Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun günlerdir heyecanla beklediğim Dersim (Tunceli) mitingi nihayet gerçekleşti.

        Dersim'in Ballıca Köyü'nde doğan Kılıçdaroğlu'nun kente girişi tek kelimeyle muhteşemdi. "Keçe Kurdan" şarkısı eşliğinde on binlerce Tuncelili, "Dersim seninle gurur duyuyor, Başbakan Kemal" sloganlarıyla hemşerilerini coşkuyla karşıladı. Miting meydanına yürüyerek ilerleyen Kılıçdaroğlu'nu hiç bu kadar mutlu ve emin görmemiştik.

        Meydan hıncahınç dolu. Tahminen 30 bin civarında kişi var. Pankartlar arasında "Hemşerimiz, Dersim'in öz oğlu" ve "Güvenlik nedeniyle boşaltılan köyleri geri istiyoruz" göze çarpıyor. Kılıçdaroğlu gelmeden Zazaca yazılan pankartların kaldırıldığı duyuluyor. Kılıçdaroğlu bunun Yüksek Seçim Kurulu'nun getirdiği kısıtlamalarla ilgili olduğunu, kendi talimatı doğrultusunda kaldırılmadıklarını söylüyor.

        "Sevgili Dersimliler" diye halka hitap eden Kılıçdaroğlu, konuşmasını son zamanlarda Başbakan'ın, kendisini Alevilik üzerinden vurmaya çalıştığına değinerek, "Tuncelili olmaktan, soy sopumdan gurur duyuyorum, biz asla aslımızı inkâr etmedik" dedi. "Yeni Cumhuriyet Halk Partisi" vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, dil yasaklarından, yüzde 10 seçim barajından ve insan haklarından bahsetti. "İktidara geldiğimizde Dersim arşivlerini açacağız" vaadinde bulundu.

        12 Eylül referandumuna da değinen Kılıçdaroğlu, AK Parti'yi verdiği sözleri tutmamakla suçladı. "Hani 12 Eylül'ü yargılayacaklardı? Yargılayamazlar, çünkü onlar 12 Eylül'ün ürünü" dedi.

        Tunceli'ye gelmeden uçakta gazetecilerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, konuşmasının şifrelerini önceden verdi.

        "Erdoğan mezhepçilik yapıyor. Demokrasinin önündeki en büyük tehlike bu." Alevilik konusunda Erdoğan'dan daha fazla saldırılar beklediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Halkta böyle bir şey yok. Halk çok rahatsız" diyerek sözlerini sürdürdü.

        Konu Dersim'e gelince "Heyecanlı mısınız" diye sorduk. "Hayır" dedi, ardından düzeltti: "Tunceli'ye gitmek her zaman heyecanlandırır. Tunceli demek, özgürlük demek. Tunceli'de doğa hırçın, insanlar özgürler, sözlerini çekinmeden söylerler." Peki, kendisi de mi öyle? "Yok pek hırçın değilim."

        Meydanlarda da Tunceli halkına, "Dersim demek, özgürlük demek" diyen Kılıçdaroğlu, kendi memleketinde seçim kampanyasının belki de en cesur konuşmasını yaptı. Biz bu satırları yazarken konuşması devam ediyordu. Ancak halen bir tek kelime anadili Zazaca telaffuz etmemişti. Kamer Genç'e sorduk, "Neden Zazaca konuşmuyor?" diye. "Fanteziye kaçmaya gerek yok" dedi. Kılıçdaroğlu'na bu konuyu uçakta sorduğumuzda net bir cevap vermedi (oysa kurmayları halkı Zazaca selamlayacağını söylemişlerdi), ancak etnik kimlik, din ve mezhep konuları üzerinden siyaset yapmayı reddettiğini söyledi. 1938 katliamına ve 90'lı yıllarda köy yakmalara, işkencelere, zoraki göçlere maruz kalan Dersim halkı, Kılıçdaroğlu'ndan belki daha radikal çıkışlar bekleseler de gayet mutlu görünüyorlardı. Seçim günü, ne kadar tatmin oldukları belli olur nasıl olsa.

        2007 seçimlerine Tunceli'den bağımsız olarak katılan Kamer Genç ve bir BDP'liyi Meclis'e gönderen Tunceli, bu kez CHP'ye geri dönen Kamer Genç ile birlikte her iki koltuğu da kapabilir mi? CHP'nin ikinci sıra adayı Avukat Hüseyin Aygün, Dersim katliamı hakkında araştırmalar yayımlamış, son derece sayılan ve sevilen bir isim. Kemal Bey gibi o da peygamber soyundan olan Kureyşan Aşireti mensubu. Karşılarında BDP'den Ferhat Tunç var. Ordunun son günlerde Tunceli'de yaptığı operasyonlar sonucu ölen 7 PKK'lı burada 80'li yıllarda yeşeren Kürt milliyetçiliğini iyice kamçılamış durumda. Ancak 12 Eylül referandumunda en yüksek hayır oyu da Tunceli'den çıkmıştı.

        Meydanda, "Recep Bey bana Tuncelili' diyor. Evet Recep Bey ben Tunceliliyim" diyen Kılıçdaroğlu, "Demokrasi, özgürlük, insan hakları, barış ve dostluk" diye konuşmasını sonlandırıyor. Bir tek kelime Zazaca konuşmadan.

        Flaş flaş flaş! Tunceli'den sonra gittiği Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Zazaca "Hoş geldin Kemalim" anlamına gelen "Xerama Kemal eme" pankartını görünce halka "Hoş bulduk" anlamında "Xerve selamet" diye cevap verdi. Yani Kemal Kılıçdaroğlu Zazaca da konuştu!

        Diğer Yazılar