Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Unutmayın Özgürlük Heykeli bile göçmendir, Fransa’nın hediyesidir...” Paris’teki terör dalgası sonrası global kafa karışılıklığı ortamında çok anlamlı bir cümleydi. Amerikan Temsilciler Meclisi’nin Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye kabulünü zorlaştıran yasa tasarısını onaylamasından sonra Twitter’daki yorumlardan biriydi. Sığınmacı ile teröristi ayırt edemeyen siyasilere tepki yağıyordu. CNN Int. dış muhabiri Elise Labott da “Özgürlük Heykeli ıstırap içinde başını öne eğdi” diye çok ince bir dokundurmayla kararı eleştirdi. Labott’un yazdığı anında 2 bin kez retweet’lendi, 3 binden fazla ‘beğen’ aldı. Ama CNN yönetimi, Labott’un yorumunu hiç ‘beğenmedi’. Kurumsal ilkeler gereği muhabirini 2 hafta süreyle açığa aldı. Çünkü o ilkelere göre muhabir ve sunucular siyasette taraf tutan yorumlarda bulunamazdı.

        Labott, 8 saat sonra geri adım attı; “Haber verirken yorum yapmam yanlıştı. Tweet’im uygunsuz ve saygısızdı. Özür dilerim” diye yazdı.

        Ama artık ok yaydan çıkmıştı. O ilk tweet’e yorumlar su gibi akıyordu:

        - Düşmanımız IŞİD’dir, IŞİD’den kaçanlar değil.

        - Yabancı düşmanı geri kafalılar: Paris teröristleri Avrupalıydı. Suriye veya Iraklı değil.

        - Özgürlük Heykeli’ni paketleyip Fransa’ya geri gönderelim. Onlar göçmen kabul ediyor.

        - (Bir gazeteci) 1938’de “Naziler karşısında Yahudileri ABD’ye almamak yanlış” desem, ben de mi işten uzaklaştırılacaktım?’

        - Suudi Arabistan kaç sığınmacı alıyor?

        Cevap = 0.

        Eyfel yanında küçücük kalmış Özgürlük Heykeli caps’leri paylaşılıyordu. Karşı görüş de mevcuttu tabii. Dünyadaki Müslüman nüfusun yüzde kaçının IŞİD üyesi ya da radikal olduğunu tartışan tweet’ler atılıyordu.

        CNN International’da madalyonun bir de öbür yüzü var. Genelde kanalı küstah bulanlardan değilim. Ama Paris yayını sırasında o sınıra da dayandılar. İki sunucu, Fransa’da İslamofobi’yle mücadele kuruluşundan Yasser Louati’ye bağlanmış görüş alıyorlardı. Daha doğrusu sorguya çekiyor, Müslüman Fransızları teröre karşı kayıtsız kalmakla suçluyorlardı! Sunuculardan biri şu cümleyi kuracak kadar ileri gitti: “Fransa’daki İslam cemaatinin neden bu teröristlerden haberi yoktu? Çünkü plan büyük. Cemaatten birilerinin o kadar insanı öldüren 7 kişiyle ilgili bilgi sahibi olması gerekirdi ama, kimse sesini çıkarmadı.”

        “Yahu Fransız istihbaratının bile haberi yoktu!” diyor insan. Louati yine de kibar cevap verdi, Müslüman olduğunu iddia eden kişilerle ilgilerinin olmadığını söyledi. Sunucuya yetmedi; “Müslüman cemaatinin, kendi saflarından çıkıp kitle katliamı yapmak üzere eğitim alan kişilerle ilgili hiç mi sorumluluğu yok?” diye son mermisini de attı. Louati istediği kadar, “Hayır, hayır, onlar bizim saflarımızdan değil” desin... Yayın bitti.

        GÜLÜCÜĞÜN SONU

        Teröristleri sığınmacılar arasında aramak ya da terörden sokaktaki sıradan Müslüman vatandaşı sorumlu tutmak medyanın işi değil. Ama Almanya’nın ünlü köşe yazarı Matthias Matussek de bunu yaptı. Facebook’taki sayfasına; “Paris’teki terör sonrası, açık sınır politikamız ve ülkedeki çeyrek milyon kayıt dışı Müslüman gençle ilgili tartışmamız yeni boyut kazanacaktır” yazdı ve sonuna gülücük ekledi. Matussek’in çalıştığı Die Welt’in yayın yönetmeni Jan-Eric Peters çok sert tepki verdi: “Uygar dünyanın bu ‘manik’ yorumdan farklı sorunları var. Biz Die Welt olarak bu görüşe mesafeliyiz, başka değerleri, özgürlük ve insanlığı savunuyoruz. Kalplerimiz Paris’teki terör kurbanlarıyla.”

        Bu yıl sonuna kadar Bild Yayın Yönetmenliği devam edecek olan Kai Diekmann da gülücüğü “iğrenç” bulduğunu yazdı. Matussek gülücüğü değiştirdi, “somurtuk” yaptı. Ertesi gün Die Welt’in yazı işleri toplantısında kıyamet koptu, iddiaya göre Matussek yayın yönetmenine Alman dilinde “A” ile başlayan en ağır küfürü etti ve gazeteden kovuldu.

        Şimdi Matussek iki yayın yönetmenine, “Bana ağır haraketler ettiniz, o lanet gülücüğü değiştirdim. Yakından tanıyanlar sarkastik anlamda yaptığımı bilir... Tabii ki terör kurbanlarına üzüldüm. Ne derseniz deyin, teröristlerden biri Yunanistan üzerinden gelen sığınmacıydı. Papa Fransuva bile dünya savaşından bahsediyor...” diye yazıp çiziyor. Atışma devam ediyor.

        Diğer Yazılar