Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilinçli tıp, psikolojik/duygusal olayların bedenimiz üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olan yeni bir yaklaşım. Bu konuda çalışmalar yapan Nirdosh Kohra, “Bu herkesin öğrenebileceği ve günlük yaşamına entegre edebileceği bir şey” diyor

        NIRDOSH Kohra, Meksika’da doğup büyüdü ve yine Meksika’da tıp okuluna gitti. Çalışmaya başladıktan sonra, tavsiye ettiği tıbbi tedavilerinin çoğunun iyileştirici değil semptomatik olduğunu anladığı için insanların semptomlarının ya da hastalıklarının kökünü iyileştirebilmelerine yardımcı olacak diğer yöntemleri araştırmaya başladı. ABD’den, Avrupa’dan ve Asya’dan gelen, bütünsel yollarla kullandığı birçok farklı yöntem öğrenip uyguladı. Hastanın hayatının, semptomların ortaya çıkmasında etkili olabilecek fiziksel, zihinsel, duygusal, beslenme yönlerini, hayat tarzını göz önünde bulunduruyor ve destek vererek bedenlerine ve hayatlarına yeniden denge getirebilmeleri için çalışıyor. 17-18 Aralık’ta Do-Um’un davetlisi olarak ‘Farkındalığın Şifası’ adlı bir eğitim verecek olan Kohra’yla yeni tıp yaklaşımını konuştuk.

        ‘GERÇEK TIP BİR SANAT’

        - Bilinçli tıp nedir?

        Psikolojik/duygusal olayların, fiziksel bedenimiz üzerinde ne gibi etkileri olduğunu anlamamıza yardımcı olan yeni bir yaklaşım. Bilinçli tıp aracılığıyla, insan vücudunun, hayatta yüzleştiğimiz her türlü durumun karşısında hayatta kalmamıza, büyümemize ve bilinçli olmamıza yardımcı olduğunu anlayabiliriz. Yaklaşık 30 yıl önce, Dr. Ryke Geerd Hamer tarafından yapılan, tüm dünyadaki tıp doktorları tarafından incelenmiş ve diğer alternatif iyileşme, duygusal çalışma, beslenme ve meditasyon yöntemleriyle zenginleştirilmiş çok hassas bilimsel keşiflere dayanmaktadır. Herkesin öğrenebileceği ve günlük yaşamına entegre edebileceği bir şey. Vücudumuza dair daha mantıklı bir kavrayış sağlar ve vücudumuzun kendisini iyileştirmesine destekleyici araçları verir.

        - Hasta olmaktan çok korkuyoruz. Bu durumu, kendi kendimize önleyebilmemiz mümkün mü?

        Mümkün. Yalnızca, semptomları gördüğümüzde, vücudumuzun içerisinde gerçekte neler olduğunu anlayabilmemiz gerekiyor. Belirtiler, acı ya da hastalık ortaya çıktığında, vücudumuzda neler olduğunu bize kimse açıklamaz. Bize öğretilen “Vücudumuzda bir şeyler ters gidiyor, onarmamız gerekiyor” yaklaşımı oldu. Buna neyin sebep olduğunu ve nasıl düzeltileceğini bilmediğimiz için korkmaya başlıyoruz. Ve bu korkuyla umutsuz duruma düşüp doktorlara yüzde 100 güveniyoruz. Gerçekteyse, tek seçeneğiniz, bu değil. Bilinçli tıp aracılığıyla, bedenimizin nasıl işlediği ve bireysel semptomların gerçekte ne anlatmak istedikleri konusunda daha fazlasını öğrenebiliriz. Bedenimizi anlamaya başladığımızda hayatımızdaki bu semptomları yaratan spesifik durumların ne olduğuna dair net bir anlayışa kavuşuruz. Bu şekilde, sağlığımız konusunda daha bilinçli seçimler yapabiliyoruz.

        - Bir hastalığı tedavi etmek istiyorsak ne gibi bir yaklaşım tercih etmeliyiz?

        Bir hastalığı tedavi etmenin yalnızca bir yolu yok. Gezegendeki insan sayısı kadar farklı yaklaşım var. Her insan, özgün bir bireydir ve hastalıklarının köküne ulaşabilmek adına özgün yaklaşımlara ihtiyaç duyar. İşte bu yüzden, gerçek tıbbın, bir sanat olduğunu düşünüyorum. Bazı insanlar açısından, beslenme dengesizliklerini düzeltmek yeterlidir. Bazıları içinse, henüz ele alınmamış spesifik bir psikolojik ya da duygusal durumu açığa çıkarmak ve hayatlarının bu yönüne uyum getirmenin yolunu bulmamız gerekiyor. Bedenimizi ve zihnimizi anlamaya ne kadar ilgili olursak, fiziksel ve zihinsel semptomlar, ruh hali değişimleri gibi günlük hayatımızda tecrübe ettiğimiz duygular aracılığıyla verdiği mesajlara da o denli aşina olabiliriz. Rahatlamak, gevşemek ve sağlıklı olmak için ihtiyaç duyduklarımızı daha iyi anlamaya başlarız.

        - Geleneksel tıp ile yeni tıp arasındaki fark nedir?

        Geleneksel tıp, temelde semptomların rahatlatılmasına ya da acil durumlara müdahaleye odaklanır. Tedavilerin çoğu, iyileştirici değil yatıştırıcıdır. Bir hastalığı ya da semptomu kökünden iyileştirmek için ilaçlardan ve ameliyatlardan daha fazlasına ihtiyaç vardır. Bu da kişinin, değişmeye ve hayatındaki sorunların kaynağına farkındalık getirmeye dair istekli olmasını gerektirir. Bu 2 tıp, rekabet halinde değiller; yalnızca benim deneyimlerime göre, bilinçli tıpta iyileşmeye dair daha geniş ve daha derin bir erişim mevcut.

        ‘Yeni şeyler deneyin, kendi yolunuzu bulun!’

        - Sağlıklı bir hayat yaşamak isteyenler ne yapmalılar?

        İnsanlara sunabileceğim birçok tavsiye var. Çoğunu daha önce duymuşsunuzdur: Bol bol su için, mümkün olduğunca taze ve doğal gıdalar tüketin, egzersiz yapın, duygularınızı sağlıklı ve yaratıcı yollarla ifade edin, meditasyon yapın, doğanın içerisinde bulunun, vs… Daha tatmin edici bir hayat isteyen insanlara yapmalarını kesinlikle tavsiye edeceğim başka bir şey var: Keşfedin, yeni şeyler deneyin, insanların, neyin yanlış neyin doğru olduğuna dair söylediklerine uymayın, kendi yolunuzu bulun! Örneğin farklı beslenme düzenleri, farklı iyileşme yöntemleri, farklı egzersizler ya da vücut terapileri, farklı doktorlar denemek, yeni yerlere gitmek, meditasyon yapmak gibi hayatınıza deneyim ve zenginlik katacak herhangi bir şey… Böylelikle kriterleriniz genişleyecek, seçme kapasiteniz artacak ve kandırılmanız zorlaşacak.

        ‘Çocuklar, ebeveynlerin yansımasıdır’

        - Sağlıklı çocuklar yetiştirmek için verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

        Bunun ilk adımı, sağlıklı ebeveynlerdir. Çocuklar, ebeveynlerinin yansımasıdır, hayatlarındaki ilk ve en önemli rol modelleri anne ve babalarıdır. Hayatla ilgili öğrendiğimiz neredeyse her şeyin ilk bilgisi ebeveynlerimizden gelir. Bu yüzden, sağlıklı çocuklar yetiştirmenin en önemli yönü, öncelikle ebeveynlerin sağlıklı olmalarıdır. Ebeveynlerle çalıştığım sayısız anda gördüm; kendi sağlıklarının, yeme alışkanlıklarının, duygularının, çevrelerinin, evlerinin farkında olmaya başladıkları anda, otomatik olarak çocukları da iyileşmeye başlıyor.

        - Vereceğiniz eğitimde neler var?

        Katılımcılara kendi sağlıkları ve aile sağlıkları için gerekli temel prensipleri öğretmeyi hedefliyorum. Örneğin:

        * Herhangi bir semptoma ya da hastalığa sebep olan spesifik durumlar nelerdir?

        * Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını ne tetikler?

        * Kilo artışının, yediklerimizle hiçbir ilgisi olmayan 3 temel sebebi.

        * Kanser, gerçekte ne demektir, kansere bütünsel bir yolla nasıl yaklaşabiliriz?

        * Vücuttaki yerine bağlı olarak, acı bize ne anlatmaya çalışır?

        * Vücutta, semptomların ortaya çıkışını önlemeye yardımcı olacak gerekli ipuçları.

        * Meditasyonun, sağlık açısından önemi.

        * İyileşme krizi nedir?

        * Duyguların, sağlığımız üzerindeki rolü nedir?

        Diğer Yazılar