlattı:

        “Babam öldüğünde vasiyetini yerine getirmek üzere İstanbul’dan buraya getirip toprağa verdik. Çocukluğumdaki köy, canlılık, yaşam yoktu, yalnızlık ve göç edilmişlik vardı. Buradaki yöre hayatını yeniden canlandırmak için yola çıktık. Çocukluğumuzda dinlediğimiz masalların da etkisi olabilir. Masallar hep bir kahraman yaratır. Belki bizim bilinçaltımıza da sirayet etmiştir.”

        Müze, yörenin yaşam araç ve gereçleri ile resim ve sanat eserlerinin sergilendiği depo bölümü, konferans ve sergi salonları, kitaplık, dokuma, seramik ve el sanatları atölyeleri, Bayburt evi, konuk evleri ve yöresel yemek sunulan restoran bölümlerinden oluşuyor. Müze Bayburt’a 45 km uzakta ve dağ başında yapayalnız. Ama misyonu ve yöre yaşamına, insanına dokunuşu ile hayata, kültüre ve de Bayburt’a çok yakın.

        Diğer Yazılar