Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Meclis’te kavga çıkınca, ille de başka ülke parlamentosuna döndüğümüzü söylemeye gerek yok. Çünkü Türkiye, meclisinde tekme tokat atılan ülkeler kategorisinde. Yani birileri çıkıp “Türk parlamentosuna döndük” diyebilir rahatlıkla. Hele “Tayland meclisine döndük” demeye hiç gerek yok. Çünkü o Tayland değil; Tayvan

        Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi komisyondan geçti de, kavga mesaisi bitti. Şimdilik. Çünkü daha genel kurul faslı var. Tekmeli yumruklu o iki toplantı boyunca hep aynı yorumlar yapıldı; “TBMM’ye hiç yakışmayan görüntüler. Adeta Tayland Meclisi’ne döndük... “ şeklinde. Yani Tayland Meclisi’nde de sanırım bir kez kavga çıkmıştı ama kavgaların daha esaslı, periyodik ve şiddetli olduğu meclis Tayvan Meclisi. Hani şu kadın vekillerin, dövüşürken üst üste piramit olmuş erkeklerin üstüne uçtuğu, rakip parti vekilleri giremesin diye genel kurul kapısı önüne kürsü sandalye yığmak suretiyle tahkimatlar yapılan meclis. Ses benzeşmesinden ötürü Tayland’la karıştırılıyor sanırım. Her ne kadar yaratıcı dövüşler yaşansa da Tayvan parlamentosu yalnız değil. Japonya ve Güney Kore’nin dövüşleri de emsalsiz. En gergin meclis ise Ukrayna’da. Özellikle ayaklanma ve Rusya müdahalesi sonrası sürekli yumruklaşma hâkim.

        Worldpress.com’da “parlamento kavgaları” diye bir sayfa var. Kesinlikle tavsiye ederim. Asya ve Afrika ülkeleri ağırlıklı olarak dövüş ve dalaş şekilleri kategorilere ayrılmış; yaka paça sürükleme, kucakta kürsüden indirme, tokatlama, tükürme, boğaz sıkma, su atma, mobilya fırlatma, judo hamlesiyle alt etme, gaz sıkma ve hatta ateş açma şeklinde sıralanmış. Bu sonuncusu 3 yıl önce Ürdün’de yaşandı. Biri ayakkabı, diğeri kemer çekmiş iki vekilin kavgasına müdahale için Kalaşnikof’la ateş açan Talal el Şerif adlı milletvekili parlamentodan ihraç edildi. Neyse ki kimseyi yaralamadı.

        EPİK DÖVÜŞ

        Kategorilerin çoğunda ilk sırada Türkiye. Son kavgaların TBMM’de icra edilmiş olması bakımından tabii. “Epik dövüş” başlıkları altında bütün marifetler videolarla sergileniyor. Ama Ürdün’deki gibi beterleri de var. Sonra Kosova Meclisi’nde cumhurbaşkanı seçiminde biber gazı atan vekiller var. Yine aynı mecliste muhalefet, Başbakan İsa Mustafa’ya yumurta atmıştı. Kosova, yakıcı bir konu. Rusya Meclisi’nde de Jirinovski Kosova görüşmelerinde söz hakkı alamayınca vekillere tükürüp su fırlatmıştı. Ukrayna parlamentosu da klasik meydan dövüşleri dışında marjinal hareketlerin yaşandığı bir mekân. Yakın zamanda Başbakan Yatseniuk, eline çiçek tutuşturulup kucakta kürsüden indirilmişti hatırlarsınız. Nepal’de yeni anayasa taslağı yüzünden, Japonya’da taşeron işçiler yüzünden, yine Japonya’da iç güvenlik yasası sebebiyle, Güney Afrika’da hükümet yolsuzlukla mücadelede yetersiz kaldığı için, Kenya’da yeni güvenlik yasa tasarısı nedeniyle, İtalya’da emeklilik yaşı yüzünden bol yumruklu tekmeli kavgalar yaşandı iktidar ve muhalefet arasında. Güney Kore Meclisi’nde ise bütçe görüşmeleri sırasındayumruklaşarak hıncını alamayan vekiller, koltukları da fırlatarak hesaplaşmıştı. Bir başka sefer ABD ile serbest ticaret anlaşması yüzünden hır çıkmış, iktidar partisi genel kurul kapısını eşya yığarak kapatınca, muhalefet çekiçlerle dalmıştı. Judo vakası da aynı mecliste yaşandı. Afganistan’dan Nijerya’ya, Hindistan’dan Brezilya’ya meclis kavgalarından sayısız örnek var. Bir de dövüşün esas kahramanlarının sırf kadın olduğu vakalar var. Gelir vergisi yüzünden çıkan o kavga da Tayvan Meclisi’nde.

        Diğer Yazılar