Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuk edebiyatı, çocuğun yaşıyla birlikte zenginleşiyor ve okumaktan gerçekten keyif alınan eserlere dönüşüyor... İlkokul çağıyla birlikte koca resimli kitapların yerini daha komplike yapılar alıyor... İşte okuma meraklısı çocuklara ve ailelerine birkaç kitap önerisi...

        Kumkurdu

        ‘Kumkurdu’ deniz kenarında küçük bir evde yaşayan Zackarina’nın günlük hayatını anlatıyor. Zackarina’nın anne ve babasıyla olan ilişkileri, dünyayı algılamaya çalışması, kendinden bir insan oluşturma sancıları var kitapta. En çok da çocukların, büyüklerin dünyasına dair anlam veremedikleri konulara dair sorular içeriyor.

        Zackarina bir gün balık tutmaya gitmek istiyor ama annesi işe gitmiş ve babası gazete okuyor. O bir şeyler hemen olsun isterken, hemen olmuyor ve kızıp sahile gidiyor. Kumkurdu denen biraz mistik, biraz hayali, bir hayli bilge hayvanla dertleştiği yer hep o sahil. Olanları anlattığı Kumkurdu, ona bir bakış açısı sunuyor. “Baban hipnotize olmuş” diyor ve onu kurtarmak için bir rüzgâr çıkarıp gazetesini uçuruyor...

        ‘Kumkurdu’nun en şahane özelliklerinden biri toplumsal cinsiyet rollerinin olmaması. Zackarina’nın bir kız çocuğu olduğunu bilsek de hiçbir hikâyede onun kızlara özgü bir şey yaptığını ya da cinsiyetinin belirgin kılındığını görmüyoruz. O Zackarina, o bir çocuk. Aynı şey anne ve baba için de geçerli. Kumkurdu’nda hiçbir süper özellik olmaması da ayrıca güzel. Süper güç, süper kahraman yok kitapta.

        “Büyükler çabucak unuturlar. Büyürken vücudun patlayan mısır taneleri gibi kıpır kıpır olduğunu. Bunu sen ve ben biliriz. Her küçük kurbağa bilir ama onlar bilmez. Büyüdüler ve hemen unuttular” diyen Kumkurdu sadece çocuklara değil, çocukluğunu içinde taşıyan yetişkinlere de hitap ediyor.

        Yazarı: Asa Lind, Yayınevi: Pegasus

        Pıtırcık Serisi

        Bir sınıf dolusu afacan erkek çocuğunun yaşamına hoşgeldiniz. René Goscinny’nin yazıp Sempé’nin resimlediği, 30’a yakın ülkede milyonlarca baskı yapan ‘Pıtırcık’ serisi, oğlum Uzay’ın şu günlerdeki yaşamını ve ruh halini yansıtıyor.

        Pıtırcık ilkokula giden, gününü arkadaşlarıyla, yaramazlıklarla geçiren, içten, naif, komik bir çocuk. Arkadaşları da kendisi gibiler: Sınıfın en irisi olan, ona buna yumruk atan Toraman, hiç durmadan yemek yiyen Lüplüp, zengin çocuğu Gümüş, öğretmenin kuzusu, gözlüklü Çarpım, Pıtırcık’ın komşusu Sırma gibi komik isimli, komik çocuklardan oluşan bir çeteleri var.

        Bir gün sınıfa sağlık kontrolüne gelen doktorların çocukları ameliyat ettiğini sanıp korkuyorlar, bir gün futbol oynamak için toplanıp takım kurarken dövüşmeye başlayıp topu unuttuklarını fark etmiyorlar, bir gün okuldan kaçmaya çalışıp kaçamıyorlar...

        İlkokula giden erkek çocuğu olanlar bilir, onlarla hayat böyle geçiyor. Pıtırcık serisinin en güzel tarafı hem gerçek hayata benzerliği hem de içindeki karakterlerin sevecenliği. Kitabı Fransızca aslından Türkçe’leştiren isim Vivet Kanetti. Çocukları çok eğlendiren bir seri bu. Kaçırmayın.

        Yayınevi: Can Çocuk

        Roald Dahl Kitapları

        Roald Dahl, dâhi bir yazar... ‘Çarli’nin Çikolata Fabrikası’ isimli, sonra filmi de çekilen eserini duymuşsunuzdur. Dünyanın en büyük çikolata fabrikasını ziyaret etmek için 5 çocuk seçilir. Bu 5 çocuk, 5 ayrı karakteristiği, toplumsal sınıfı ve hatta ebeveynlerin günahlarını temsil eder... Biri obur, diğeri şımarık, biri TV ve şiddet bağımlısı, biri aynı çikleti aylarca çiğneyecek kadar hırslıdır. Sonuncusu Çarli ise fakirin de fakiri, sevilmiş, iyi yürekli bir çocuktur. Fabrikada geçirdikleri günün sonunda çok büyük bir ödül vardır; tuzaklara düşmeyen kişi için... Bu hikâye özellikle anne-babalara, ebeveynlik hataları konusunda önemli mesajlar veriyor. Çocuklar içinse macera kısmı sürükleyici... Kitabın, az bilinen bir devamı da var: ‘Çarli’nin Cam Asansörü’. 3. sınıftan sonra okumak daha keyifli olur kanımca.

        Roald Dahl’ın diğer bir kitabıysa ‘Koca Sevimli Dev’. Yetimhanede büyüyen bir kızın tesadüfler sonrasında bir devle tanışması, onunla çıktığı maceralar anlatılıyor. Zalim devler dünyasındaki tek zararsız kişi olan KSD ile Sofie birlikte ülkedeki çocukları diğer devlerden kurtarıyor. Çok heyecanlı... Her 2 kitap da Can Çocuk’tan.

        Diğer Yazılar