Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Domuz gribi salgını ülkemizde. Bireysel ve kurumsal korunma önlemleri, alışılmadık bir ciddiyetle yürütülüyor. Aşılama önceliği için risk gurupları açıklandı: 2 yaşın altındaki çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. “Bağışıklık sistemi baskı altında olan” tanımının bir şekilde sporcuları da kapsadığını hatırlatmak isterim.

        Egzersizin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine dair araştırmalar, sporcu bağışıklığının iki ucu keskin bir bıçak olduğunu ortaya koymuştur. Orta şiddette düzenli egzersiz (örneğin haftada 3-5 gün 45 dakikalık yürüyüş) immüniteyi güçlendirirken, yarışma sporcularının yoğun egzersiz programları immüniteyi zayıflatmaktadır. Kuşkusuz bu, sağlıklı yaşam egzersizi yapanlar için iyi, yarışmacı sporcular için tatsız bir haberdir.

        “AÇIK PENCERE”

        Kemik iliği tarafından üretilen bazı hücreler, vücudun enfeksiyon etkenlerine karşı savunmasını gerçekleştirir. Uzun süreli yüksek şiddetli egzersiz, bu hücreleri olumsuz etkiler. Egzersizi izleyen 3-72 saat boyunca, sporcunun karşılaştığı virüs ve bakterilerin üst solunum yolu enfeksiyonu oluşturma riski artar, bu dönem “açık pencere” olarak adlandırılır. Diğer yandan, fiziksel ve psikolojik stres ile yükselen kortizol ve adrenalin hormonları da, bağışıklık sistemini baskılar.

        Sporcu öncelikle bağışıklık sistemini baskılayabilecek faktörleri kontrol etmelidir: Günlük antrenman yükünü iyi ayarlamalıdır. Aile, okul, iş, antrenman ve müsabaka stresini kontrol etmelidir. Yeterince dinlenmelidir. Yeterince uyumalıdır. Hijyen kurallarına uymalıdır. Antrenman ve toparlanma için uygun şekilde beslenmelidir.

        Birçok vitamin ve besinsel desteğin, sporcuların bağışıklık yanıtına olan etkisi araştırılmıştır. Sonuçta, yeterli günlük protein alımı, A, C, E, B6, B12 vitaminleri ile demir, çinko, bakır ve selenyum mineralleri, optimum bağışıklık yanıtı için gerekli bulunmuştur. Bunun yanında, glutamin amino asitinin de egzersiz sonrası zayıflayan immüniteyi desteklediği gösterilmiştir. Anne sütünün en değerli bölümünü oluşturan ağız sütü (kolostrum) de aynı amaçla kullanılmaktadır.

        NORMALDEN FAZLA

        Diğer Yazılar