Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hillary’nin o çok hüzünlü ve fakat vakur konuşmasında da söylediği gibi Amerika’da bölünme derin mi derin. Siyahlara göre 2 dönem Obama’yı çekemeyen beyazlar Trump’ı seçerek ırkçı bir darbe yaptı. Bu suçlamalara karşı sosyal medyadan “Beğenmiyorsan çek git” sesleri yükseliyor.

        Van Jones, Trump’ın zaferi için “Irkçı darbe” diyor.

        Trump zaferinin çarpma etkisiyle tuhaf bir şey oluyor. Topal ördek Obama’nın “siyah başkanlığı” tartışılıyor giderayak. CNN International yorumcusu Van Jones, Trump’ın seçimi kazanmasıyla ilgili bir cümleyle fitili ateşliyor; “Bu, siyahi başkana, ülkedeki değişime karşı beyaz bir darbedir...” diyor. Ekranda neredeyse ağlamaklı, “Whitelash” sözcüğünü kullanıyor; “Siyahilerin eşit yurttaş olarak elde ettikleri haklara karşı beyaz ırkçıların indirdiği darbe” demek istiyor. Van Jones bir çevreci, yurttaş hakları aktivisti ve Obama’nın eski danışmanı. TIME’ın “Dünyada en etkili 100 kişi” listesine girmiş etkin bir kişilik. Bu nedenle de sözleri vurucu ağırlık taşıyor.

        Trump’ın seçimi almasıyla protestocuların ABDçapında sokağa dökülmesi bir oldu.

        Hillary’yi desteleyen medya, Trump’ı zafere taşıyan seçim sonuçlarını şok sessizliği içinde açıklarken Van Jones, “Trump’ın seçim kampanyası boyunca aşağıladığı Meksikalılar, siyahiler, Müslümanlar korku içinde. Bu ülkede kalabilecek miyiz diye soruyorlar” diye sesleniyor.

        Sosyal medyada yazılanlar korkunun yersiz olduğu şeklinde. Peki ama “Yeni başkanımıza hakaret etme, beğenmiyorsan çek git” tweet’lerini nereye koyacağız?

        “Whitelash” etiketi Twitter’da TT oluyor. Kıyasıya bir çatışma alanı. Trump karşıtları “İşte Amerika’nın utanç vesikası: Beyaz erkeklerin yüzde 60’ı beyaz kadınların yüzde 51’i Trump’a oy verdi” diye tabloyu ortaya koyuyor. Karşı taraf hemen karşı vesikayı dayıyor: “Siyahi erkeklerin yüzde 80’i, kadınların da yüzde 93’ü Hillary’ye oy verdi, esas onlar ırkçı” diyor. Sarkastik tweet’ler birbirini izliyor:

        - Irkçılar, Obama’nın SİYAH olduğunu 8 yılda mı fark etti???

        - Trump’a oy veren beyaz % 60 = IRKÇI. Obama’ya oy veren siyahi % 90 = İlerici, muhteşem...

        - Obama’nın seçilmesi ne kadar ileri gittiğimizi gösterdi. Trump’ın seçilmesi ise çok ileri gittiğimizi...

        - Beyazlar Obama’nın 2 kez seçilmesine o kadar sinir oldu ki, göreve layık bir kadın yerine bir ahmağı tercih ettiler...

        BİZ VE ONLAR

        Hillary’nin hüzünlü ve vakur yenilgiyi kabul konuşmasında söylediği gibi derin bir bölünme yaşıyor Amerika. Trump istediği kadar “Herkesin başkanıyım” desin, istediği kadar eşitlikçi ve adil olsun, Trump’a oy veren beyazların algısındaki Trump konsepti yürürlükte. Derin bölünmeyi anlatmak için Van Jones’un Facebook sayfasındaki “siyahbeyaz” yorumları aktarıyorum. “Geri zekalı, salak, komünist” şeklindeki hitaplar da kendisine yönelik.

        - Korkuyorum. ‘Trump geldi, siyahlar artık beyaz kızlarla çıkamaz. Gayler dayak ister. Alkol alan kadın tecavüzü hak eder’ yorumlarını gördükçe korkuyorum. Sadece Meksikalı kaçak göçmenler değil, ‘Bütün Hispanik kökenliler ülkeden gitsin’ diyenleri gördükçe ürküyorum. O başkan olduğu sürece kin ve nefret yüklü ırkçılar üzerimize salınacak diye korkuyorum.

        - Geri zekâlı, ‘Bu sabah Müslümanlar kahvaltıya korkuyla oturuyor’ diyor. En azından yiyecekleri bir yemek, ev ve işleri var.

        - Siyahiler istedikleri bir şeyi elde edemediği zaman meseleyi hemen ırkçılığa bağlıyor. Varsa yoksa siyah olmak. Ben de Trump’a oy verdim ama o salağın dediği gibi ırkçı değilim. İstediğiniz olmadığında ırk olayını bahane etmeyi bırakın artık.

        - Siyahiler köle olduğu zamanlar daha onurlu insanlardı.

        - Trump’aoy verenler ısrarla “ırkçı” olmadığını söylüyor. Nasıl itiraf etsinler ki!

        - Eğer Trump’a oy verdiyseniz lütfen bizim korkularımıza, umutsuzluğumuza da kulak verin, bizi kucaklayın. Kendi ülkemizde artık istenmediğimizi düşünüyoruz.

        - Bu herif sürekli ırk kartını oynayan komünistin teki.

        - CNN solcuların borazanı olduğunu kanıtladı. Bunların tamamını kovacaksın.

        - 8 yıldır ‘Beyaz imtiyaz’, ‘Siyah hayatlar önemlidir’ gibi laflarla beynimizi oydular. Kimlik siyasetiyle bizi esas bölen sizlersiniz. Bunların gizli gündemleri var.

        - Biz yeri geldiğinde beyaz imtiyazın avantajlarından yararlanıyoruz. Onlar acı çektiklerini ifade ediyor, neden empati gösteremiyoruz?

        - Hillary kazansa yine beyaz ırkçı darbesi mi olacaktı? ABD’nin yeni başkanına bu kadar saygısızlık edemezsiniz. O seçildi, sanki dünyanın sonu geldi! Ülke protestocu çöplüğüne döndü

        - Trump’ın ağzından dökülen onca ırkçı çöpten sonra mesele tabii ki ırkçılıkla ilgili.

        Diğer Yazılar