Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Filli Boya’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirdiği Bilim Kampı, 12 Ağustos’a kadar devam edecek. Kamp, çocukları geleceğe hazırlıyor

        FİLLİ Boya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği, TÜBİTAK-TÜSSİDE ve akademisyenlerin desteğiyle maddi olanakları sınırlı çocuklar için hayata geçirilen ‘Bilim Kampı’ projesinde, maddi olanakları sınırlı çocukların akademik ve psikolojik gelişimine destek verecek bir dizi eğitim ve bilimsel etkinlikle, onların hayata daha donanımlı hazırlanmalarına olanak sağlıyor.

        BİLİM İNSANLARINI GÖZLEMLEME ŞANSI

        1-12 Ağustos 2016 tarihleri arasını kapsayan kampta, 13-14 yaş grubu çocukların akademik ve psikolojik gelişimine destek verecek eğitim ve uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor. Çocuklar, Ulusal Meteroloji Enstitüsü, Malzeme Enstitüsü, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Sismolojik İzleme Deprem Eğitim Merkezi, Gıda Enstitüsü gibi kurumlarda çalışan bilim insanlarını gözlemleme şansı yakalıyor.

        KENDİ AFİŞLERİNİ TASARLAYACAKLAR

        TÜBİTAK MAM enstitülerinin yanı sıra, İzmit Bilim Merkezi’ni de ziyaret edecek olan çocuklar, kamp boyunca deprem, gıda, DNA izolasyonu ve DNA zinciri, petrol, mineraller, biyoteknoloji, yazılım, kodlama, fizik kuralları, kimya, model uçak yapımı ve yaratıcı çalışmalar gibi birçok alanda kazanımlar elde edecekler. Kampın son günüyse çocuklar, sanatsal yönlerini ortaya çıkarmak ve hayal güçlerini harekete geçirmek amacıyla kendi kamp afişlerini tasarlayacaklar.

        MODELLEMESİYLE TÜRKİYE’DE BİR İLK

        Modellemesiyle Türkiye’de bir ilk olan bu projede, ailelerinden uzaklaştırılmadan desteklenen akademik başarısı yüksek çocukların gözlem, keşif, sorgulama, problem çözme ve model oluşturma becerilerinin geliştirmeleri hedefleniyor. Bilim Kampı’nda çocuklar, söz konusu becerileri kullanarak farklı disiplinlerin nasıl bir arada çalıştıklarını deneyimliyor ve günlük yaşamlarındaki sorunların bilimsel tekniklerle nasıl çözümleneceğine ilişkin çalışmalar yapıyor.

        Projeye dahil edilen çocuklar nasıl seçiliyor?

        - Bilim kampına seçilen çocuklar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan sosyo-ekonomik destek alarak ailesi yanında kalan ve akademik başarısı yüksek çocuklar.

        - Bu çocuklar, hayatları yokluk ve yoksunluklar içerisinde devam eden dezavantajlı çocuklardır ve bu nedenle risk grubundadırlar.

        - Güven duygusu geliştirememiş bu çocuklar, tam da ergenlik döneminde yani kendilerini, kimliklerini sorguladıkları bir dönemde kendilerine olumlu hedefler koyamayabilirler.

        - Kendilerini, ailelerini, çevrelerini ve geleceğini hep ‘kötü’ olarak algılamak da bunun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Oysa ki sağlıklı olan kötünün yanında iyinin de olabileceğini, başarısız olunan deneyimlerin yanında başarılı olanların da yaşanabileceğini düşünebilmektir.

        - Yalnız olmadıkları, kendileri gibi pek çok çocuğun olduğu, onların da umut edebilecekleri, merak edebilecekleri, bilimin ve gelişimin onların hayatının da bir parçası olabileceği yaşadıkları deneyimlerle onlara temin edilmeli ve hatırlatılmalıdır.

        Neden bilim?

        CİNSİYETE göre düzenlenmiş iş bölümlerinin olduğu toplumsal yapı sebebiyle kız öğrenciler, bazı mesleklere uygun olmadıklarını ya da yapamayacaklarını düşünerek çalışma hayatına etkin katılamıyorlar. Hâlâ erkeklerin bilime ve matematiğe çok daha yatkın oldukları, kız çocuklarınınsa sözel becerilerinin daha güçlü olduğu yönünde bir inanç var. Üstelik bu inanış hem toplumsal anlamda hem de akademik yaşamda etkinliğini sürdürüyor. Bu yargıyı değiştirmek, kız ve erkek çocuklarının meslek seçimlerini kalıplara göre yapmamaları ve her alanda var olabileceklerini anlamaları için ‘bilim’ ilk basamak olarak seçildi. Bu kamp boyunca bilimi bir meslek olarak seçebilecekleri, bir de bilimsel ve rasyonel düşüncenin onlara hayatlarının her alanında yardımcı olacağı gösteriliyor.

        Projenin hedefleri

        - Grup çalışmaları, paylaşımları, çeşitli grup/oyun terapi yöntemleri kullanılarak desteklenecek olan bilim etkinlikleriyle kampın, zihinsel ve duygusal olarak tam destek sağlaması, dezavantajlı çevrelerden gelen kız ve erkek öğrencilerin eğlenerek ve öğrenerek ‘güven ve başarma duygusunu’ deneyimlemeleri.

        - Bilim Kampı’na katılan çocukların bir sonraki yıl kampa yeni katılacak çocuklara akran mentörlüğü yaparak sorumluluk ve özgüven duygusunu geliştirmeleri.

        - Başlangıçta ve programın bitiminde katılımcı ergenlerin matematik ve bilim özyeterlilik algılarının ölçülmesi.

        - Gerekli görüldüğü takdirde okul dönemlerinde de İl Milli Eğitim yetkililerinin onayıyla katılımcı çocuklar ve onların öğretmenleriyle görüşmeler yapılarak öğrencilerin gelişiminin takip edilmesi. Bu takiple paralel olarak projenin çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimine olan katkısının ölçümlenmesi. Detaylı bilgi için www.filliboya.com

        Yoğurt makinesi hediye ediyoruz

        HTHayat.com mutfaktaki becerisine güvenenler için yeni bir yarışma hazırladı. Dün başlayan yarışmaya kendi hazırladığınız yoğurtlu tarifinizi ve bir de fotoğrafınızı gönderiyorsunuz. En çok beğeniyi alan tarif, 2 hafta içinde belli olunca biz de kazanana evde yoğurt yapmayı kolaylaştıracak bir yoğurt makinesi hediye ediyoruz. http://www.hthayat.com/ yarisma adresine girmeniz ve tarifinizi yüklemeniz yeterli... Daha birçok hediyeli yarışmalarımız olacak. Siz en iyisi takipte kalın.

        Diğer Yazılar