Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün ABD’nin daha önce % 3.9 olarak açıklanan III. Çeyrek büyüme verisi revize edildi. Aslında revize biraz naif kalır. Son 10 yılın en yüksek çeyrek büyüme verisi % 5 olarak açıklandı. Evet yanlış duymadınız: “ABD ekonomisi 2014’ün III. çeyreğinde % 5 büyüdü.” Üstelik II. çeyrekte de % 3.9 büyümüştü. Böylece ABD 2014 büyümesini % 2.5’in üzerinde tamamlamayı büyük oranda garantilemiş oldu. Ayrıca yine ABD’de, III. çeyrek kişisel tüketim artış verisi de, bu yılın en yüksek oranı % 3.2’ye revize edildi. Kısaca ekonomisinin % 70’i tüketicilerin harcamalarına endeksli ABD’de, hane halkı tüketmeye başlamış ve ekonomi vites artırmış durumda.

        Şimdi size 2014 III. çeyrek itibarıyla açıklanmış olan farklı ülkelerin büyüme rakamlarını vermek istiyorum. Tabloya baktığınızda, ABD’de açıklanan son büyüme rakamının ne kadar etkileyici olduğu konusunda sanırım siz de benimle hemfikir olacaksınız.

        ** ABD’de büyüme bir önceki çeyreğe göre artış olarak hesaplandığı için tahmini rakam kullanılmıştır.

        Görüldüğü gibi ABD’nin yıllıklandırılmış büyüme rakamı, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça iddialı kalıyor. 2008 yılında yaşanan Lehman Krizi öncesi 2007 yıl sonu büyüme rakamlarını referans alacak olursak, ABD gelişmiş ülkeler arasında “en iyi dönüşü” yapan ülkeler arasında.

        GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE MAKASI AZALIYOR

        2015 yılında gelişmekte olan ülkelerin yatırımcılara cevap vermekte en çok zorlanacağı konu bu “makas” olacak. Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi 2007 yılında AB ve ABD yatırımcısına ortalama % 3-% 3.5 büyüme vaat ederken bu oran gelişmekte olan ülkelerde (Çin’in de desteğiyle) ortalama % 8-% 9 arasına çıkmış. Yani arada 2.5-3 katı kadar gelişmekte olan ülkeler lehine bir makas var. 2014 sonuna geldiğimizde bu tablonun değiştiğini görüyoruz. AB’yi referans alacak olursak ortalama % 0.4’lük büyümenin 3 katı kadar büyüme gelişmekte olan ülkeler tarafından sağlanabiliyor. Ancak ABD söz konusu olduğunda bu hesap “tutmuyor”. Dolayısıyla küresel rezervlerin % 65’inin tutulduğu para birimi doları basabilen ülke olan ABD, artık yatırımcılar için satın alınabilecek önemli bir hikâye haline gelmiş vaziyette. Peki, ABD % 5 büyürse ne olur?

        Diğer ülkeler için çok hayırlı olmaz. Niye? FED ekonominin iyi gittiğine iyice inanır ve faiz artırımlarını öne çekebilir.

        Bu durumda zaten ekonomi toparladığı için değerlenen ABD Doları, daha güçlenir ve dolar faizleri artar. Yukarıda bahsettiğimiz büyüme makası, ABD lehine kapanır ve bir de üzerine dolar değer kazanmaya başlarsa yatırımcı ABD piyasalarına geri döner. Bu durumda da küresel sermaye hareketlerine göbeğinden bağlı olan gelişmekte olan ülkeler (G.Afrika, Endonezya, Türkiye, Macaristan, Rusya, Hindistan gibi) için döviz sıkıntısı başlar.

        Sonuç..

        Ya ABD’nin çeyrek bazda % 5 büyüdüğü bir ortamda biz de en az onun kadar büyüyeceğiz ve makasın daha fazla aleyhimize dönmesine izin vermeyeceğiz ya da bekleyip göreceğiz...

        Diğer Yazılar